BBC i BuzzFeed News otkrili su informacije kako je čak 16 tenisača iz Top 50 proteklog desetljeća namještalo rezultate na turnirima diljem svijeta.
 
- Bilo je oko deset tenisača za koje smo vjerovali da su najčešći počinitelji. Dokazi su stvarno bili jaki - rekao je Mark Phillips, jedan od istražitelja Tennis Integrity Unit-a (TUI), ali njihove rezultate čelnik ATP-a Chris Kermode je odbacio sve dok tvrdnje o namještanju ne budu detaljno istražene.
 
BBC je odlučio da ne objaviti imena sumnjivih tenisača jer bez pristupa njihovim bankovnim računima i kompjuterima nije moguće utvrditi jesu li osobno sudjelovali u namještanju. Među otkrivenim slučajevima je i onaj iz 2007. godine kojeg je istraživao i sam ATP. Nikolaj Davidenko je tada izgubio od Martina Vassalla Arguella. Oba tenisača su tada bila oslobođena krivice za kršenje bilo kakvih pravila, ali se istraga razvila u mnogo širem obujmu.
 
BBC ističe da dokumenti do kojih su došli vode do kladioničara koji su zaradili velike svote u Rusiji, sjevernoj Italiji i na Siciliji. Tri sporna susreta odigrana su na Wimbledonu, a 2008. godine naređena je istraga 28 tenisača. Njeni rezultati nikada nisu objavljeni.
 
Zanimljivo, osam “sumnjivih” tenisača nastupa na ovogodišnjem Australian Openu.
 
PRENOSIMO net.hr AUTOR Sportski net FOTO Greg Bakera