Za prvog predsjednika jednoglasno je izabran Željko Kapelari, novinar HRT Radio Zadra i dobitnik godišnje nagrade HZSN-a za lokalno novinarstvo, dok je tajnik Sekcije Ante Župan, član Izvršnog odbora HZSN-a na nacionalnoj razini.
 
U peteročlanom Izvršnom odboru, uz njih dvojicu, još su Mladen Malik (portal eZadar), Jure Perišić (Novi radio) i Roman Morović (Zadarski list). Osnivačkoj skupštini nazočili su i Jura Ozmec i Marijan Bakić, predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, kao i gosti iz splitske sekcije Tomislav Gabelić i Bernard Jurišić. Osnivačka skupština održana je u press centru dvorane Krešimira Ćosića na Višnjiku.
 
- Izuzetno mi je drago što je, nakon karlovačke, međimurske i splitske, osnovana i zadarska sekcija HZSN-a. U posljednjih desetak godina pokušali smo podići HZSN na način da smo ga prvo morali konsolidirati organizacijski pa financijski, a onda i proširiti članstvo. A taj dio, koji se tiče proširenja, mi je posebno drag, jer se kroz sekcije može napraviti pravi posao. Lokalno novinarstvo ima veliku vrijednost i osnivanje sekcije novinara, koji su dio određene lokalne zajednice, za nas je veliki dobitak - kazao je Ozmec.
 
Željko Kapelari naglasio je da će zadarska sekcija raditi na privlačenju novih članova, te surađivati sa središnjicom HZNS-a u Zagrebu, kao i sa Športskom zajednicom Zadarske županije i Športskom zajednicom grada Zadra, a sve u cilju boljitka sporta i sportskog novinarstva na našem području.
 
- Između ostaloga, želja nam je organizirati razne humanitarne i druge aktivnosti, kojima ćemo doprinijeti zadarskoj sportskoj zajednici i društvu općenito, a osnivanje ove sekcije će nam u tome uvelike olakšati posao - rekao je Kapelari.
 
Nazočni članovi složili su se oko toga da sportski novinari i fotoreporteri na području Zadarske županije rade u teškim uvjetima, jer je položaj medija općenito, uslijed gospodarske krize, težak. Mnogi rade praktički na volonterskoj bazi ili nisu adekvatno plaćeni za svoj rad. Tim više njihov rad treba cijeniti, jer praktički iz ljubavi prema sportu i sportskom novinarstvu rade taj posao i pridonose boljitku sporta u našoj županiji.
 
Izborna skupština Sekcije HZSN Zadar bila je dobra prilika za druženje novinara i vodstva HZSN-a i raspravu o aktualnostima, budući se u isto vrijeme na Višnjiku održavao vrlo jaki košarkaški turnir Zadar Dogus Basketball Tournament na kojem je akreditirano 150 predstavnika medija. Na turniru nastupa čak pet euroligaša – Fenerbahče, Darussafaka, Olympiacos, Bayern Munchen i Crvena Zvezda te domaća momčad Zadra.