U okolnostima privremenog državnog proračuna, Vijeće je na 42. sjednici održanoj u petak, 11. prosinca, razmotrilo program i financijski plan HOO-a za olimpijsku 2016. godinu „težak" 157.171.619 kuna od kojih bi prihodi iz državnog proračuna trebali biti u iznosu od 142.438.208 kuna.
 
Dakako, programom olimpijske 2016. godine predviđeni su završni troškovi priprema i nastupa na Igrama u Riju u iznosu 25.123.677 kuna.
 
Plan 2016. usuglašen s nacionalnim sportskim savezima, predviđa nastup hrvatskih sportaša na 152 svjetska i 209 europskih prvenstva, 122 svjetska i 62 europska kupa te 240 međunarodnih natjecanja od kojih je 36 u Hrvatskoj. Sveukupno će im za to trebati 300 priprema, a o čemu će se u konačnici izjasniti Skupština HOO-a na redovnom zasjedanju 22. prosinca ove godine. Kao prijedlog rješenju, Vijeće upućuje četiri varijante financiranja programa javnih potreba sporta državne razine za koje je zadužen HOO od kojih bi ključnu ulogu trebali imati prihodi od oporezivanja online klađenja a za što su potrebne promjene sadašnjih zakonskih propisa.
 
Vijeće HOO-a je procijenilo da će već za prvo tromjesečje olimpijske godine u kojem će sportaši nastupiti na 32 svjetska i 39 europska prvenstva, te 50 svjetskih i 18 europskih kupova i drugih službenih natjecanja, HOO-u biti potrebno najmanje 10.324.304. kune, o čemu je obaviješteno i nadležno Ministarstvo, a što sadrži Plan HOO-a za razdoblje do 31. ožujka 2016. U raspravi sa sjednice Vijeća pod predsjedavanjem predsjednika Zlatka Mateše, ciljevi HOO-a su u potpunosti se, osim Igra u Riju, podredili učinkovitoj potpori nacionalnim sportskim savezima u međunarodnom programu natjecanja. Tome u prilog su korisnici razvojnih programi koji bi u 2016. godini, prema evidenciji rezultata mogli dosegnuti brojku od 377 osoba, sportaša i trenera.
 
Na listi kandidata za Olimpijske Igre u Riju više nisu gimnastičari Mario Možnik i Robert Seligman, a u mirovanju je od danas status maratonke Lise Nemec. Vaterpolist Ante Vukičević ulazi u kategoriju evidentnih top zlatnih – ekipa umjesto Ivana Buljubašića. U ovom trenutku na listi su 34 evidentna kandidata uz informaciju da su se za Igre kvalificirale i dvije atletičarke, a koje će se, kako je Vijeće navelo, proceduralno priključiti kao kandidati za Rio. Vijeće je odlučilo unijeti izmjene i dopune u projektima OI Rio i ZOI Pjongčang o pravima sportaša na zdravstveno osiguranje i osiguranje od povreda i sličnih događa
 
Sve je spremno i za Veliki dan hrvatskog sporta koji će se održati 21. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin uz izravni televizijski prijenos. Poznati su najuspješniji sportaši i treneri, kao i dobitnici Nagrada Matija Ljubek, Fair play, Trofej MOO-a i Posebno priznanje HOO-a za 2015. Vijeće je razmotrilo i odobrilo pokroviteljstvo nad Wako Europskom kupu u kickboxingu „Karlovac open" i potvrdilo pokroviteljstvo sedmom izdanju izložbe fotografija „Odlučujući trenutak" 2015. Zajednica sportova Primorsko goranske županije. Prihvaćeni su prijedlozi Komisije za informiranje i izdavaštvo o izradi biografija svih hrvatskih olimpijaca te izvješće o aktivnostima HOO-a na međunarodnoj razini suradnje kao što je 8. forum europskih sportaša u Bratislavi, seminar o EU potporama u Bruxellesu, MOMI seminar o ravnopravnosti spolova u sportu u Zagrebu, stručnoj konferenciji HSSR-a Sport za sve u Čakovcu.
 
HOO/Radica Jurkin