U Pragu se u petak i subotu, 20. i 21. studenog, održava 44. skupština Europskih olimpijskih odbora (EOC) u čijem radu sudjeluju čelnici HOO-a, a izvještava predsjednik Komisije za informiranje i izdavaštvo HOO-a Jura Ozmec. Izvještaj donosimo u cijelosti:
 
Na početku Skupštine je minutom šutnje odana počast žrtvama pariškog masakra, a potom su predstavnici europskih olimpijskih odbora imali priliku čuti nešto dulji, ali vrlo sadržajan govor prvog čovjeka svjetskoga olimpizma, g. Thomasa Bacha, počasnog gosta Skupštine. Borba za čisti sport, protiv dopinga, ulaganje u razvoj, konkretne mjere ozdravljenja (primjer Rusije), ključne točke Agende 2020, dopuštanje nastupa na OI sportašima - izbjeglicama pod olimpijskom zastavom, olimpijska solidarnost, te Olympic Channel (olimpijska televizija) u Bachovom su govoru dobili precizne odrednice, imena i putokaze za budućnost. Kako je Češka televizija uživo prenosila veći dio Skupštine, taj će govor, ali i još neke zanimljive izjave i intervjue uskoro moći vidjeti i gledatelji u Hrvatskoj, na SPTV-u.
 
Središnja točka dvodnevnog skupa, dakako, je sažetak 1. Europskih igara u Bakuu, ovoga ljeta. Same riječi pohvale za sve segmente ove organizacije, od sporta i smještaja do volontera i TV pokrivanja bile su naglašavane i u govoru g. Patricka Hickeya, predsjednika EOO, te gotovo svih izvještaja na svim razinama funkcioniranja EOO-a. Unatoč odluci Izvršnog odbora EOO da se organizatorima Igara, točnije gđi. Mehriban Alijevoj, predsjednici Organizacijskog odbora Igara uruči posebno priznanje, zbog njezinog nedolaska to je odgođeno.
 
Hrvatski olimpijski odbor u Pragu predstavljaju gđa Morana Paliković Gruden, dopredsjednica i g. Josip Čop, glavni tajnik, dok je g. Zlatko Mateša u Pragu kao član Izvršnog odbora EOO imao zapaženu ulogu u predstavljanju Bakua, ali za Hrvatsku i HOO važnije - u predstavljanju Sportske televizije, zajedno s glavnim urednikom iste, Jurom Ozmecom, kao preteče i prirodnog pilot projekta Olympic Channela, globalne olimpijske televizije, koju g. Thomas Bach i na ovom skupu čvrsto promovira. Kontakti ostvareni u Pragu, te zanimanje predstavnika MOO-a, sportskih federacija i nacionalnih olimpijskih odbora pokazuju da je ta ideja i te kako zanimljiva mnogima. Dakako, i predstavnicima Discovery Channela, tj. Eurosporta, koji su tijekom Skupštine odradili niz službenih razgovora na temu približavanja olimpijskih igara, za koje oni imaju TV prava na Starom kontinentu za idućih 4 olimpijskih igara, gledateljima u Europi.
 
Tijekom Skupštine predstavljeni su domaćini skorašnjih natjecanja pod ingerencijom EOO-a, pri čemu je izražena velika zahvalnost Erzurumu u Turskoj, koji je u zadnji čas zamijenio Sarajevo kao domaćina 13. Zimskih igara mladih 2017.
 
Iako je Patrick Hickey najavio da će u Pragu objaviti domaćina 2. Europskih igara 2019., Izvršni odbor odgodio je tu odluku. Naime, kako je Hickey kazao tijekom Skupštine, najizgledniji kandidat i do nedavno siguran domaćin Igara 2019., ruski Soči, stavljen je "na led" zbog problema koji su trenutačno dominantni u ruskoj atletici i cijelome ruskom sportu. Svejedno, Hickey će osobno nadzirati razvoj situacije i vrlo brzo, nada se, objaviti domaćina, očito očekujući da se priča oko ruskog sporta i dopinga raščisti vrlo brzo. U konačnici i Thomas Bach je izjavio da se svakoga dana čuje s predstavnicima Ruskog olimpijskog odbora i da vjeruje da sve ide prema rješenju, baš u duhu odluka njegove Agende 2020. s kraja prošle godine. I predsjednik Ruskog olimpijskog odbora, g. Aleksandar Žukovski u svojem je kratkom obraćanju članovima uputio riječi obećanja da sve rade u tom smjeru i zahvalio se na pomoći i podršci MOO-a i EOO-a.
 
U subotu navečer će na posebnoj svečanosti biti dodijeljene nagrade " Piotr Nurowski" za najbolje europske mlade sportaše. 
 
 Piše Jura Ozmec, predsjednik Komisije za informiranje i izdavaštvo HOO-a