SPORT I BIZNIS: Dugogodišnji odbojkaški reprezentativac Fran Peterlin spojio je sportsko i akademsko znanje te pokrenuo jedinstvenu akademiju za perspektivne sportaše.
 
Poznati hrvatski odbojkaš s inozemnom i domaćom karijerom te dugogodišnji reprezentativac, Fran Peterlin, pokrenuo je jedinstvenu sportsku akademiju za mlade perspektivne sportaše - Tvornicu sportskih prvaka - i tako još jednom pokazao kako sport i biznis idu jedno uz drugo. Štoviše, Peterlin (30) je još uvijek itekako aktivan sportaš, član je međimurskog Centrometala s kojim je pri vrhu hrvatske Superlige, ali istovremeno se okrenuo i “karijeri nakon karijere”. Prije dvije godine je već pokrenuo sportsku agenciju Upgrade ...
 
- Često me pitaju kakva je to agencija, ali zapravo je nemam s čime usporediti jer nema takvih u Hrvatskoj, odnosno nismo klasična PR ili marketing agencija, budući da se bavimo isključivo sportašima i njihovim brendiranjem - priča Peterlin.
 
NAJPLODNIJE TLO
 
- Ideja je nastala još dok sam igrao u Grčkoj, gdje je pola mojih suigrača imalo takvu agenciju ili osobu koja im je vodila društvene mreže, dogovarala intervjue i sponzorske suradnje... Tako smo i mi počeli, ali smo onda to vrlo brzo proširili s dodatnim uslugama pa tako našim sportašima osiguramo nutricionista, mentalnog trenera, fizioterapeuta, kondicijskog trenera. Na taj način omogućujemo sportašima da se posvete samo izvedbi na terenu jer mi za njih brinemo o društvenim mrežama, vidljivosti u medijima, tražimo i dogovaramo sponzore, brinemo o prehrani i zdravlju. Sportašu je za vrhunske rezultate važno okružiti se znanjem stručnih ljudi iz raznih područja, koji mu svojim savjetima i smjernicama mogu pomoći na putu do vrha.
 
Na tom je tragu osmišljena i Tvornica sportskih prvaka, odnosno ciklus edukacije u trajanju od šest mjeseci.
 
- To je svojevrsni sportski inkubator koji sadrži sva područja koja jednom sportašu trebaju. I pri tome nema ograničenja što se sportova tiče, otvoreni smo i za ekipne i individualne sportaše, a fokusiramo se na mlađe generacije, one između 14 i 22 godine, jer je to najplodnije tlo za prihvatiti i primijeniti sve ovo što imamo za prenijeti. Recimo, dosta mladih odustaje od sporta na prijelazu iz juniora u seniore, što se poklapa s prijelazom iz srednje škole na fakultet, pa moraju birati između sporta i akademskog zvanja. Mi kroz naša predavanja želimo pokazati da je moguće uz obrazovanje ostvariti i sportski put, odnosno pružiti im podršku da u tome uspiju - naglašava Peterlin, koji je i sâm završio stručni studij sportskog menadžmenta.
 
Inače, Peterlin, inače dijete zagrebačke Mladosti s kojom ima titulu prvaka Hrvatske i dva Kupa, a kasnije u karijeri je igrao u Grčkoj, Švicarskoj i Sloveniji. Reprezentativac Hrvatske bio je punih deset godina, uveo ga je Rade Malević već 2011., kao 18-godišnjaka, a onda do 2020., do pojave korone, nije propustio niti jednu reprezentativnu akciju. Posljednje dvije sezone, iako živi u Zagrebu, igra za Centrometal, stabilnog superligaša iz Nedelišća, koji se i sada “fajta” za što bolju startnu poziciju u play-offu.
 
- Svjesno sam malo počeo “spuštati” odbojkašku karijeru, odnosno nije to više onaj visoki profesionalni intenzitet kao prije, jer, evo, i poslovne obaveze su me malo prerano zatekle, pa sam više posvetio i ovoj biznis strani karijere. No, bez obzira na to, iako se u klubu zezamo kako nismo profesionalci, nismo se odrekli rezultatskih ambicija. Dapače, smatramo da možemo konkurirati najboljima, to smo i pokazali pobjedama nad Kaštelima i Mursom ove sezone. S Mladosti još nismo bili takve sreće, ali dat ćemo sve od sebe, dođemo li nasuprot njih u doigravanju. Iskusna samo ekipa, pa kad kritičnu trenuci dođu, bit ćemo dobri - zaključio je Fran Peterlin.
 
 Izvor: SN / I. Jelkić Foto: Ž. Hajdinjak / Cropix, Privatni album