Međunarodni olimpijski odbor (MOO) iznova je potvrdio svoje snažno stajalište protiv politizacije sporta. Ovo stajalište je temeljno načelo Olimpijske povelje, koje kaže:

“Uvažavajući da se sport odvija unutar okvira društva, sportske organizacije unutar olimpijskog pokreta primjenjivat će političku neutralnost. Imaju prava i obveze autonomije, što uključuje slobodno uspostavljanje i kontrolu sportskih pravila, određivanje strukture i upravljanja svojim organizacijama, uživanje prava na izbore bez ikakvog vanjskog utjecaja i odgovornost za osiguravanje primjena načela dobrog upravljanja.”
 
Olimpijska povelja također navodi:
“Misija MOO-a je promovirati olimpizam diljem svijeta i voditi olimpijski pokret. Uloga MOO-a je: (...) suprotstaviti se svakoj političkoj ili komercijalnoj zlouporabi sporta i sportaša.” Ova su načela više puta priznata i podržana u nekoliko rezolucija Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) posljednjih godina, uključujući izričito „priznavanje temeljnih načela Olimpijske povelje” (A/RES/78/10 – Izgradnja mirnijeg i boljeg svijeta kroz sport i olimpijske ideale, iz studenoga 2023.).
 
Ove rezolucije također su podržale vodeću ulogu MOO-a, posebno rezoluciju A/RES/77/27 – Sport kao pokretač održivog razvoja, iz studenoga 2022., u kojoj je rečeno da Opća skupština UN-a “podržava neovisnost i autonomiju sporta kao i misiju Međunarodnog olimpijskog odbora u vođenju olimpijskog pokreta i Međunarodnog paraolimpijskog odbora u vođenju paraolimpijskog pokreta”. Većinu ovih rezolucija usvojile su konsenzusom sve države članice UN-a, s iznimkom najnovije, koju su, uz suzdržane glasove, usvojile samo Ruska Federacija i Sirijska Arapska Republika.
 
MOO napominje da, suprotno temeljnim načelima Olimpijske povelje i rezolucijama Opće skupštine UN-a, ruska vlada namjerava organizirati čisto politički motivirana sportska događanja u Rusiji. Ruska vlada osnovala je i financirala “International Friendship Association” (IFA) kako bi bila domaćin ljetnih i zimskih “Igara prijateljstva”. Prema svemu sudeći, prvo izdanje “Ljetnih igara prijateljstva” planira se održati u Moskvi i Jekaterinburgu u Rusiji u rujnu 2024., a “Zimske igre prijateljstva” u Sočiju u Rusiji 2026. godine.
 
U tu je svrhu ruska vlada pokrenula vrlo intenzivnu diplomatsku ofenzivu, tako što su se vladina izaslanstva i veleposlanici, kao i ministarska i druga državna tijela, obratila se vladama diljem svijeta. Kako bi njihova čisto politička motivacija bila još očitija, oni namjerno zaobilaze sportske organizacije u ciljanim državama. Ovo je očito kršenje Olimpijske povelje i istodobno kršenje nekoliko rezolucija UN-a. Riječ je o ciničnom pokušaju Ruske Federacije da politizira sport. Komisija MOO-a za sportaše, koja predstavlja sve olimpijske sportaše svijeta, jasno se protivi korištenju sportaša za političku propagandu. Komisija čak vidi rizik da će sportaše njihove vlade prisiliti da sudjeluju u takvom potpuno ispolitiziranom sportskom događaju, čime će biti iskorišteni kao dio političke propagandne kampanje.
 
Ruska vlada također pokazuje potpuno nepoštivanje globalnih antidopinških standarda i integriteta natjecanja. To je ista ona vlada koja je bila upletena u program sustavnog dopinga na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. i, kasnije, u manipulaciju antidopinškim podacima. Samo prošlog tjedna, Svjetska antidopinška agencija (WADA) izrazila je svoju „trajnu zabrinutost zbog planova Rusije da u rujnu 2024. organizira Prijateljske igre, nedozvoljeni događaj. Osobito je zabrinuto što se događaj neće održati pod zaštitom Svjetskog antidopinškog kodeksa (Kodeks), zdravlje i poštenje prema sportašima mogu biti ugroženi. WADA poziva sve potpisnike Kodeksa da budu oprezni i ne legitimiziraju ovaj događaj jer Agencija ne može jamčiti za antidopinški program koji može, ali i ne mora postojati. Ovo stajalište je pojačano činjenicom da ruska Nacionalna antidopinška agencija (RUSADA) trenutno nije u skladu s Kodeksom, da trenutno ne postoji laboratorij akreditiran od strane WADA-e u Rusiji i da je sveukupno povjerenje u antidopinški sustav u Rusiji i dalje nisko. ”
 
Iz svih ovih razloga očito je: kršenje Olimpijske povelje; kršenje odgovarajućih rezolucija UN-a; nepoštivanje sportaša i integriteta sportskih natjecanja…
 
Olimpijski pokret oštro osuđuje svaku inicijativu za potpunu politizaciju sporta, posebice uspostavu potpuno ispolitiziranih sportskih događaja od strane ruske vlade. MOO snažno poziva i potiče sve dionike olimpijskog pokreta i sve vlade da u potpunosti odbace sudjelovanje i potporu bilo kojoj inicijativi koja namjerava politizirati međunarodni sport.
 
MOO / HOO