Unatoč ograničenjima koja su nametnuta ruskim sportašima zbog rata u Ukrajini, Rusija ne smije "bojkotirati" Olimpijske igre 2024. u Parizu, izjavio je u srijedu ruski ministar sporta Oleg Matytsin.
 
"Ne smijemo se okrenuti, zatvoriti, bojkotirati ovaj pokret", izjavio je ministar, misleći na Olimpijske igre koje se od 26. srpnja do 11. kolovoza održavaju u Parizu, prenosi agencija Tass State. Ova izjava je raspršila višemjesečna nagađanja o ruskom odgovoru na drastične uvjete koje je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) početkom prosinca postavio za sudjelovanje Rusa i Bjelorusa na ljetnim Igrama. Ne samo da MOO zahtijeva od sportaša iz obiju zemalja da se natječu pod neutralnom zastavom, već je dodao i niz kriterija bez presedana. Tako će se ruski i bjeloruski sportaši moći natjecati samo kao pojedinci i pritom ne smiju aktivno podržati rusku ofenzivu u Ukrajini. Osim toga, morat će proći kvalifikacije.
 
Rusija je takav tretman rezerviran za ruske i bjeloruske sportaše smatrala "ponižavajućim" i "diskriminirajućim", a njezin predsjednik Vladimir Putin već je nekoliko mjeseci suzdržan što se tiče njihovog sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu. "Ići ili ne? Uvjeti se moraju pažljivo analizirati", izjavio je Putin u prosincu, kada su samo osam Rusa i tri Bjelorusa ispunili kriterije MOO-a.
 
No, dok su glasine o ruskom bojkotu cijelu zimu uzburkavale sportski pokret, Oleg Matytsin je smatrao da je potrebno, "što je više moguće, sačuvati mogućnost dijaloga i sudjelovanja u natjecanjima". Ministar sporta je, međutim, rekao da čeka sljedeći sastanak Izvršnog odbora MOO-a, od 19. do 21. ožujka. “Vidjet ćemo kakva će biti konačna odluka Međunarodnog olimpijskog odbora, ali zasad je stav da neće biti novih preporuka i propisa”, rekao je.
 
MOO je svoju odluku iz prosinca predstavio kao konačnu, ali ipak mora odlučiti o jednoj točki - nazočnosti Rusa i Bjelorusa na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara. Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio jer ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje u mimohodu na otvaranju Paraolimpijskih igara 28. kolovoza.
 
Izvor: HINA Foto: Stefan Schurr/Panthermedia/PROFIMEDIA