Nagrade u svim kategorijama jesu: 10 tisuća dolara za najbolje te po 1500 dolara za 2. i 3.mjesto.
 
Od kad su 7. rujna završene prijave za „Biser“, nagradu najboljim svjetskim sportskim novinarima koju će krajem godine po prvi puta u povijesti dodijeliti AIPS (Svjetska udruga sportskih novinara) u suradnji s Abu Dhabi Media Group, morao je proći određeni period u kojemu su svi prijavljeni još mogli doraditi ili promijeniti svoje prijave. No, i to je završeno s 30. rujnom, pa u ovome trenutku znamo da za nagrade u svim kategorijama (10 tisuća dolara za najbolje, po 1500 dolara za 2. i 3.mjesto) konkuriraju:
 
- Fotografija s temom „sportsko junaštvo“ 121 rad
- Fotografija s temom „emocija“ 109 radova
- Najbolja pisana kolumna 118 radova
- Najbolji živopisni tekst 134 rada (najviše od svih kategorija)
- Video dokumentarac 59 radova
- Video kratki sportski kadar 19 radova
- Audio uradak 24 rada
- Weblog 19 radova i
- Tema „Sportom za bolji svijet“ 58 radova
 
Zašto „radova“, a ne „autora“? Zato jer su po propisima pojedinci mogli sudjelovati s maksimalno 2 uratka u istoj ili u različitim kategorijama, pa je autora neznatno manje od 661 ukupno prijavljenog uratka za nagradu „Biser“.
 
Što se Hrvatske tiče, sudjelovalo je petero novinara iz 5 različitih redakcija, svaki s jednom prijavom (po jedna u konkurenciji fotografije i videa/TV-a, a tri u pisanom novinarstvu), što je najviše prijava od zemalja u regiji, ali i na vrhu prijava u odnosu na prijave iz zemalja članica SEESJA (Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe), izjednačeni s 5 prijava iz Mađarske.
 
Do 15. listopada se članovi Izvršnog odbora AIPS-a moraju izjasniti o kandidatima za glavne nagrade, na način da će sustavom glasovanja odabrati po 10 uradaka iz svake kategorije. Tek potom se posebna komisija, na čelu s Giannijem Merlom, predsjednikom AIPS-a, te Yao Mingom kao predstavnikom sportaša sastaje i donosi konačnu odluku o pobjednicima u natjecanju za nagradu „Biser“. Svečano proglašenje dobitnika održat će se u Abu Dhabiju 15. prosinca 2015.