Početak projekta „Zaštita djece u sportu“ (GUARD), koji financira Europska unija, bio je u znaku dvodnevnog inauguracijskog transnacionalnog sastanka, održanog u Zagrebu. Domaćin je bio Hrvatski olimpijski odbor (HOO), a sastanak je okupio ključne dionike iz partnerskih organizacija diljem Europe.
Događaj je započeo pozdravnim govorima Morane Paliković Gruden, dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora, i Natalije Havidić, ravnateljice Sektora za strateško planiranje, digitalizaciju i fondove Europske unije u Ministarstvu turizma i sporta RH.

- Ovaj višenacionalni skup u Zagrebu postavio je čvrste temelje za naše zajedničke napore u zaštiti djece u sportu. Drago nam je što krećemo na ovo putovanje s cijenjenim partnerima i uvjereni smo u kolektivnu sposobnost da ostvarimo značajan boljitak na tom području - kazala je Morana Paliković Gruden.
 
U ime resornog ministarstva Natalija Havidić je prenijela izraze svesrdne podrške projektu:
 
- Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske s ponosom podupire projekt GUARD i veseli se što će doprinijeti razvoju čvrstih zaštitnih mehanizama kojima je prioritet dobrobit mladih sportašica i sportaša. Osim Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog olimpijskog odbora, partneri u projektu GUARD su nacionalni olimpijski odbori: Slovenije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Grčke i Litve.
 
Tijekom prvog dana sastanka vodile su se rasprave oko detaljnih projektnih aktivnosti, raspodjele zadaća među partnerskim organizacijama te vremenskih okvira i rokova provedbe. Sudionici su iskoristili priliku definirati svoje uloge u razvoju zaštitnih struktura, provedbi postupaka, kao i izradi obrazovnih materijala, namijenjenih službenicima za zaštitu djece. Istaknuta je kolektivna motivacija partnera za suradnju, udruživanje resursa i korištenje stručnosti za postizanje opipljivih rezultata. Zajedničkim snagama projekt GUARD želi utjecati na pozitivne promjene u praksi zaštite djece i mladih u području sporta, odnosno na stvaranje sigurnijeg okruženja za djecu koja sudjeluju u sportskim aktivnostima diljem Europe.
 
Drugog dana skupa održane su dvije prezentacije na temu zaštite djece u sportu. Doc. dr. sc. Zrinka Greblo Jurakić (s Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu) kao nacionalna predstavnica u timu eksperata za zaštitu djece u sportu pri Vijeću Europe, predstavila je istraživačku studiju o poboljšanju sporta mladih kroz zaštitu djece (Game Changers: Enhancing Youth Sports through Child Safeguarding), dok je voditeljica radnog paketa 2, te povjerenica za zaštitu djece HOO-a, Matea Horvat, ukazala na smjernice i preporuke, uključujući i one Međunarodnog olimpijskog odbora, EU-a te nacionalnog zakonodavstva, kao i dosadašnja postupanja HOO-a na tom području.
 
Na kraju sastanka predstavljen je i službeni logo projekta. Inicirao ga je i izradio Hrvatski olimpijski odbor, a sudionici inauguracijskog skupa u Zagrebu jednoglasno su ga prihvatili.
 
 HOO/Vinko Knežević