Dvostruka svjetska prvakinja i najbolja hrvatska judašica, Barbara Matić, pobjednica je IJF-ova Grand Slama u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju. Tim je trijumfom preuzela i vodeću poziciju na svjetskoj rang-ljestvici judašica u kategoriji do 70 kg.
 
Matić je u finalu pobijedila Nizozemku Sanne van Dijke, koju je na tja način skinula s vrha ljestvice i smanjila njezinu prednost u međusobnim dvobojima na 2-3. Kao druga nositeljica Grand Slama, u prvom je kolu svladala Brazilku Luanu Carvalho, u drugom je bila bolja od Uzbekistanke Šokiste Nazarove. Do finala je pobijedila još i Nizozemku Hildu Jager i Njemicu Giovannu Scoccimarro.
 
Najnovije zlatno odličje samo je nastavak odličnog niza 29-godišnje Splićanke, koja se od kolovoza prošle godine sa svih sedam turnira Međunarodne judo federacije (IJF) vratila s odličjem. Osvojila je tri zlata, srebro i tri bronce te ubilježila 29 pobjeda i samo četiri poraza. Trijumf u Tbilisiju Barbari Matić je donio novih 1000 bodova te prvo mjesto na svjetskoj rang-ljestvici koje podrazumijeva i status prve nositeljice na olimpijskom turniru u Parizu.
 
Već prvog dana IJF-ova Grand Slama u Tbilisiju Solinjanka Ana Viktorija Puljiz pobrinula se za sjajne vijesti osvojivši srebrnu medalju i 700 bodova na svjetskoj rang-ljestvici. U kategoriji do 52 kg Puljiz je, nakon sjajnih borbi, izgubila finalni meč od Španjolke Ariane Soler nakon 40 sekundi produžetaka.
 
Izvor: HSJ Foto: EJU/Gabi Juan