Ususret FIFA World Cupu reprezentacija U-17 od 17. listopada do 8. studenoga u Čileu – piše Branko Stipković, novinar SN
 
U srijedu je bio zadnji dan slavonske misije, "Čileanci" su se vratili u Zagreb, do petka i polaska na SP bit će u Sesvetama, stanovati u hotelu Phoenix, raditi - samo u četvrtak popodne - na poligonu Sv. Josipa Radnika. Prekjučer se u Ivankovu igralo s BiH U-19 i pobijedilo 4:3, a izbornik Dario Bašić ističe:
- Potrebne su nam snažne provjere. I ta je koristila, poput nedavne u Krapini s također starijim Slovencima, 2:0.
 
Sve je bitno jer traži se natjecateljska forma i idealna formacija. Lako se uočava stil, svakako i kvaliteta. Aktualno stanje kandidata?
- Sve je pod kontrolom, ne manjka zadovoljstva. Odlično je što se nakon problema s meniskom postupno uključuje Sosa, na kraćoj su poštedi Kalaica i Lovren. Ostali vježbaju punom parom, bez ikakvih zdravstvenih poteškoća tako da program ne trpi. Važno je da se dio Dinamovih igrača suprotstavljao Arsenalu i Bayernu u Ligi prvaka mladih.
 
Završna provjera bit će s Meksikancima 12. listopada u Santiagu. Izborniku asistira Ivo Milić, trener iz maksimirske škole. Što je s prvim pomoćnikom Petrom Krpanom, ide li u Čile ili ostaje ovdje slažući novu momčad U-17 za prvi eliminacijski filter novog pohoda na EP?
- Da, Pero putuje, ali će se vratiti ranije pa voditi tu reprezentaciju u Lihtenštajn u kojem se sastaje i s Češkom te s Gibraltarom.
 
Bašić ne dvoji o spremnosti sastava: 
- Učinili smo sve i mirne savjesti čekamo start SP-a. Svjesni da je naša skupina, A, vjerojatno najteža. Jer domaćin je uvijek ambiciozan i opasan, Nigerija standardno izvrsna, Amerika moderna, krajnje nezgodna.
 
Nigerijce smo porazili na rujanskom turniru u Južnoj Koreji, 3:2. Te ili neke "druge"?
- Tko to zna. Sigurno su štošta provjeravali i kombinirali. Ipak se ispostavilo da možemo sa svakim. Pa i s pobjednikom toga turnira, strašnim Brazilom, od kojeg smo u potpuno otvorenoj borbi izgubili 1:2.
 
U điru za Čile je uistinu potentna postava koju sačinjavaju nogometaši zavidne nadarenosti čija budućnost ne bi smjela biti pod upitnikom. To su:
Adrian Šemper, Ivan Nevistić, Matej Hudeček, Branimir Kalaica, Vinko Soldo, Martin Erlić, Marko Gjira, Nikola Moro, Luka Pasariček, Luka Ivanušec, Neven Đurasek, Marin Šverko, Borna Sosa, Dario Vizinger, Davor Lovren, Matko Babić, Josip Brekalo, Dino Halilović, Marin Karamarko, Karlo Igor Majić, Bruno Šutalo i Ivan Delić.
Jedan će otpasti. Bilo bi još bolje da zbog ozljede nisu otpali Borna Borovec i Mario Crnički.
 
Podsjećamo da se SP igra u šest skupina po četiri momčadi te da u osminu-finala idu prve dvije i četiri najuspješnije druge. Trebali bismo proći barem dotle!  
Sudionici drugih skupina:
 
B - Engleska, Brazil, Gvineja, Južna Koreja
C - Njemačka, Argentina, Meksiko, Australija
D - Belgija, Ekvador, Mali, Honduras
E - Rusija, Južna Afrika, Sjeverna Koreja, Kostarika
F - Francuska, Paragvaj, Sirija, Novi Zeland     
 
POVIJEST Hrvati na SP-završnicama mladih
 
Nisu se naše mlade reprezentacije, U-17 i U-20, baš naigrale na svjetskim prvenstvima. U nepunih dvadeset godina sudjelovale samo petput, ovim redom:
 
1999. Nigerija U-20
Pobijedili smo Kazahstan 5:1, remizirali s Ganom 1:1 i Argentinom 0:0, u osmini-finala stradali od Brazila 0:4. Izbornik je bio Martin Novoselac, a izabranici Stipe Pletikosa, Darko Miladin, Kristijan Polovanec, Goran Sablić, Andre Mijatović, Anthony Šerić, Mihael Mikić, Jurica Vranješ, Igor Budan, Josip Balatinac, Zvonimir Deranja, Hrvoje Sunara, Silvester Sabolčki, Srđan Andrić, Ivica Banović, Saša Bjelanović, Hrvoje Vuković, Kruno Lovrek. Da se nismo namjerili na Ronaldinha moglo je biti dosta bolje. U finalu je Španjolska svladala Japan 3:0. Hrvatima je pripao pokal za fair-play. I to veseli.
 
