Radijski reporter Đorđe Ivković iz Osijeka dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) dok je Marko Šepat s Nove TV novinar godine.
 
Prije svečanog dijela Sabora održan je radni dio 40. Sabora HZSN na kojem su usvojena izvješće o radu i financijsko izvješće za 2023. te plan i program rada za 2024. godinu. Usvojene su izmjene i dopune Statuta među kojima se najvažnija izmjena odnosi na promjenu sjedišta HZSN-a koje će odsad biti na adresi u Zagrebu, Odranska 1/1.
 
Budući da Novinarski dom ide u obnovu (posljedice potresa), HZSN će kao službenu adresu od ovog proljeća imati onu HOO-a. Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač potvrdio je to i s govornice u Westinu:
 
- Rad na promociji i boljitku hrvatska sporta naša je zajednička misija i ne vidim razloga da tako ne bude i u budućnosti. Naš dom je i vaš dom.
 
Na svečanosti HZSN-a u Kristalnoj dvorani zagrebačkoga Hotela Westin dodijeljena su nagrade i priznanja najboljim sportskim novinarima za 2023. godinu.
 
Nagrada za životno djelo otišla je Đorđu Ivkoviću, legendarnom osječkom radio reporteru "stare garde" na čijim su prijenosima utakmica tadašnjeg Radio Zagreba odrasle generacije navijača Osijeka, a koji je 40 godina karijere poklonio Bijelo-plavima s Drave, tada iz Gradskog vrta, a danas s Pampasa. Posljednju utakmicu za potrebe Hrvatskog radija odradio je krajem studenoga 2017. iz Gradskog vrta, zaokruživši fascinantnih 40 godina i dva mjeseca u eteru, što u prijevodu znači - više od tisuću prijenosa.
 
Nagrada za novinara godine pripala je Marku Šepatu. Izvještavanje Šepata u Dnevniku Nove TV nakon huliganskih nereda u Ateni, uoči utakmice AEK-a i Dinama, zapaženo je kao izvrsno odrađen krizni teren, koji je nadrastao klasično sportsko izvještavanje. Ostao je u Ateni dodatnih nekoliko dana te izvještavao za središnji Dnevnik, u čemu je pokazao snalaženje na ponos sportsko-novinarske branše. Također je u protekloj godini kolega Šepat iznimno uspješno debitirao kao komentator utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, a k tome se i redovito javljao uoči nadmetanja te se jako dobro snalazio u intervjuima nakon njih.
 
Priznanje za internetsko novinarstvo pripalo je Tomi Ničoti (Germanijak.hr), a za radijsko novinarstvo Saši Mariću (Radio Nacional). Priznanje HZSN-a za intervju pripalo je Lovorku Magdiću (Hrvatski radio). Magdić je u godini za nama napravio čitav niz ekskluzivnih intervjua od kojih je posebno odjeknuo "životni intervju“ s Goranom Ivaniševićem u kojem je naš legendarni tenisač izrekao neke detalje iz života koje nikad prije nije. Dražen Antolić (Sportske novosti) je dobio priznanje za komentar, a Predrag Jurišić (Sportske novosti) priznanje za feljton, dok je priznanje za lokalno novinarstvo dobio Branko Stipković. Priznanje za publicistiku otišlo je Tomislavu Dasoviću i Mladenu Miletiću (Večernji list) za knjigu „Cico tak imam te rad“, dok je najbolju medijsku službu u prošloj godini imala medijska služba Biciklističke utrke Cro Race.
 
Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio je zahvalnice Hrvatskom olimpijskom odboru za nakladničku djelatnost i Jurici Gizdiću za istraživački rad i doprinos povijesti sporta, a Nagradu „Milka Babović“ dobio je Odjel sport HTV-a. Vodeći se smjernicama Europske unije i Eurovizije o ravnopravnoj spolnoj zastupljenosti u medijima, Sportski program Hrvatske televizije povećao je praćenje ženskog sporta u svim svojim sadržajima.
Svečanosti su nazočili predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač, državni tajnik u ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić te brojni drugi uglednici.
 
DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA:
Najbolji sportski novinar - Marko Šepat
Životno djelo - Đorđe Ivković
Komentar- Dražen Antolić
Intervju godine - Lovorko Magdić
Nagrada za praćenje ženskog sporta – Odjel sport HTV-a
Priznanje za publicistiku - Tomislav Dasović i Mladen Miletić
Priznanje za feljton - Predrag Jurišić
Internetsko novinarstvo - Tomo Ničota
Lokalno novinarstvo - Branko Stipković
Priznanje za medijsku službu - biciklistička utrka Cro Race
Radijsko novinarstvo - Saša Marić
 
 Izvor: HINA/Robertino Šalinović Foto: Damir Senčar/HINA
 
 
 
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
OBRAZLOŽENJA NAGRAĐENIH
 Nagrada za novinara godine – Marko Šepat (Nova TV)
 Izvještavanje Marka Šepata u Dnevniku Nove TV nakon huliganskih (navijačkih) nereda u Ateni, uoči utakmice AEK-a i Dinama, zapaženo je kao izvrsno odrađen krizni teren, koji je nadrastao   klasično  sportsko izvještavanje. Ostao je u Ateni dodatnih nekoliko dana te izvještavao za središnji Dnevnik, u čemu je pokazao snalaženje na ponos sportsko-novinarske branše. Također je u   protekloj godini kolega Šepat iznimno uspješno debitirao kao komentator utakmica hrvatske nogometne reprezentacije, a k tome se i redovito javljao uoči nadmetanja te se jako dobro snalazio u   intervjuima nakon njih. Pravo osvježenje na našoj medijskoj sceni, novinar koji ne podilazi niskim strastima, a o svemu najbitnijem je informiran i pripremljen; propitkuje, saznaje, reagira, a   gledatelje   ne nervira.
 
 Nagrada za životno djelo - Đorđe Ivković (umirovljenik - freelancer)
 Doajen hrvatskog radijskog novinarstva Đorđe Ivković rođen je 1953. godine, vrtić i prvi razred osnovne škole veseleć se odradio je u Zadru, a   ostatak osnovne škole i gimnaziju u Osijeku, gdje   je 1976. završio Ekonomski fakultet. Godinu kasnije počeo je prenositi nogometne utakmice iz Osijeka i Vinkovaca, najprije za Radio Osijek, a ubrzo i za Radio Zagreb, odnosno za tadašnji tzv. jugo-pool.
Dodatnu pozornost sportske javnosti privukao je u razdoblju od 1984. do 1988. godine kada je kao izvjestitelj s utakmica iz Gradskog vrta i sa stadiona Mladosti kraj Bosuta radio priloge za iznimno gledani televizijski Sportski pregled. Sjajnom transformacijom iz radijskog u televizijskog reportera zorno je demonstrirao primjenu novinarskog postulata, prema kojem govor mora biti u službi slike. Upečatljivim i nadasve efektnim kratkim rečenicama dočaravao je gledateljima širom bivše države nogometna zbivanja iz Osijeka i Vinkovaca.
U vremeplovu njegove bogate karijere otkrivamo raritetnu novinarsku svestranost. Od 1996. do 2006. bio je glavni urednik i voditelj programa osječkog Gradskog radija, od 1994. do 1996. redaktor dvotjednika Bumerang te pet godina kasnije sportski dopisnik Pukanićeva dnevnika Republika. Od 2003. do 2005. godine radio je kao gost-voditelj na Slavonskoj televiziji, a tijekom 2006. do početka 2007. kao glavni producent na Obiteljskom radiju. Nije zaobilazio ni internetske portale. Štoviše, od 2004. do 2006. bio je glavni urednik Osijek newsa, a koju godinu kasnije i - Požega newsa.
Za Đorđa Ivkovića važno je istaknuti i ovo: kao hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, u odori 106. brigade Hrvatske vojske 29. veljače 1992. iz Đakova je prenosio prvi susret prvog hrvatskog nogometnog prvenstva Osijek - Zagreb (1-0). Posljednju utakmicu za potrebe Hrvatskog radija odradio je krajem studenoga 2017. iz Gradskog vrta, zaokruživši fascinantnih 40 godina i 2 mjeseca u eteru, što u prijevodu znači - više od tisuću prijenosa! U zasluženoj mirovini je od ožujka 2018., ali još uvijek odradi pokoji prijenos drugoligaša bijelobrdskog BSK-a na klupskom Youtube kanalu.
 
