Knjigu „Slovenci u hrvatskom sportu“ u izdanju Slovenskog doma u Zagrebu i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, u Gradskoj knjižnici „I.G. Kovačić“ u Karlovcu predstavili su autor Eduard Hemar i urednica Smiljana Jelčić Ivanošić - piše Marijan Bakić, urednik KAŠonline
 
Ovo izdanje je prvi takav publicistički projekt koji na cjelovit način, na 400 stranica, predstavlja sportaše jedne nacionalne manjine. Knjiga po prvi puta na jednom mjestu objedinjava čak 140 biografija sportaša, trenera i sportskih djelatnika slovenskog porijekla koji su unatrag 145 godina djelovali u Hrvatskoj i doprinijeli razvoju hrvatskog sporta. Najstariji je dr. Josip Fon, rođen 1846. godine u Studencima kraj Rogaške Slatine, a najmlađa je Franka Anić  rođena 1991. u Splitu. Opsežan je pregled biografija zaslužnih sportaša slovenskog porijekla koji su dali doprinos hrvatskom sportu Pristup knjizi je leksikografski, a u nju su uvršteni svi relevantni životni podaci sportaša. 
 
Slovenci su u hrvatskom sportu, stjecajem povijesnih okolnosti djelovali kroz nekoliko država različitih političkih i društvenih uređenja.
 
- Kriterij za odabir osoba čije biografije sadrži knjiga prije svega se temelji na doprinosa pojedinaca hrvatskom sportu. Pritom su bili važni sportski rezultati pa su za uvrštavanje u knjigu došli u obzir pojedinci koji su kao članovi hrvatskih klubova bili državni reprezentativci, državni prvaci, višestruki osvajači medalja na važnim domaćim i međunarodnim prvenstvima, kao i treneri uspješni prema istim kriterijima te zaslužni sportski djelatnici koji su dali svoj doprinos razvoju nekog sporta,  sportskog saveza ili sportskoga udruženja na području Hrvatske. Posebno treba naglasiti da je u knjizi obuhvaćena samo prva generacija koja je rođena u Hrvatskoj  u obiteljima slovenskih roditelja – rekao je između ostaloga autor knjige.
 
Autor Eduard Hemar mladi je publicist slovenskog porijekla, od djetinjstva mu je usađena ljubav prema sportu jer su se sportom bavili i članovi njegove obitelji. Od početka 80-ih aktivno prati domaći i međunarodni sport te prikuplja arhivsku građu te tematike. Od 2007. godine profesionalno piše članke i knjige te se bavi istraživanjem povijesti sporta u Hrvatskoj i svijetu. Već 20 godina bavi se istraživanjem biografija sportaša ove regije. Koautor je mnogih izdanja s područja sporta te suradnik i urednik u više publikacija. 
 
O karlovačkih sportaša u knjizi se spominju bivši atletičari „Željezničara“ Aleksandar Markulin – Aleks i Sanja Jerman - Gosta, a autor drži da je najbolji karlovački sportaš Slovenac bio Bogomir Grilc (1903.-1980.),državni prvak kao skakač u vodu s daske.
 
Prije Karlovca, knjiga je prošle godine predstavljena u Zagrebu i Ljubljani, a iduće će biti predstavljena i u Rijeci. Knjiga je tiskana na Hrvatskom i Slovenskom jeziku.
 
 PRENOSIMO KAportal/KAŠonline PIŠE Marijan Bakić FOTO KAŠonline