Ne, naslov nije pogreška. Valent i Martin Sinković su i dalje dvojac, dvostruki svjetski prvaci, nepobijeđeni u 19 uzastopnih nastupa, vlasnici najboljeg vremena ikad odveslanog u dvojcu na pariće, ali tajna uspjeha je doista - trio.
 
Savršeni trio koji je čine Valent, Martin i njihov trener Nikola Bralić.
 
- Možemo li se zamisliti bez njega? Na ovoj razini - ne. Bez njega sigurno ne bismo bili ovakvo dominantni - kategorično je uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Aiguebelette s kojeg donose još jedno zlato rekao Valent Sinković, a brat Martin se nadovezao: 
 
- Jako malo posada ima toliki niz pobjeda i to je velika stvar. Ne samo jednom doći prvi, nego držati tu konstantu u vrhu, a mi smo od 2009. u vrhu. Od 2010. konstantno uzimamo medalje u četvercu ili dvojcu, a većinom su to bila zlata i bez velikog, velikog znanja Nikole Bralića to ne bi bilo moguće. 
 
Niz je doista impresivan - 2010. svjetsko zlato četverca, 2011. svjetska bronca četverca,  2012. olimpijsko srebro četverca, 2013. svjetsko zlato četverca, 2014. i 2015. svjetsko zlato dvojca. Šest najvećih natjecanja, 4 zlata, srebro i bronca. Kontinuitet osvajanja na najvišoj razini koji su braća Sinković i Nikola Bralić u dvojcu na pariće odveli na razinu više, razinu na kojoj su dvije godine - nepobjedivi.
 
Zapravo je uvijek ista priča i nebitno je imaju li loptu, reket, disk ili vesla u rukama ili skije na nogama. Najveće od velikih dijeli lakoća kojom barataju tom loptom, reketom, veslom, skijom... I nema tu tajni, nikakvog čarobnog štapića ili tajnog napitka koji velike pretvara u najveće. Tajna je u najjednostavnijoj mogućoj kombinaciji - znanje plus rad.
 
I još nešto. Najvećima nije dovoljno doći na vrh. Najveći na njemu žele trajati. Što duže. I za to su spremni krvavo raditi uvijek iznova.
 
- Što još možemo bolje? Kladim se da će nam trener Bralić već u avionu po povratku doma nešto otkriti - smije se Valent Sinković.
 
Možda neće već u avionu, ali dočekat će ih precizan i razrađen plan rada nakon trotjednog odmora. Toliko su dobili slobodno, a onda kreće, ili točnije, nastavlja se priča koja bi trebala kulminirati olimpijskim zlatom iduće godine u Riju.
 
- Tri tjedna, ne znam što ću raditi tri tjedna. Dva dobro, ali tri - u velikim je “mukama” Valent Sinković.
 
Nekako ipak mislimo da će se dosjetiti ili neka nazove Nikolu Bralića, on će mu sigurno znati smanjiti dosadu.
 
- Imamo li posebnih želja nakon ovog zlata? Ne, samo želimo uživati u ovome - rekao je neposredno nakon odslušane himne Martin Sinković.
 
Zaslužili su, ali kad se danas vrate u Zagreb, bilo bi lijepo da ih uz čestitke i tapšanja po ramenima dočeka i besplatna karta za ulazak na Jarun. Vjerovali ili ne, dvostruki svjetski prvaci ju nemaju i svaki ulazak na Jarun, na svoj posao koji rade najbolje na svijetu, moraju plaćati.
 
Gradonačelniku Milanu Bandiću to valjda nije problem osigurati, a kad će se već baviti kartama, mogao bi i “pritisnuti” odgovorne za brigu o Jarunu da Sinkoviće i sve druge veslače napokon riješe - lopoča. O da, braća se nimalo ne boje najboljih svjetskih dvojaca, ali lopoči na Jarunu su im noćna mora.
 
- Baš je gadno. Na završnim pripremama za SP smo imali velikih problema, morali smo mijenjati peraju na čamcu, stavljati drugu koja manje skuplja lopoče. Kad bi se to riješilo, to nam bi bila velika, velika stvar - kaže Martin Sinković.
 
Čovjek bi pomislio da je čišćenje Jaruna od lopoča otprilike ravno svemirskom programu i da valjda jednako toliko košta, a istina je nešto sasvim drugo. I svodi se na - nesposobnost i nebrigu, a ne nužno financije.
 
- Ja sam siguran da treba samo malo bolja organizacija - kaže Valent.
 
Pa oslobodite ih napokon tih lopoča! I dajte im besplatnu kartu za Jarun. Valjda su toliko zaslužili.
 
PRENOSIMO Sportske novosti, piše Renata Beluhan, foto Ranko Šuvar/ Cropixa