Priznanje za internetsko novinarstvo – Tomo Ničota (Germanijak.hr)
Tomo Ničota je novinar kojem je to zanimanje poziv, koji radi 24 sata dnevno, kojeg ne zanimaju smjene toliko svojstvene portalima, koji vijesti traži i kad ih nanjuši ne pušta ih kao pas kost. Dolaskom na portal Germanijak njegove su karakteristike došle do izražaja punim kapacitetom, od praćenja Dinama na dnevnoj, bolje reći satnoj bazi, do reakcija u roku odmah na događanja u svijetu nogometa u Hrvatskoj i inozemstvu. Ničoti nije ispod časti uzeti mobitel i snimati video ili fotografirati događaje na kojima je jedini prisutan kako bi mu vijesti ili tesktovi bili autentičniji i obogaćeniji dokazima s lica mjesta.
 
Priznanje za radijsko novinarstvo – Saša Marić (Radio Nacional)
Saša Marić od 2022. radi na digitalnom Radio Nacionalu, na kojem se vrlo brzo od zamisli kratkih sportskih vijesti došlo do provedbe specijaliziranih sportskih emisija: 'Sport i tjelovježba' ponedjeljkom od 12.00 do 12.30 te od utorka do petka 'Kratkim vijestima' od 12.45 do 12.55. Sportske emisije na Radio Nacionalu isključivo se bave afirmacijom sveukupnog hrvatskog sporta, u emisijama se uz ležeran, duhovit i pomalo drukčiji način (osjeća se mrvica ostavštine Radija 101) redovito izvješćuje o nastupima hrvatskih sportaša, svemu što je tog trenutka aktualno.
 
Priznanje za intervju – Lovorko Magdić (Hrvatski radio)
 Lovorko Magdić je u godini za nama napravio čitav niz ekskluzivnih intervjua od kojih je posebno odjeknuo „životni intervju“ s Goranom Ivaniševićem u kojem   je naš legendarni tenisač izrekao neke detalje iz života koje nikad prije nije. Glavni dio razgovora obavljen je u srpnju 2023. u Umagu, ali nakon toga kolega   Magdić je uložio još jako puno truda da sve to „upakira“ u 50-minutnu emisiju „Sportski vremeplov“ koja je emitirana 11. studenoga 2023. na Prvom programu   Hrvatskoga radija. Magdić tu nije stao, podjednako zanimljive i citirane emisije Sportski vremeplov napravio je i s Linom Červarom, Nikolom Pilićem… a onda   je na kraju godine za emisije „Sport i glazba“ Drugog programa Hrvatskoga radija nanizao ekskluzivne razgovore sa Zlatkom Dalićem, Josipom Sesarom,   Matjažom Kekom… Završni godišnji intervju s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom već je postao uobičajen, ali „natjerati“ predsjednika Republike, Zorana Milanovića i premijera Andreja   Plenkovića da ekskluzivno za Hrvatski radio govore samo o sportu – i to je uspio kolega Lovorko Magdić.
 
 Priznanje za komentar – Dražen Antolić (Sportske novosti)
 Vodeći autor Sportskih novosti ne tehnicira tezama, kamoli hipotezema. Nego autoritativno niže činjenice. Njegov fokus uvijek je istina, njegov alat britko pero koje se ne ustručava ubosti, njegov kredibilitet opstoji zbog nesklonosti kompromisima. Zato mu se vjeruje. To prije što je materijal, u ovom slučaju komentar, oblikovan svježim izričajem kojemu ne manjka ni zavidne jednostavnosti ni nužne atraktivnosti. Dražen Antolić sad je uistinu u punoj zrelosti. I u najboljoj formi.
 
