Nakon što je Američka antidopinška agencija dokazala da veliki hrvatski borac nije koristio dopinška sredstva Ali USADA neće povući i dvogodišnju suspenziju – piše Robert Šola, glavni urednik SN.
 
Mirko Filipović je nedužan, nije bio dopingiran, nije se poslužio nikakvim zabranjenim supstancama ili metodama! Službeni mail Američke antidoping agencije (USADA), koji je potpisao izvršni direktor Travis T. Tyvart, prekinuo je agoniju koju je Cro Cop proživljavao od početka studenog prošle godine kad ga je, nakon što je nekoliko dana ranije zbog ozljede ramena već okončao veliku borilačku karijeru, bio USADA suspendirala pod sumnjom da se dopingirao.
 
Ne pamtimo takav preokret u novijoj povijesti profesionalnog sporta jer USADA je najpoznatija antidopinška agencija u svijetu, njezin je ugled besprijekoran i pogreške ovakve vrste u pravilu su nezamislive. Doduše, USADA uvijek može reći da je Filipovića suspendirala automatski jer čovjek je sam priznao da je uzimao zabranjene supstance, a oni su mu samo vjerovali.
 
Uzeo HGH za rame
 
Što se, dakle, događalo u ta dva mjeseca i kako objasniti tako tešku pogrešku? Kada je 4. studenog prošle godine USADA pokucala na Cro Copova vrata da bi ga testirala, Filipović im je rekao da postoji mogućnost da mu u tijelu pronađu zabranjene supstance hormona rasta, koje je koristio kako bi zaliječio bolno rame. Filipović im je to izgovorio u najboljoj namjeri, ali ispao je iznimno naivan. USADA je u njegovim riječima očito odmah prepoznala “ubojstvo s predumišljajem” i Cro Cop je suspendiran na osnovi svoga priznanja, bez da je napravljena analiza uzetog uzorka.
 
Čelnici USADA-e očito su tu prepoznali priliku da u UFC svijet borilačkog sporta, s kojim su baš prošloga ljeta potpisali ugovor o suradnji u borbi protiv dopinga, uđu na velika vrata i odmah na stup srama izvedu jednog od najvećih i najomiljenijih boraca. Filipovićevo priznanje idealno im je sjelo u toj priči, analiza uzorka nije se ni trebala čekati.
 
Naravno da su mnogi - od medija preko boraca - oštro napali Filipovića optužujući ga da je na prevarantski način pokušao zaključiti veliku karijeru. Sve su imali na dlanu: USADA-inu dvogodišnju suspenziju, ali i činjenicu da je Cro Cop javno priznao uzimanje nedopuštenih supstanci. Uzalud se Filipović branio od optužbi, uzalud je objašnjavao da je riječ o medicinskom preparatu, koji nema veze s tim da je nesportski pokušao steći prednost u odnosu na suparnika.
 
Na koncu se ispostavilo da tragova hormona rasta nema ili da ih eventualno ima u zanemarivim količinama, svakako nedovoljnim da bi se potvrdila optužba o korištenju dopinga i Cro Cop danas može miran i ponosan uživati u sportskoj mirovini, zasluženoj nakon velike karijere koja je ostala apsolutno neokaljana. Naravno da je u Filipoviću mnogo gorčine, posebno zbog iznesenih optužbi iz usta mnogih, ali uglavnom su to bile optužbe temeljene na suspenziji Američke antidoping agencije, kao i na njegovu priznanju.
 
USADA, međutim, očito ne misli povući i Filipovićevu dvogodišnju suspenziju. Isključivo zbog Filipovićeva priznanja da je uzimao zabranjene supstance. Filipović će, barem je tako najavio, ići do kraja i tražiti da mu se ukine suspenzija.
 
Nalazi su čisti 
 
Ovih bi dana konkretan potez na skidanju izrečene suspenzije trebao napraviti i UFC. Cro Cop je čist, a u travnju je u Areni spektakularni turnir u njihovoj organizaciji. Filipovićevo je rame sada u pristojnom stanju, sam je više puta istaknuo da i dalje naporno trenira jer nije mogao preko noći prestati s nečim što je iz dana u dan radio više od 25 godina. U njemu bliskim krugovima ostavio je otvorenom mogućnost da se ipak kroz borbu oprosti u svom gradu, pred svojim navijačima, na turniru koji će biti na vrhunskoj razini.
No, to bi sve bilo moguće samo ako USADA povuče odluku o suspenziji. Što bi nakon svega što se dogodilo doista bilo logično. Nalazi su čisti...
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Robert Šola FOTO 24 sata.hr