U MZOS na prigodnoj svečanosti podijeljene su državne nagrade za sport "Franjo Bučar" za 2015. godinu. Nagradu „Franjo Bučar“ za životno djelo dobili su plivačica Đurđica Bjedov, sportski novinar Janko Goleš i Gojko Arneri (posmrtno). Godišnju nagradu primio je i član HZSN-a Jurica Gizdić, sportski kroničar
 
Nagrada "Franjo Bučar" najviše je priznanje koje naša država dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta. Dodijeljene su tri nagrade za životno djelo i 12 godišnjih nagrada, a laureatima su ih uručili ministar prof. dr. sc. Vedran Mornar i prof. dr. sc. Igor Jukić, predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade za sport.
 
Čestitajući nagrađenima ministar je naglasio kako se nagrada dodjeljuje na spomen pionira hrvatskoga sporta Franje Bučara te dodao kako ne treba posebno naglašavati koja je uloga sporta u Republici Hrvatskoj. Također je naglasio kako je u svijetu Republika Hrvatska prepoznata po iznimnim uspjesima hrvatskih sportaša. Posebno je zahvalio predsjedniku i članovima Odbora na profesionalno odrađenom poslu.
  
U ime nagrađenih zahvalio je dobitnik nagrade za životno djelo, gospodin Janko Goleš. Izrazio je zahvale Odboru i nagrađenima te naglasio kako su svi dobitnici zaslužili na svoj poseban način nagradu koja im je dodijeljena.
 
ODLUKOM ODBORA DRŽAVNU NAGRADU "FRANJO BUČAR" ZA ŽIVOTNO DJELO PRIMILI SU:
 
dr. sc. Gojko Arneri (posmrtno), vrhunski sportaš i trener. Svoju sportsku karijeru započeo je u Korčulanskom plivačkom klubu. Bio je trener omladinske reprezentacije Jugoslavije. Opredjeljuje se za rad s mladima i osniva pionirsku vaterpolsku školu. Isticao se u radu s mladima koje je nesebično odgajao u duhu rada i poštenja te je stvorio nove naraštaje sportaša i sportskih trenera.
 
Đurđica Bjedov Gabrilo, najuspješnija hrvatska plivačica svih vremena. Najveće uspjehe ostvarila je 1968. godine na Olimpijskim igrama u Mexico Cityu gdje je osvojila zlatnu i srebrnu medalju te postavila olimpijski rekord na 100 metara prsno. U 2013. godini osvojila je tri zlatne medalje i srebro na Europskom prvenstvu za veterane.
 
Janko Goleš, sportaš, trener i sportski novinar. U hrvatskom i zagrebačkom sportu djeluje više od 50 godina. Od 1975. godine zaposlen je u Sportskim novostima, od suradničkog mjesta do mjesta direktora, a tu funkciju obnaša i danas. Za svoj rad primio je mnoga priznanja i nagrade.
 
GODIŠNJOM NAGRADOM ZA 2015. GODINU NAGRAĐENI SU:
 
Filip Hrgović, vrhunski sportaš. U kolovozu je postao europski prvak u superteškoj kategoriji, te je tako postigao najveći uspjeh hrvatskoga boksa od 1973. godine. Njegovu briljantnu godinu upotpunjuju i naslov hrvatskog prvaka te naslov pobjednika WSB-a s kazahstanskom momčadi.
 
Leonard Pijetraj, sportaš i trener. Odavno je odlučio da sport nije samo njegov poziv i zanimanje, nego i način života i životna misija. Vodi najuspješniji boksački klub u Hrvatskoj računajući broj medalja i broj natjecanja na hrvatskim prvenstvima u svim dobnim kategorijama.
 
 Jurica Gizdić, sportski kroničar, publicist i istraživač sportske povijesti. Gotovo da nema područja sporta koje nije svojim izuzetnim osjećajem za vrijednost istraživao, zabilježio i na novi način aktualizirao povijesnu zadaću za hrvatsko društvo. Objavio je niz knjiga i monografija sa sportskom tematikom.
 
prof. dr. sc. Vladimir Janković svoj je život posvetio promociji jedinstva teorije, znanosti i prakse u području sporta i kineziologije, a sve je to potkrijepio uspješnim radom u području vrhunskog sporta. Osvajač zlatne medalje s mediteranskih igara i bronce s univerzijade. Svoje stručno znanje utkao je više od 30 znanstvenih i stručnih radova te 4 knjige.
 
Kristijan Vincetić, perspektivni hrvatski plivač i veliki promotor osoba s invaliditetom. Osvajač srebrnih i brončanih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Proglašen sportašem Grada Zagreba osoba s invaliditetom te dobitnik nagrade Luka Ritz koja se dodjeljuje za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.
 
Frano Vićan, velikan hrvatskoga vaterpola. Branio je za hrvatsku juniorsku reprezentaciju. Pravu afirmaciju stječe u zagrebačkoj "Mladosti" u koju je došao kao 18-godišnjak i s njom je u deset godina osvojio čak trinaest trofeja. Osvajač zlatnih odličja na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima.
 
Ivo Karlović, vrhunski hrvatski i svjetski tenisač. Osvajač šest turnira u pojedinačnoj konkurenciji i jedan u konkurenciji parova. Danas igra gotovo najbolji tenis, te je upravo radi toga u prvih dvadeset tenisača svijeta.
 
Maša Martinović, aktualna europska prvakinja u karateu. Veliki uspjeh ostvarila je na prvim Europskim igrama u Bakuu osvojivši zlatno odličje.
 
Damir Erceg, na više svjetskih i europskih natjecanja bio je koordinator za antidoping. Niz godina djeluje u zdravstvenoj edukaciji i izobrazbi sportskih klubova s naglaskom na prevenciji štetnog djelovanja dopinga u sportu, posebice kod mlađih kategorija.
Damir Martin, vrhunski sportaš i olimpijac. Osvajač brojnih medalja na europskim i svjetskim prvenstvima. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvaja srebrno odličje. Posadu četverca u kojoj je bio jedan od članova, Hrvatski olimpijski odbor proglasio je 2010., 2012. i 2013. godine najuspješnijom sportskom posadom.
 
Ronald Lopatny, proslavljeni vaterpolist. Osvajač zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine, kao i brojnih odličja na europskim prvenstvima i mediteranskim igrama.
 
Gimnastičko društvo "Osijek – Žito". Godine 2015. obilježava se 150 godina od osnutka prve gimnastičke udruge na tlu današnje Hrvatske. Vrhunski rezultati mladih gimnastičara članova ovog društva obvezuju Klub na odgovornost u daljnjem radu i stvaranju vrhunskih sportaša kakve Osijek i Hrvatska s pravom i nadalje očekuju.
 
Odbor pod predsjedanjem prof. dr. sc. Igora Jukića, a u čijem su sastavu članovi: Samir Barač, Ratko Kovačić, Ognjen Naglić, Igor Boraska, Alvaro Načinović, Zoran Primorac, Ana Sršen i Marija Anzulović i ove godine odrekao se novčanih naknada u humanitarne svrhe. Odlukom svih članova Odbora donacija je pripala Zakladi paraolimpijac. 
 
PRENOSIMO Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta FOTO Ronald Goršić/Cropix