2001. Trinidad i Tobago U-17
Prilično razočaravajući nastup jer matirana je, 2:1, jedino domaća postava. Ne čudi poraz 1:3 od Brazila, ali je odjeknuo debakl s Australcima 0:4. Šef je bio Martin Novoselac, igrači Dario Krešić, Drago Papa, Hrvoje Čale, Domagoj Skeja, Silvio Cavrić, Marko Bašić, Dejan Prijić, Mario Grgurović, Niko Kranjčar, Ivan Grivičić, Ahmad Sharbini, Igor Ružak, Igor Lozo, Tomislav Lukašek, Leonardo Barnjak, Kruno Jambrušić, Asmir Oraščanin, Denis Pintarić. Lako je ustanoviti tko je potom bio karijerni nogometaš, tko pak jedva osrednji... Prvaci su postali Francuzi, s finalnih 3:0 protiv Nigerijaca.
 
2011. Kolumbija U-20
Brine stanka od cijelog desetljeća. Svakako i rezultati: od Saudijske Arabije 0:2, Nigerije 2:5, čak i Gvatemale, 0:1. Izbornik Ivica Grnja bio je frustriran smjenom dva-tri mjeseca prije puta, dopušteno mu je okončati ciklus. Lista igrača: Matej Delač, Ivor Horvat, Dejan Glavica, Franko Andrijašević, Renato Kelić, Tomislav Glumac, Zvonko Pamić, Arijan Ademi, Andrej Kramarić, Filip Ozobić, Mario Tičinović, Dominik Picak, Marko Lešković, Roberto Punčec, Antonio Jakoliš, Frano Mlinar, Anton Maglica, Ivan Lendrić, Marin Zulim, Ivan Blažević, Michael Paradžiković. Brazil za zlato potukao Portugal 3:0. 
 
2013. Turska U-20
Prvaci skupine poslije 1:0 s Urugvajem, 1:1 s Uzbekistanon te 2:1 s Novim Zelandom, onda se nes(p)retno izgubilo od Čilea 0:2. Izborniku Dinku Jeličiću na raspolaganju su bili Oliver Zelenika, Toni Gorupec, Ivan Aleksić, Filip Mrzljak, Niko Datković, Marko Livaja, Marko Pjaca, Ante Rebić, Dario Čanađija, Petar Brlek, Jozo Šimunović, Simon Sluga, Dominik Livaković, Dino Perić, Hrvoje Miličević, Stipe Perica, Mato Miloš, Miro Kovačić, Marko Pajač, Danijel Miškić, Kruno Ivančić. Predsjednik Davor Šuker je partiju s Čileom ocijenio sramotnom. Francuzi poslije 0:0 penalima 4:1 dobili Urugvajce i pokal. 
 
2013. Emirati U-17
Sjajan uspjeh jer smo iste godine jedini od Europljana bili na SP-u oba uzrasta! Na žalost, sastav Ivana Gudelja nije prošao skupinu gubeći od Maroka 1:3 i Uzbekistana 1:2 pa 1:0 s Panamom nije bilo dovoljno. Igrali su ili navijali Marko Marić, Ivan Šunjić, Duje Ćaleta-Car, Lukas Čuljak, Robert Murić, Karlo Lulić, Alen Halilović, Ante Roguljić, Josip Filipović, Franjo Prce, Elvir Maloku, Dario Miškić, Ivo Grbić, Hrvoje Džijan, Petar Mamić, Fran Brodić, Petar Bočkaj, Bojan Knežević, Frane Vojković, Ivan Fiolić, Ante Blažević. U finalu je izvanredna Nigerija lako obračunala s Meksikom, 3:0.
 
PARALELA Od Čilea '87. do Čilea '15.
 
