U nogometnom smislu burna je svaka parna godina. Zato što donosi ili svjetsko ili europsko prvenstvo, a to su natjecanja koja se po zanimljivosti, atraktivnosti i važnosti najviše približavaju olimpijskim igrama. Zato što je nogomet bio i ostao kralj sportova.
 
Sljedećih dvanaest mjeseci uistinu donose intrigantne događaje među kojima posebno tangiraju izbori predsjednika FIFA-e i UEFA-e jer su aktualni čelnici Joseph Blatter i Michel Platini, posebice naoko neslomljivi Sepp, opasno zaglibili u korupcijskim aferama. Nama će vrhunac biti nastup Vatrenih na EP-u u Francuskoj, povijesnoj destinaciji ‘98. kad je osvojena planetarna bronca.
 
Pozornost plijene i domaća natjecanja, prvenstvo i Kup, silan infrastrukturni razvoj Rijeka, privatizacija Dinama te eventualni sudski proces njegovu izvršnom predsjedniku. Porođajne muke u sastavljanju nove Vlade RH bliže se kraju, s njima i odabir šefa ministarstva koje objedinjuje i sport stoga što će se sigurno mijenjati zakon o toj djelatnosti.
 
Oduvijek je Liga prvaka rado praćena i u hrvatskim domovima, proljetni rasplet nipošto neće biti bez odjeka, naprotiv, strasti već bujaju, s njima i upit je li momčad Ivana Rakitića spremna za još jedan naslov ili će istrčati kakav favorit iz sjene, sjene koja to nije...? Budući da je i Hrvatska “zemlja s četiri milijuna izbornika”, svi oni rado snimaju put dvojice karizmatskih trenera Mourinha i Guardiole, navijajući da u elitu toga spektra uskoro uleti i jedan domaći, na primjer
Bilić. 
 
Toliko bića, stvari i pojava, a godina samo jedna!
 
1. Tko umjesto Blattera
Trajao je dugo, gotovo osamnaest sezona. No ta je era završila groteskno i Sepp Blatter pokunjen odlazi u ropotarnicu povijesti, tmurnu, neslavnu, tužnu. Stari lisac osramotio se u smiraj karijere, osuđen na osmogodišnje stadionsko izgnanstvo. Tko će ga naslijediti, ne i zamijeniti u famoznim makinacijama? Vrti se šest optimista: jordanski funkcionar Ali bin al-Hussein, njegovi pandani šeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa iz Bahreina i Musa Bility iz Liberije, ex-glavni tajnik FIFA-e Francuz Jerome Champagne, šef UEFA-ine operative švicarski Talijan Gianni Infantino te južnoafrički biznismen neobična imena i prezimena
Tokyo Sexwale...
 
2. Hoće li se spasiti Platini
Kad je lider UEFA-e Michel Platini okrenuo leđa razočaranom osvetniku “Blaći”, u ta je leđa dobio - nož. Nešto kao iz one storije “Nećeš, razbojnice!” Blatter je, naime, isukao podatak o tringeltu od dva milijuna švicarskih franaka tutnutih Michelu tko zna za što. Pa su se našli u istom košu, zasad s jednakom sankcijom. Može li se Platini izvući iz pandži pravde i sugeriranoga moralnoga gliba? Njegovi Francuzi ga brane. Na prijateljskim pozicijama je i član Izvršnog odbora nyonske asocijacije Davor Šuker. Za njega i za nas bitno je da s prezidentom ne padaju i suradnici s obzirom na to da ih nije birao on već su prošli svu proceduru.
 
3. Vatreni na mjestu Brončanih
Francuska je opet izazov Hrvatskoj, ide li se na mjesto sreće? Može li Ante Čačić barem djelomično reprizirati Miroslava Blaževića koji je sa svojim mušketirima na Coupe du Monde osvojio 3. mjesto te godinu 1998. zauvijek upisao ne samo u sportske almanahe. Zgodno je što Antini momci s Turcima igraju na Parku prinčeva, sa Španjolcima u Bordeauxu; tu su Čirini slomili Nizozemce 2:1 odnosno Rumunje 1:0 (poraz 0:1 od Argentinaca ostao bez posljedica). Čehe čekamo u St. Etienneu. Naravno da se uzdamo u još jednu sjajnu generaciju čiji su dometi nesagledivi. Iz šest skupina dalje idu po dva prvoplasirana i četiri najbolja treća.
Samo hrabro!
 
4. Barca šesti put ili...
Tko ce stati sučelice 28. svibnja na San Siru, gigantskom ponosu sportskog Milana? Kome će pripasti “kanta” velikog pobjednika Lige prvaka 2015/2016.? Nezaustavljivoj Barceloni šesti put, sunarodnjaku Realu čak jedanaesti ili nekom trećem, petom, desetom? Podsjećamo na parove šesnaestine finala: Benfica - Zenit, PSG - Chelsea, Gent - Wolsfburg, Roma - Real Madrid, Juventus - Bayern, Arsenal - Barcelona, Dynamo Kijev - Manchester City, PSV - Atletico Madrid. Ivan Rakitić brani trofej, napadaju ga pak Luka Modrić i Mateo Kovačić, Mario Mandžukić, Domagoj Vida. Nama je svejedno. Glavno da su u điru i naši. 
Asovi od formata.
 
