Tata Ivan Šola pionir je hrvatskog boba i olimpijac u tom sportu, a Karla (17) sad ide njegovim stopama. Nastupit će u Lillehameru na Olimpijskim igrama mladih... – piše Tomislav Gabelić, novinar 24 sata
 
Kad pomislite da splitski sportaši više nemaju čime iznenaditi, odnekud se pojavi nova senzacija, poput Karle Šole (17), mlade atletičarke koja je sjela u bob i plasirala se na Olimpijske igre mladih u veljači u norveškom Lillehammeru. Naravno, ništa nije slučajno, pa tako ni veza Karle i boba. Njen otac Ivan Šola pionir je tog sporta u Hrvatskoj, a danas je direktor bob i skeleton saveza. 
 
- Od malih nogu volim adrenalinske sportove i brzine. Prije mono boba trenirala sam i sanjkanje. Da nisam, teško bih se prilagodila. Svi koji se prvi put spuste niz stazu u bobu nisu baš oduševljeni brzinom i udarcima o stjenke staze. Zna biti stvarno zastrašujuće - otkriva nam Karla, za koju će svi koji poznaju njenu obitelj ustvrditi kako je naslijedila maminu ljepotu, i tatin talent za sport.
 
- Bit će da je tako, ha, ha, ha.. 
 
Tata je glavni trener za vožnju boba, atletski dio treninga vodi Đuliano Koludra, skok s motkom Jure Rovan, a gimnastički s Tinom Erceg
 
- Motka je kompleksna disciplina i svaki od treninga je potreban. S Tinom sam nekako najbliža, ona mi je poput prijateljice, uz obitelj najveća potpora.  
 
Mono bob je u stvari bob jednosjed, natjecatelj je sam i pilot, i kočničar...
 
- Lakše je kad je netko uz tebe, ali i ovo ima svojih prednosti. Iako sve moraš sam, to ti daje dodatnu dozu odgovornosti i sigurnosti. 
 
Pravi bob juri i preko 150 km/h, a mono bob je tek nešto malo sporiji, zna ga Karla potjerati i preko 130 km/h.
 
- Volim brzine, ali ovo je ipak nešto posebno. Moraš cijelo vrijeme biti maksimalno fokusiran, puno je brzih pokreta i odluka u djeliću sekunde. Svaka pogreška može biti pogubna. Jednom sam se izvrnula i pošteno izudarala. Udarila sam i glavom, sumnjali su na potres mozga jer sam povraćala, ali sve je, na sreću, prošlo dobro. Ma sve je to normalno, kad odlučiš sjesti u bob, moraš biti spreman na sve. 
 
A u bob je sjela "na prevaru". Ranije je vozila sanjke, a očev poziv da se okuša u bobu prihvatila je samo zato što je staza bila u Lake Placidu, a ona je htjela vidjeti Ameriku. 
 
- Istina je, ali sam se neplanski 'zakačila' za bob i nema odustajanja, odlučila sam misiju izvršiti do kraja. Odvozila sam staze u Lake Placidu, Innsbrucku i Lillehammeru, plasirala se na OI mladih, a željela bih jednoga dana nastupiti u bob dvosjedu na pravim Olimpijskim igrama, no za to će trebati jako puno treninga na stazi. 
 
Osim boba, cilj joj je i hrvatski rekord u skoku s motkom. 
 
- Na treninzima preskačem 3.70 metara, vjerujem da uskoro mogu napasti i  hrvatski rekord od 4.05 metara. Motka je moja velika ljubav, a bob je nešto novo, novi izazov... Atletika je napornija fizički, a bob mentalno. Kompatibilni su, moraš biti i brz i eksplozivan, atletika mi daje snagu, a bob hrabrost - pojašnjava Karla, čiji je idol Jelena Isinbajeva
 
Ima i "selfie" s legendarnim Bubkom, ova simpatična srednjoškolka, koja za sebe kaže kako je obična cura, s pomalo neobičnim izborom sportova kojima se bavi. I neobičnim ocem,  mi bi dodali. 
 
- Čovjek snuje, Bog odlučuje. To je život, ništa ne valja unaprijed uzeti zdravo za gotovo. Drago mi je da je Karla krenula u bob, iako, moram priznati da nije baš jednostavno lako trenirati svoje dijete, pogotovo u ovako opasnom sportu kakav je bob - zaključio je Ivan Šola.
 
Kad je najavio kako će s hrvatskim bobom na Olimpijadu, svi su ga gledali u čudu. Sada ga opet svi gledaju u čudu, no on vjeruje u Karlu i sanja da će, baš poput njega, i kćer nastupiti u bobu na Olimpijskim igrama.
 
 PRENOSIMO 24  sata PIŠE  Tomislav Gabelić FOTO 24 sata