Priznanje za feljton – Predrag Jurišić (Sportske novosti)
Odlazak Miroslava Ćire Blaževića rastužio je Hrvatsku. Ne samo nogometnu Hrvatsku, jer Ćiro je bio više od nogometnog trenera. Ćiro je bio fenomen, jedan jedini i jedinstven, definitivno neponovljiv. Mnogi su se u medijima oprostili od Ćire, znani i neznani. I među tim brojnim medijskim oproštajima, svakako treba izdvojiti feljton u Sportskim novostima, autora Predraga Jurišića, koji je imao taj privilegij da je s Blaževićem surađivao od 1986.godine.
 
Priznanje za lokalno novinarstvo – Branko Stipković (umirovljenik - freelancer)
 
 Knjigom '50 godina NK Krašić' Branko Stipković je na 308 stranica sa 66.136 riječi, 424.594 znakova plus 586 fotografija, dokumenata i faksimila predstavio   ne samo taj sportski kolektiv iz župe blaženog kardinala Alojzija Stepinca, nego i cijeli kraj o kojem je malo pisanih tragova: svaka stranica nudi poneku   zanimljivost, jer klub nije nešto imaginarno; klub su ljudi koji ga vode i vole.
 
Priznanje za publicistiku: Tomislav Dasović i Mladen Miletić (Večernji list „Cico tak imam te rad“)
 Nije šala uhvatiti se s karizmom Zlatka Kranjčara, jednog od nacionalnih sportskih miljenika, istinske legende Dinama, prvog kapetana Vatrenih pa izbornika   čiji je rukopis bio podjednako originalan i uspješan. Knjiga Tomislava Dasovića i Mladena Miletića simboličan je dodatak Cicinom spomeniku. Dostojan potpis   i pečat karijeri za uzor. Svojevrsna nagrada te utjeha obitelji s velikim nasljednikom Nikom, protagonistom čija je privrženost zagrebačkoj tradiciji i   nepatvorenoj gospoština zaštitni znak kojeg je tako ponosno nosio nezaboravni otac.
 
 Priznanje za medijsku službu - Biciklistička utrka Cro Race
 Već sama po sebi biciklistička utrka 'Cro Race' velika je turistička razglednica Hrvatske koja putem TV-signala i drugih medija odlazi širom svijeta, a   organizacijski team na čelu s Vladimirom   Miholjevićem poseban je naglasak stavio na medije i njihovo praćenje utrke, svjestan važnosti tog dijela projekta. U višeetapnoj utrci u kojoj treba praktički organizirati šest različitih press centara,  svaki dan u drugom gradu 'Cro Race' je novinarima omogućio najviše   standarde praćenja kakvi se viđaju na najvećim biciklističkim 'tourovima'.
 
Nagrada „Milka Babović“ – Odjel sport HTV
 Vodeći se smjernicama Europske unije i Eurovizije o ravnopravnoj spolnoj zastupljenosti u medijima, Sportski program Hrvatske televizije povećao je   praćenje ženskog sporta u svim svojim sadržajima. Nakon što je ispratio nogometaše na SP u Kataru, u programu HRT-a moglo se u izravnim prijenosima   pratiti i ništa manje zanimljive utakmice ženskog nogometnog SP-a iz Australije i Novog Zelanda. Pratio se i rast i rezultatski napredak hrvatskih   vaterpolistica. U svjetskom skijaškom kupu prenosile su se utrke sve boljih Zrinke Ljutić i Leone Popović. U izravnim prijenosima, reportažama i studijskim   gostovanjima pratilo se hrvatske atletičarke, gimnastičarke, plivačice te predstavnice u taekwondou, judu i karateu.
 
 
Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio je zahvalnice Hrvatskom olimpijskom odboru za nakladničku djelatnost i Jurici Gizdiću za istraživački rad i doprinos povijesti sporta.