5. Dinamo, Rijeka, Hajduk
Nije to loše, situacija na vrhu MAXtv Prve lige obećava uzbudljiv nastavak: Dinamo je Rijeci pobjegao za dva boda, Rijeka ima četiri više od Hajduka. Slijedi pravi vatromet. Jasno da ce Riječani dati sve ne bi li Modrima onemogućili jedanaesti naslov zaredom, žaleći što su im Zaprešćani i Koprivničanci izbili osam bodova. Ne treba naglašavati koliko za super poticajnim pokalom vape Splićani. Do kraja je 15 kola. Žustra je trka za preostalu poziciju koja garantira iskorak u Europu, poglavito se natječu splitovci i Lokosi. Petorka iz donjeg doma, uključujući, dakle, i Inter, sanja spas. S kolikim ga opravdanjem sanjaju i zagrebaši...?
 
 6. Privatni posjed Maksimir
 I građane i seljane golica privatizacija Dinama. Tko je spreman i sposoban istresti oko 200 milijuna kuna. Pravo prvokupa ima  lokalna zajednica, to jest Grad Zagreb. Pa članovi kluba. Pa svi drugi. Dionice kreću po zainteresirane, oni po njih. Normalno  je da se spekulira kako će najveći dio uzeti dinastija Mamić. Hoće li? Komplicirana je roba svaki klub, nogometni osobito. U  surovom profesionalizmu on je vreća bez dna kad su u pitanja davanja, ali - ako se sve posloži - i vreća iz koje se da štošta  izvući. Stoga se najvještiji, k tome i najbogatiji, ne ustručavaju investirati. Ovo glede Maksimira bit će igra visoke napetosti i  sličnog rizika!
 
 7. Zašto stoji Kantrida
 Planovi su bili optimistični, rokovi zgusnuti, realizacija izvjesna. Onda je naglo stalo. Premda je Damir Mišković poslovni  mag  međunarodnih referenci, a suradnici - inozemni i tuzemni – verzirani za najsloženije operacije, projekt “Nova  Kantrida” ipak  čeka. Usprkos zgotovljenim nacrtima i silnoj volji ulagača. Vele da je zapelo s raznim dozvolama i  suglasnostima. S rokom  koncesije - gradski oci navodno nude dvadesetak godina, investitori traže slikovitih 99 jer inače  ne mogu financijski opstati  kamoli profitirati na objektu skupom oko 80 milijuna eura, sastavljenom od stadiona, hotela,  poslovno zabavnog kompleksa.
 Srećom, tu je Rujevica.
 
 8. Mamićeva optužnica
Baš tako, značenje je dvojako: optužuju Zdravka Mamica, ali optužuje i Zdravko Mamić. Kako će završiti saga o dvaput pritvaranom izvršnom predsjedniku Dinama, zvijezdi Remetinca koja se od optužbi da je oštetio klub za 200 milijuna kuna brani tako energično. Da li i još samouvjereno? Iz redova njegovih bliskih partnera, uvjerenih da će se crni oblaci razići prije ili poslije, katkad procuri da je iznenađen silinom optužbi i svojevrsnom zagriženošću tužiteljstva koje “ne razumije specifičnosti nogometnog poslovanja”. Naime transfera. Sad sve ovisi o iskazima svjedoka. To su neposredni akteri, nogometaši. Što su rekli, što će reći...?
 
 9. Čekajući ministra
 HNS rado izvuče činjenicu o 1.742 kluba te 155.026 registriranih igrača i igračica. Nije to mali pogon! Međutim, opća kriza  tjera ga  u ralje neimaštine. Proračuni amaterskih pogona kipe od skromnosti, na dnevnom neredu je ples po žici iznad  provalije. Ima li  spasa? Što će poduzeti novi ministar i sporta, nerijetko uguran u simbiozu sa školstvom, obrazovanjem i  kulturom, a ubuduće, šuška se, bit će ruku pod ruku i s turizmom. Sportaši, dakako i nogometaši, grme da je aktualni  zakon  katastrofalan, dotok materijalnih sredstava obuzdan, opstojnost definitivno ugrožena. Je li favorit za tu domenu  Damir Jelić, KA  gradonačelnik, bivši rukometaš?
 
 10. Kamo će Jose i Pep
 Lakše je odmaknuti se od ovdašnjih tema i problema. Pa se pozabaviti sudbinom internacionalnih likova poput Josea  Mourinha i  Josepa Guardiole, trenera osebujne kategorije i karizme. Njima nikad ne smrkne, ni kad ostanu bez posla što  se nedavno  dogodilo Mourinhu u Chelseaju. Za razliku od njega Guardiola napušta Bayern svojevoljno. Interesantno je  osluškivati kako Joseu  emitiraju negativne vibracije iz madridskog Reala te kako Pepa glorificiraju kod manchesterskog Cityja. Ne treba se bojati ni za jednoga, takvima je put posut cvijećem. A da i bace koplje u trnje imaju se na što ogledati, na konto kojim su osigurali i prapraunuke...
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Branko Stipković FOTO arhive: Novi list, SN, JL, Kaportal