Jako bitna stvar je da SEHA mora uvesti koeficijente za države, isto kao što to čini i EHF. Šansa lige je da uklopi te dvije priče, da rejting saveza dolazi i kroz Europu i kroz SEHA ligu da bi se dobila bolja slika. Na osnovi tog rejtinga  treba složiti najbolju postavu klubova
 
Peta sezona SEHA lige nije ni izbliza pokazala da se trend uspona kvalitete nastavlja. Dapače, sve je više rezultata koji sugeriraju da je liga u ozbiljnom problemu, stagnaciji, pa po mnogima i u padu.
 
Rezultati po 20 golova razlike sigurno ne pridonose konkurentnosti, gledanosti, a to su stvari zbog kojih je liga i zamišljena, stvari oko kojih se vrti interes investitora Gazproma i klubova koji su sve pokrenuli. Vrhunac priče bile su tri utakmice Veszprema u tri dana, u kojima je aktualni prvak napravio 50 golova razlike u Banjoj Luci, Novom Sadu i Subotici. Jednostavno se postavlja pitanje koji je smisao toga. Veszprem, dakako, nije kriv, ali ne može raditi kako njemu paše.
 
Pada gledanost 
 
Postoji mnoštvo stvari koje će Gazprom uskoro aktualizirati i oko kojih će se vrtjeti budući izgled SEHA lige. Ovako, teško da će ostati.
 
Problema je dosta jer s takvim rezultatima pada gledanost. Drugi je problem činjenica što se radi o ligi, a svaka liga ima svoja pravila, u kojima se zna kada se i kako se igraju utakmice. Sada imamo situaciju da se utakmice igraju kada kome odgovara, vlada kalendarski kaos, tablica nije realna, a bez toga nema ni normalnog praćenja lige kao takve, što se osjeti i na zanimanju za ligu u cjelini.
 
Treći je veliki problem činjenica da se klubovi kriju iza nacionalnih saveza koji su osnivači lige, a da generalni sponzor Gazprom još nije podvukao crtu i postavio pitanje preko saveza “što ste vi u proteklih pet godina kao klub pridonijeli ligi?”
 
Istodobno, liga svojim ulaganjima klubove oslobađa troškova u sezoni, a mnogi su, eto, u tome vidjeli način da lakše prežive ova krizna vremena. Liga je postala svrha. To, dakako ne ide uz priču o ligi koja se financira sponzorski i činjenica je da je SEHA pred velikim zaokretom koji je uvjet da bi opstala jer se sezona ne smije i ne može svesti na Final Six ili Final Four, koliko god spektakularan i dobar bio.
 
Liga je nešto više u situaciji kada klubovi ne igraju nacionalna prvenstva. I dok jedan Veszprem plaća da bi igrao, recimo, jedna Strumica igra a to ničim ne zaslužuje.
 
Postavlja se slijedom toga i pitanje - s razlogom - zašto bi Zagreb igrao s njima, a ne bi igrao s nekim u našoj ligi kojeg isto može dobiti 20 razlike, a u LP ima sasvim dovoljno jakih utakmica, pa mu ne treba ona protiv Vardara koji dolazi dan nakon Kopenhagena u 
Ligi prvaka. To je loše.
 
SEHA ima svoju svrhu, svoj cilj i makar se od njega u ovoj sezoni odustalo, morat će se vratiti inače će se sve skupa pomalo ugasiti. No, bliže je istini priča da slijede promjene jer Gazprom je za prosinac najavio novi četverogodišnji ugovor, a vjerojatno i nova pravila igre.
 
Ostali bez termina
 
Otvorena su pitanja što su ligi u ovih pet sezona pridonijeli klubovi iz Srbije, pa Borac kao predstavnik BiH, ima li Strumica ikakav argument za igranje, kako se u ligi ponašao Metalurg, jesu li se i najbolji malo opustili u odnosu? Zašto ako ni EHF neće Strumicu u Ligi prvaka, a hoće Metalurg koji je bio treći iza nje u prvenstvu, nju hoće SEHA? Što to u konačnici pomaže Makedoniji?
 
Sigurno je da liga nije ušla spremno u promjene koje je napravio EHF s novim formatom Lige prvaka, u kojem se kalendar povećao i SEHA je ostala bez termina. Svaki vikend je Liga prvaka, pa to više nije problem samo SEHA lige, nego i najjačih europskih liga, poput Njemačke i Francuske, koje od svojih natjecanja još bolje zarađuju. Liga mora imati svoje red, kola se moraju igrati redovno, utakmice se mogu ovisno o Ligi prvaka pomaknuti tri dana prije ili kasnije, ali ne mogu mjesec-dva prije ili poslije, ne može u tri dana klub odigrati tri utakmice za redom da bi se stvari odrađivale. Izgubio se red, treba ga vratiti i držati ga se jer liga je profesionalna, pa ako je nekome teško, ne mora je igrati i gotovo.
 
