Dokaz da su Žuti imali i zeleni dres! Osim ovih splitskih dresova, Tomo Gabelić, novinar 24 sata i predsjednik splitske Sekcije HZSN-a,  ima oko 140 Hajdukovih te ukupno 800 sa svih paralela i meridijana - piše Davor Burazin, novinar SN
 
Veliku, baš veliku pozornost privukla je izložba dresova Splita/Jugoplastike u Kući slave splitskog sporta. Pred očima znatiželjnih posjetitelja posložena je garnitura od sedamdesetak odora počevši od 1971. godine kad su Žuti prvi put postali prvaci Jugoslavije. Za ovu izložbu apsolutno je najzaslužniji naš kolega Tomislav Gabelić (24 sata) u čijoj kolekciji je gotovo 90 posto ovih dresova a za ostatak se pobrinuo još jedan strastveni sakupljač Nikola Visković kao i Zlatko Piteša, klupski djelatnik.
 
- Morate spomenuti i pokojnog snimatelja Ivicu Bošnjaka, on mi je svojevremeno dao šampionski dres Dina Rađe iz sezone 1989-90 – sjetio se Gabelić svih.
 
Strast prema prikupljanju dresova ovaj je bivši košarkaš prvoligaškog Dalvina otkrio sasvim slučajno kad mu je Ante Grgurević darovao svoj iz sezone 2000-01 kad je Split igrao Suproligu i dogurao sve do četvrtfinala.
 
- Taj je dres poseban jer s Antom me veže veliko prijateljstvo. Ja sam mu naime bio trener u Dalvinu – nasmijao se Gabelić koji je takav košarkaški fanatik da je umalo zakasnio na vlastito vjenčanje.
 
- Dalvin je igrao u 17 sati, vjenčanje je bilo u 20 sati i ja sam mislio da ću sve stići ali utakmica je malo kasnila, pa se malo odužila. Srećom je moja supruga Bojana bila strpljiva.
 
Kao što je i danas strpljiva i tolerantna pa oslobađa Tomislavu mjesta u ormaru za nevjerojatnu kolekciju dresova.
 
- Počelo je s tim Grginim dresom, pa je stigao jedan od Roka Ukića, pa Nikole Vujčića i onda se zakotrljalo.
 
Toliko da im se gotovo broja ne zna. Osim ovih Splitovih, Gabelić ih ima oko 140 Hajdukovih (sa spomenutim Viskovićem i Markom Katićem za Hajdukov 103. rođendan također je napravio spektakularnu izložbu), te ukupno 800 sa svih paralela i meridijana.
 
- Ali svejedno nemam najveći broj, mislim da me kolega Marko Didić iz Slobodne Dalmacije šije u tom pogledu. I mislim da ga neću stići jer mi supruga već prijeti otkazom.
 
Kolekcija nema cijenu, napominje Gabelić koji je i predsjednik splitskog ogranka Hrvatskog zbora sportskih novinara.
 
- Nikada ih ne bih prodao. I nitko nema pristup osim mene.
 
Svakih mjesec dana ih provjetrava i provjerava, ormari odišu mirisom lavande da ih se ne bi slučajno dočepali moljci.
 
Zna se da je klupska boja žuta, da je druga garnitura crna ali na izložbi je viđen i jedan zeleni dres. Odakle?
 
- Još jedan iz pohoda na europske titule. U njemu se nikada nije igralo ali je bilo obavezno imati treću garnituru. Taj je stvarno raritet.
 
Trebali ste vidjeti kako su se Gabeliću oči zacaklile kad mu je Branko Macura spomenuo da kod kuće ima jedan dres.
 
- Bolje da ga date meni, ja ću ga čuvati, paziti i maziti. Ljepše će mu biti kod mene.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Davor Burazin FOTO Duje Klarić/Cropix