Udruženje sportskih klubova HGK započelo je kampanju za obnovu sporta u Osijeku, središtu Europske regije sporta 2024. – Osječko-baranjske županije.
 
- Sretan sam da kao Europska regija sporta 2024. imamo priliku danas biti dio ove inicijative koja ima potencijal generirati stvarne promjene u sportu. Svaki uloženi euro vraća se višestruko, ne samo financijski, već kroz dobrobit za zajednicu, kroz zdravlje nacije, kroz ugled naše zemlje. Zato naša podrška ide naporima Udruženja i vjerujemo u uspjeh inicijative - rekao je uvodno zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić.
 
Aktivacija sportskog i poslovnog sektora krenula je okruglim stolom s predstavnicima 40 sportskih klubova iz pet slavonskih županija i 20 gospodarstvenika.
- Odlučili smo dodatno se približiti članicama udruženja i saznati iz prve ruke specifične izazove u svakoj regiji Hrvatske. Ono što znamo je da financijska kriza i nedostatak podrške mladim talentima u klubovima rezultiraju lošim performansama u momčadskim sportovima, to je univerzalna boljka u domaćem sportu. Zato se mi zalažemo za snažnije financiranje klubova, za održivost bez ovisnosti o lokalnim proračunima jer ne možemo očekivati istu razinu financiranja iz lokalne samouprave u Zagrebu ili Županji ili Trogiru - rekao je Vedran Šupuković, predsjednik Udruženja sportskih klubova HGK.
 
Da je izazova mnogo i da oni doista guše momčadski sport potvrdio je i Josip Mečić iz RK Bjelin Spačva Vinkovci.
- Naš klub nalazi u jako teškom financijskom stanju, nažalost upitno je hoćemo li uspjeti dočekati novu natjecateljsku sezonu koja nam počinje već u kolovozu ove godine. Loše stanje, nedostatak sponzora i neadekvatni uvjeti za treniranje i igranje doveli su nas do toga da smo u nekoliko navrata razmišljali o gašenju kluba. Ipak, inicijativa Udruženja nam je dala poticaj da se još uvijek borimo i nadamo boljim vremenima s jedne strane, a s druge, dobri rezultati koje klub ostvaruje. Uvelike su nam pomogle porezne promjene od nove godine, ali smatramo da tu ima još prostora za manevar - pojasnio je Mečić.
 
Suradnja sporta i gospodarstva jedini je smjer za revitalizaciju sportskih klubova i postizanje zapaženih uspjeha, poručeno je na sastanku na kojemu su gospodarstvenici naglasili kako je investicija u sport za njih plus u mnogim aspektima.
- NEXE Grupa već godinama ulaže u razvoj sporta na svim lokacijama svog poslovanja. Namjera nam je promicati bavljenje sportom kod djece i mladih, a ulaganje u profesionalni sport, gdje se ističe ulaganje u RK Nexe, pridonosi i prepoznatljivosti našeg brenda. Aktivnom ulogom u Udruženju sportskih klubova HGK želimo potaknuti promjene koje će rezultirati većim ulaganjima u sport, kao i dodatnom popularizacijom sporta među mladima, stvarajući pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu i kvalitetu života ljudi - istaknuo je Josip Ergović, član Uprave NEXE d.d. i predsjednik RK Nexe.
 
Udruženje sportskih klubova HGK uskoro će proslaviti godišnjicu od osnutka koja je protekla u zalaganju za promjene u zakonodavstvu kako bi klubovi lakše privukli sponzore i kako bi se osigurala transparentnost financija.
- Udruženje okuplja stotinjak klubova, većinom s najviših razina natjecanja, te zagovara poticanje privatnih ulaganja u sport putem poreznih olakšica. Jedan od primarnih fokusa je stvaranje poticajnog okruženja za rad s mladima u sportu radi borbe protiv pretilosti. Udruženje će detaljno informirati klubove o svojim aktivnostima na Okruglim stolovima diljem zemlje jer zajedno imamo priliku među ostalim promijeniti i zdravstvenu sliku nacije, stvoriti nove uzore i dati nadu - rekao je Branimir Kos, savjetnik predsjednika HGK te naglasio kako je važno ulagati i u infrastrukturu i pružati podršku obiteljima kako bi poticale djecu na bavljenje sportom. Najavio je da je sljedeća postaja kampanje Split.
 
Izvor: HGK