Od najstarijeg Krešimira do najmlađe Jelene, sva djeca Zorana i Nere Butić igraju vaterpolo, i to jako dobro. Svi su bili ili jesu kapetani timova i odlični su učenici... – piše Tomislav Gabelić, novinar 24 sata
 
Prema zadnjem popisu, u Hrvatskoj živi 585 obitelji sa sedmero djece, no samo je jedna obitelj kojoj svo sedmero djece treniraju i igraju vaterpolo - obitelj Butić iz Splita. Glava obitelji, Zoran Butić nekad je igrao vaterpolo u POŠK-u, a njegovim su stopama krenuli Krešimir (21), Ivana (19), Zvonimir (17), Domina (15), Domagoj (13), Magdalena (11) i Jelena (9).
 
- Supruga je profesorica matematike i fizike te jedina nije sportašica, ona brine za sve ostalo - kaže nam tata Zoran Butić, diplomirani inženjer strojarstva u Brodotrogiru.
 
Krešimir je nedavno iz Mornara prešao u POŠK, Zvonimir i Domagoj su u Mornaru, dok su cure u klubu Bura. I još jedna zanimljivost, svi su odlični učenici uzorna vladanja te svi su bili, ili su još, kapetani svojih timova!
 
- Željeli smo djecu usmjeriti u kolektivni sport, stoga smo ciljano tražili stan u blizini Poljuda jer su tu manje-više sva borilišta. Krešimir je krenuo mojim stopama i mi smo ga podržali jer je vaterpolo ‘akademski sport’, jako je puno igrača sa završenim fakultetima. A ostali su onda krenuli za njim. I nikad ih nismo vodili na treninge, stariji su vodili mlađe i brinuli o njima - nasmijala se ponosna mama Nera, a otac Zoran pojašnjava tajnu njihove uspješnosti:
 
- Složni smo, sve radimo skupa i sve funkcionira bez problema. Mi smo vam kao i ostale obitelji, samo su naši ‘mjesečni šopinzi’ jednom tjedno, a kuhamo u nešto većim loncima. Viđamo se samo vikendom, i to ako nema natjecanja, a za Božić imamo veliko pospremanje medalja i pehara, kojima se više ne zna ni broja pa ih čuvam u kancelariji na poslu. A ima ih svih mogućih vrsta.
 
Osvojili su dosad sve, osim naslova seniorskog prvaka.
 
- Bili smo prvaci i osvajači Kupa u svim muškim i ženskim kategorijama, s tim da su Ivana i Domina nedavno osvojile seniorski Kup - kaže najstariji Krešimir.
 
- Brazilac Perone iz Juga bio je najbolji igrač muškog finala s pet golova, dva iz peterca i tri iz igre, a ja sam imala identičan učinak u ženskom finalu – otkrila nam je Ivana, najbolja igračica finala, kojoj najteže padaju treninzi plivanja s majicama:
 
- Trener Savin ponekad nas natjera u bazen u majicama, da nam bude teže, a imamo i poseban XXL džemper koji je, kad se natopi, težak poput olova!
 
Domina, kojoj je uzor Maro Joković, otkrila nam je i malu tajnu:
 
- Braća nam u zamjenu za čišćenje sobe i pravljenje kreveta daju savjete iz vaterpola.
 
Zvonimir je plivati naučio gotovo istodobno kad i hodati.
 
- Obožavamo more, svi smo rano naučili plivati, a meni je hobi ronjenje.
 
Magdalena je naslijedila i mamine gene za matematiku pa često pomaže prijateljima u razredu. Najmlađa Jelena je ljubimica starijih.
 
- Pospremiti posuđe je njen zadatak, ona jedina zna gdje što stoji u kuhinji. Stalno u kući nosi sestrine štikle i stavlja sjajilo - priča mama.
 
U slobodno vrijeme Butići igraju na karte ili gledaju filmove, a najdraže im je kad ih “none” pozove na pašticadu i njoke. Ni u čemu ne oskudijevaju, ali i te kako paze na financije.
 
- Skromni su, ne traže ono što im ne možemo priuštiti, a na putovanja ne kupuju poklone. Samo čokoladu, koju svi obožavaju i magnet za hladnjak, da se zna gdje su sve bili. Hladnjak je pun, ali kako nas je puno, imamo dva - nasmijala se mama Nera.
 
 PRENOSIMO 24 sata PIŠE Tomislav Gabelić FOTO Ivo Čagalj/Pixell