Branko Stipković, nekadašnji HNL sudac, sudački kontrolor i dugogodišnji renomirani novinar Sportskih novosti, član HZSN-a, prokomentirao je aktualnu tematiku – piše Dražen Antolić novinar Sportskih novosti.
 
O podnesenoj ostavci šefa Sudačke komisije Brune Marića je kazao:
- To je jedino što je mogao i morao napraviti. Zar je trebao riskirati fizički integritet sebe i djece? Iako, nije njemu ta funkcija niti trebala. Bolje bi mu bilo da se specijalizirao za šefa VAR-a, što je radio izvanredno, a čemu mogu posvjedočiti sa seminara na kojima sam kao kontrolor sudjelovao. Bio je pionir kod nas za VAR, sve je super štimalo, imao je ekspertize koje su suci gutali, a onda je otišao u dužnosničke vode i izgorio. Našao se u nepodnošljivim okolnostima.
 
 
Na pitanje kako komentira VAR, odgovorio je:
- VAR je fantastičan. Da smo ga barem mi imali kad smo sudili. Bili bismo sretni. On ti ne dopušta da kardinalno pogriješiš ako si imalo normalan i spretan, te razumiješ nogometna pravila, što se valjda podrazumijeva. Samo, znate, postoje Pravila nogometne igre i ona se ne interpretiraju nego primjenjuju. Tako i VAR ima protokol. Drži se njega, nemoj ga tumačiti. Nemoj tamo u VAR-u vikati “faul, kakav faul”, pa ne aktivira se VAR zbog prekršaja ako nije pao gol. Znaju se četiri stavke koje su nužne da se oglasi. Sudac je sretan čovjek i gospodin što ima VAR. Ne znam kako smo mi to uspjeli zakomplicirati. I onda to silno brbljanje u VAR-u, pa te riječi koje koriste... Pritom ne ulazim u priču kako su te stvari dospjele van. To je kriminal, to je nekakav bolesni navijač vjerojatno distribuirao. To je strašno.
 
Potom je naglasio sljedeće stvari:
- Sve se zakompliciralo u našoj nezdravoj zbilji. Šteta za prvenstvo koje je izvrsno i napeto, osim toga i atraktivno i neizvjesno. Ne bojim se za HNL niti za Savez, to su prejake institucije da bi im išta naškodilo, pa i ovi incidenti koji imaju natruhe katastrofe, ali to ipak nisu.
 
Kakvo je suđenje u Hrvatskoj?
- Dobro. Okanimo se iluzija da će biti idealno, ali iskoristimo VAR u normalnom sagledavanju. I neka se drže protokola. Neka raščiste ključne stvari i neka ne ide u širinu. Čitam priopćenja Komisije nogometnih sudaca, to je neko intelektualiziranje, ma daj jednostavnim riječima objasni što je što.
 
Kako ozračje očekujete do kraja sezone?
- Nitko namjerno nije ni kriv ni zaslužan za nešto, takve se stvari događaju. Klubovi su nekorektni. Klub na kraju sezone podjednako dobije i izgubi nehotičnim pogreškama sudaca. No s VAR-om ne smije biti velikih pogrešaka. Nekad se ne može točno razlučiti. Ako je zaleđe dva milimetra označi ga, ali ako si u nemogućnosti ustanoviti liniju zaleđa priznaj gol. Igra se za pogodak, on je vrhunac igre, zbog njega se dolazi na stadione - zaključio je Stipković.
 
 Izvor; SN Foto: Željko Puhovski/CROPIX