Svjetski prvak u bacanju koplja Julius Yego tehniku je učio gledajući YouTube – piše Damir Mrvec, novinar VL
 
Ona možda nije vrhunska svjetska atletičarka i nije bila ni blizu plasmana u finale SP-a na 400 metara, ali je zato uspješna u jednom drugom sportu. Kabange Mupopo je rekorderka Zambije na 400 metara, a istodobno i kapetanica ženske nogometne reprezentacije koja je trenutačno 120. na listi Fife (Hrvatska je na 60. mjestu).
 
Nogomet je počela igrati s 11 godina, zajedno s bratom. Za samo 11 godina postala je kapetanica nacionalne vrste s kojom je igrala na prvenstvu Afrike 2014. Zanimljivo je da atletiku trenira tek godinu dana i njezin najbolji rezultat je 50.86 sekundi, što je samo osam stotinki sekunde slabije od hrvatskog rekorda koji drži Danijela Grgić, postignutog baš na ovom stadionu u Pekingu. Shvativši da je Kabange veliki potencijal, država joj je osigurala 18-mjesečnu stipendiju kako bi se što bolje pripremila za OI u Riju. Zbog njezina fizičkog izgleda, još dok je igrala samo nogomet, govorili su da je zapravo muškarac, no to su ostale samo glasine.
 
Kabange nije jedina atletičarka koja je uspješna u drugom sportu. Marion Jones osvojila je 12 medalja na velikim svjetskim atletskim natjecanjima. Zbog dopinga oduzeto joj je svih pet medalja iz Sydneya 2000. te još tri sa SP-a u Edmontonu 2001. Nakon suspenzije igrala je košarku za Tulsu, za 35.000 dolara po sezoni, s prosjekom od 2,6 koševa i 1,3 skokova po utakmici. Igrala je Marion košarku i prije nego što se počela baviti atletikom, još 1994. za sveučilište North Carolina.
 
A jedna od najčudnijih priča dolazi iz Kenije. Julius Yego, svjetski prvak u bacanju koplja, koji je pobijedio s trećim hicem svih vremena (92,72), učio je tehniku bacanja gledajući YouTube.
 
 PRENOSIMO Večernji list AUTOR Damir Mrvec FOTO Reuters/Pixsell