Toronto Croatia potvrđuje status najboljeg i najuspješnijeg kluba hrvatskih iseljenika raspršenih širom svijeta: upravo je osvojila deseti naslov Canadian Soccer League, treći u posljednjih pet godina.
 
- Ispred nas su samo Vancouver, Toronto i Montreal, članovi Sjevernoameričke profesionalne lige MLS, Major League Soccer – ponosno ističe Josip Pavičić, predsjednik s 10-godišnjim stažom u Streetsvilleu, Mississauga.
 
Bila je ovo izazovna sezona za crveno-bijelo-plave iz Hershey Centra. Iako su u dvokružnom prvenstvu dvanaestorice zauzeli 2. mjesto, četiri boda iza tradicionalno najvećih takmaca Serbian White Eaglesa, prava vrijednost iskazana je u doigravanju vodeće osmorice: prvo je pao Milton, 4:0 pogocima Jure Glavine (3) i Shawna Browna, potom u polufinalu York Region Shootersi 3:2 u produžecima, strijelci Josip Keran, Vlado Zadro i Andres Fresenga, a finalni dvoboj protiv Waterlooa (koji je prethodno eliminirao Bele Orlove 3:2) na gostujućem Warrior Stadionu riješio je Oscar Cordon.
 
- Naš kapetan Keran proglašen je najkorisnijim igračem lige, a najuvjerljiviji smo i po prosječnom broju postignutih (2,6) te primljenih (0,8) pogodaka – ističe Pavičić.
 
Treba li podsjećati da je aktualna Croatia slavne '76. bila pobjednik MLS-a kad je njene boje branio i glasoviti Eusebio što je bio senzacionalni poklon za 20. obljetnicu, da je osvojila 1. mjesto na dva od tri Svjetska prvenstva hrvatskih momčadi iz dijaspore, ljetos bila treća. Ne treba apostrofirati koliko je popularna među većinom od oko 50 tisuća naših ljudi u Torontu i Mississaugi odnosno 250 tisuća pripadnika svih Cro-generacija u Kanadi.
 
- Mnogo nam znači što smo članovi Canada's Soccer Hall of Fame's, čime je dokazan prinos i domovinskom nogometu i sportskoj kulturi Zemlje javorova lista – govori predsjednik, spominjući kako su jedini hrvatski ino-kolektiv u stalnom natjecanju dugom šest desetljeća.
 
Ovih dana Pavičića su u HNS-u pozdravili članovi Povjerenstva za suradnju s iseljeničkim klubovima Ante Pavlović i Pero Šarić, ne dvojeći da je Croatia Toronto sjajan veleposlanik, brand opstojnosti koji s brojnim folklornim društvima, katoličkim župama i političkim organizacijama tako vjerno čuva hrvatski identitet. Kako namiče materijalna sredstva?
 
- Sponzoriraju nas hrvatski i kanadski poslovni ljudi, održavamo golf-turnir, dosta se namakne prodajom opreme Lika-sport koju nosi i 50 tisuća djece – nabraja Josip, dodajući: 
 
- Malo je neobično da nas katkad više cijene autohtoni Kanađani nego naši. Drago nam je što smo se izborili da Kanada, za razliku od recimo Australije, ne inzistira na brisanju hrvatskih obilježja iz imena!
 
Doznajemo da su Hrvati u Ontariju solidno situirani, utkani u sređeni sustav multikulturalne zajednice bez povlaštenih u kojem se ne dvoji o važnosti i autoritetu institucija „što bi trebalo kopirati i u tuzemstvu“.
 
Od igrača je prilično Kanađana, imamo i nekolicinu Južnoamerikanaca, ali okosnicu sačinjavaju Hrvati. 
 
Glavni trener je ex-prvotimac Velimir Crljen, asistent Milodrag Akmadžić, menadžer Ivan Kuliš. Oni nastavljaju primjernu tradiciju Ivana Oskara Jazbinšeka, Domagoja Kapetanovića, Vladimira Šimunića, Ivana Đalme Markovića, Tonka Vukušića, Ivana Šangilina, Mladena Pralije… U kopačkama su pak više ili manje blistali Ivica Grnja, Marijan Bradvić, Ivan Lukačević, Filip Blašković, Damir Šutevski, Drago Vabec, Stjepan Loparić, Mladen Cukon,  Željko Bilecki…, svakako i nezaboravni Bruno Pilaš, jedini koji je ostao vjeran do prerane smrti.
 
- Sve njih i tolike druge nosila je silna ljubav, a ne novac koji dođe i prođe – zaključuje Joe Pavičić, inače stric odličnog Dinamovog kreatora Domagoja.
 
Nije tajna da je taj vrlo propulzivan poduzetnik porijeklom iz Lovinca dosad Croatiji donirao barem milijun dolara. Sreća je što ima i što može, zahvaljujući firmi koja proizvodi avionske dijelove, a baš se bavi izradom oplate za amfibije koje će bušiti led na Marsu! 
 
- U Kanadi sam od '74. Svake godine četiri puta dođem u Hrvatsku. A volio bih po šest mjeseci biti ovdje i ondje… 
 
Naravno da je financirao film o Toronto Croatiji, jednoj od ljubavi svoga života.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Branko Stipković FOTO B. Stipković i www.torontocroatia.com