Prije 28 godina država se zvala drukčije, Jugoslavija, ali njene su boje na World Cupu U-20 također u Čileu najvećim dijelom zastupali Hrvati: prvoklasni prvotimci Robert Jarni, Dubravko Pavličić, Igor Štimac, Davor Šuker, Zvonimir Boban i najbolji akter turnira Robert Prosinečki kao i pričuvni vratar Tomislav Piplica. Ktome je šef stručnog stožera bio Mirko Jozić. Do zlatne medalje i statusa glasovitih "Čileanaca" nanizano je šest nokauta: domaćin je pred 67.000 gledatelja na Nacionalnom stadionu u Santiagu slomljen 4:2, zatim Australija 4:0, Togo 4:1, u četvrt-finalu Brazil 2:1, polufinalu Istočna Njemačka 2:1, u osobitom i neizvjesnom finalu Zapadna Njemačka 1:1 i jedanaestercima 5:4 s tim da je taj pogodak u igri postigao Boban, sa 11 metara precizni bili Pavličić, Šuker plus Crnogorci Brnović i Zirojević te u presudnoj seriji opet Zvone. Na užas suparničkog stratega Bertija Vogtsa.
 
U Santiagu i najvećoj tamošnjoj areni 17. listopada kreću Mali Vatreni, čeka ih domaća momčad koju će bodriti najmanje 47.000 navijača koliki je deklarirani kapacitet! 
 
Čile je u trci za organizatora pobijedio Rusiju, Tunis i Wales (sljedeći planetarni summit je u Indiji '17). Njegovi momci nisu sudjelovali u južnoameričkim kvalifikacijama. Valja podsjetiti na pohod naših:
 
- prvi izlučni krug lanjskog listopada u Mađarskoj: s Kazahstanom 8:1 (strijelci Brekalo, Lovren, Crnički po 2, Moro, Sosa), s Izraelom 0:0, s Mađarskom 2:1 (Lovren, Pasariček), izbornik je bio Luka Pavlović;
- elitno kolo ljetošnjeg ožujka u Azerbajdžanu: s domaćima 4:0 (Majić 2, Erlić, Blečić), sa Srbima 3:0 (Moro, Brekalo, Blečić), s Portugalcima 1:0 (Moro), supar start novog stručnog bossa Darija Bašića;
- EP u svibnju u Bugarskoj: s Bugarskom 2:0 (Babić, Blečić), s Austrijom 1:0 (Lovren), sa Španjolskom 0:0, u četvrt-završnici nakon 1:1 (Majić) poraz jedanaestercima 3:5 (Brekalo, Lovren Sosa) od Belgije, ali u presudnom srazu za odlazak na SP 1:0 (Moro) nasuprot Italije!
Ovih dana Bašićeve "bebe" spremale su se dakle u Osijeku. Stanovale u hotelu ZOO, tamo preko Drave, prema Baranji, trenirale na terenima NK Elektre. U Zagreb stižu 7. listopada, a dva dana kasnije via Amsterdam lete za Santiago. Samouvjerene, ne i bahate!
 
ZVIJEZDE Junaci dosadašnjih turnira
 
Igra se svake druge godine od 1985. s napomenom da su u prva tri izdanja posrijedi bile selekcije U-16. U ukupno 15 dosadašnjih izdanja rekordan broj naslova, četiri, osvajala je Nigerija (još triput u finalu, da se zna s kakvom silom se moramo nadmetati!), tri ima Brazil, po dva Gana i Meksiko, po jedan SSSR, Saudijska Arabija, Francuska i Švicarska. 
 
Zanimljiv je podsjetnik na dio vodećih asove koje su iznjedrile te smotre:
 
1985. Kina: Fernando Caceres (Argentina), Marcel Witeczek (Zapadna Njemačka)
1987. Kanada: Juri Nikeforov (SSSR)
1989. Škotska: Roberto Carlos (Brazil), Victor Ikpeba (Nigerija), Luis Figo (Portugal)
1991. Italija: Sebastian Veron (Argentina), Alessandro Del Piero (Italija), Adriano (Brazil)
1993. Japan: Nwankwo Kanu (Nigerija)
1995. Ekvador: Pablo Aimar (Argentina)
1997. Egipat: Ronaldinho (Brazil)
1999. Novi Zeland: Timothy Donovan (SAD)
2001. Trinidad i Tobago: Fernando Torres (Španjolska), Carlos Tevez (Argentina), Niko    Kranjčar (Hrvatska) 
2003. Finska: Cesc Fabregas (Španjolska), John Mikel (Nigerija), Stephane Mbia (Kamerun)
2005. Peru: Carlos Vela (Meksiko), Nuri Sahin (Turska)
2007. Južna Koreja: Toni Kroos (Njemačka), Danny Welbeck (Engleska)
2009. Nigerija: Mario Götze (Njemačka), Francisco Isco (Španjolska)
2011. Meksiko: Raheen Sterling (Engleska)
2013. Ujedinjeni Arapski Emirati: Gabriel Barbosa (Brazil), Aleksandr Golovin (Rusija), Alen Halilović (Hrvatska) 
 
PRENOSIMO Sportske novosti, piše Branko Stipković, foto arhiva HNS