Jako bitna stvar je da SEHA mora uvesti koeficijente za države, isto kao što to čini i EHF. Šansa lige je da uklopi te dvije priče, da rejting saveza dolazi i kroz Europu i kroz SEHA ligu da bi se dobila bolja slika. Na osnovi tog rejtinga treba složiti najbolju postavu klubova.
 
Proširenje lige u ovim okolnostima nije realno jer je svako povećanje broja klubova više utakmica, što u skučenim terminima postaje problem. Deset klubova realna je brojka, a da bi lakše funkcionirala - jer nitko ne želi ispasti - treba uvesti da posljednje dvije, pa čak i tri pozicije (ove godine bi mogle i četiri) znače gubljenje mjesta, statusa. Ta liga košta, a, recimo, Strumica ima pravo kroz Makedoniju igrati, no, u tom slučaju samo ako sama sebe financira. I to bi se lako došlo do kriterija tko stvarno može, a tko ne. Potpisujemo da bi mnogi brzo odustali od takve lige uz samofinanciranje.
 
Treba im prostor
 
Jednostavno liga si kroz pravila mora ostaviti prostor da određuje neke stvari samostalno. To je učinio i EHF, koji jedan Bešiktaš bez razloga stavlja u elitni dio Lige prvaka, a ovaj joj to ne vrati ničim, pa ni posjetom publike, pa će kako je došao tako će i otići iz elite. Istodobno španjolsku La Rioju, pa Meškov guraju u neelitni dio, a bolji su, a Metalurg spašavaju bez ijednog konkretnog argumenta ako već poštuju nacionalna prvenstva, kako sami vole reći. Ili je to samo varka, ili ne znaju da je Strumica bila ispred Metalurga. Sumnjamo.
 
Danas na ulazak u ligu čekaju Celje, Gorenje i Bešiktaš i oni bi sigurno u ovom trenutku bili bolja rješenja od Strumice, Spartaka, Borca i Vojvodine. Tu Gazprom kao generalni sponzor mora inzistirati na svijesti saveza jer ako se na odustajanje mogla uvjeriti jedna Crna Gora, koja je osnivač, a realno nema uvjete, onda mogu i ostali. Savezi tu ne smiju prati ruke jer koliko god je dio makedonske priče Vardar, koji je puno dao ligi, toliko je Strumica...
 
Liga mora dalje, kriteriji su narasli i tko ne može - mora otpasti. Ili nek’ igra za svoj novac. Puno je dobrog napravljeno da bi si itko uzeo za pravo to upropaštavati svojim neznanjem ili nemoći.
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
Egipatska enigma
 
IHF kongres održan je proteklih dana u ruskom olimpijskom Sočiju. IHF nastavlja sa širenjem, pa su u punopravno članstvo primljeni Palau, Samoa, Nauru, Tonga, Ekvatorijalna Gvineja, Kosovo i Južni Sudan. Promovirana je lopta Molten bez ljepila koje naružuje rukomet, a ista će nakon testiranja na Superglobeu u Kataru na doradu jer ima još sitnih problema u dodiru s vodom.
 
No, vijest broj 1 za javnost je Egipat kao domaćin SP 2021. godine. Slika o faraonima 1999. kada su bili prva afrička zemlja koja je ugostila SP i danas zbog dobro znanih sigurnosnih razloga nije ista i zanimljivo je da je Egipat uopće u tim okolnostima prošao. Za vjerovati je da će se situacija smiriti, jer u suprotnom nismo sigurni da bi svi putovali u Kairo, Aleksandriju, Ismailiju... Snimke koje dolaze danas odande, nisu baš ugodne oku, koliko god predsjedniku Moustafi bilo drago.
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
Zašto ne Hepi cup
 
Danska, Norveška i Francuska napravile su Gold Cup. To su tri turnira u tri reprezentativna tjedna u sezoni u Europi. Svaki put im se doda netko četvrti, ali u konačnom zbroju računaju samo rezultate svoje tri selekcije i dijele si nagrade. Sude im njihovi suci, zarađuju od sponzora, štite se na sve načine i rade koaliciju za velika natjecanja unaprijed.
 
Postavlja se pitanje zašto se to ne može kod nas jer u okruženju su Slovenija, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Srbija i BiH, koji su igrali na velikim turnirima u posljednje vrijeme. Tako bi se stvorio kontinuitet, zaštitila kvaliteta, čak bi se u sezoni mogla složiti i dva turnira, a kroz svaku godinu malo i promiješati. To traži samo malo više dogovora, organizacije, promocije da bi se na svemu nešto i zaradilo, što nikome ne bi bilo na odmet. Sve selekcije koje smo naveli osim BiH su na Euru u Poljskoj. To nemaju ni Danska, Norveška, Island i Francuska - zajedno, a imaju više. Zašto?
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Dražen Pinević FOTO arhiva SEHA