Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma opet je bila ispunjena do posljednjeg mjesta za Dan hrvatskog paraolimpijskog sporta i dodjelu nagrada najuspješnijim pojedincima i sastavima Hrvatskog paraolimpijskog odbora, ovaj put za 2015. godinu – piše Kristina Dominković, novinarka SN
 
Gužvu u prvim redovima predvodio je novi predsjednik Vlade Tihomir Orešković, a paraolimpijske uspjehe došli su pozdraviti i predsjednik Sabora Željko Reiner, ministar sporta Predrag Šustar, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i brojni drugi visoki uzvanici.
 
- Sportašice i sportaši, ja sam od vas naučio to da nikakvi izazovi i prepreke ne mogu spriječiti da dođemo do cilja ako to zaista želimo - rekao je premijer Orešković.
 
Kraljica sportova apsolutno je dominirala jer Hrvatska je dobila svjetsku prvakinju u troskoku i svjetskog prvaka u bacanju koplja. Baš njih dvoje, Mikela Ristoski (AK osoba s invaliditetom Medulin) i Branimir Budetić (AK osoba s invaliditetom Agram) proglašeni su najboljim hrvatskim paraolimpijcima.
 
- Drugi put primam ovu nagradu i ponosna sam do neba - oduševljena je bila Mikela koja je baš kao i Branimir svjetsko zlato osvojila sa svjetskim rekordom u troskoku, ali uzela i srebro u dalju.
 
- Isplatio se trud svakodnevnog treniranja. Nije bilo lako skakati po onoj vrućini u Dohi, ali pobijedila sam i to.
 
Baš kao i Branimir.
 
- Meni je cijela prošla godina bila stvarno za pamćenje. Prvo sam u svibnju srušio europski rekord i u Dohi sam bio još bolji.
 
Sjajna najava za godinu koja je ispred nas jer ovo dvoje sportaša jedni su od najvećih hrvatskih aduta za medalju na Paraolimpijskim igrama u Riju.
Mikela je pobijedila žestoke konkurentice, stolnotenisačice Sandru Paović i Anželu Mužinić, kuglačice Ružu Markešić, Petru Dešu i Željku Pešku te judašicu Luciju Brešković. Budetić je, pak, pobijedio atletske kolege Zorana Talića i Velimira Šandora, skijaša Dinu Sokolovića, plivača Kristijana Vincetića, taekwondoaša Ivana Mikulića i kuglače Stjepana Đunđeka, Maria Muškardina i Zlatka Vučenovića.
 
A da sve sinoć ostane u atletskoj obitelji pobrinuo se Budetićev trener Ante Pavković, koji je proglašen najuspješnijim stručnim djelatnikom.
 
- Ovo mi jako puno znači. Branimir je od onih sportaša koji uvijek žele još treninga i doista je lako biti njegov trener.
 
Stolnoteniski par Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić za europsko zlato u Danskoj dobio je priznanje za najbolju hrvatsku ekipu (ili momčad).
 
U brojkama, naši sportaši s invaliditetom nastupili su na 66 međunarodnih natjecanja, od svjetskih (8), preko europskih prvenstava (8), do svjetskih i europskih kupova... Kući su donijeli čak 220 medalja, od čega 88 zlatnih, 69 srebrnih i 63 brončane.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svi laureati
- Najuspješnija sportašica s invaliditetom: Mikela Ristoski (atletika) - zlato i svjetski rekord u troskoku te srebro u dalju na IPC Svjetskom prvenstvu u Kataru
- Najuspješniji sportaš s invaliditetom: Branimir Budetić (atletika) - zlato i svjetski rekord u bacanju koplja na IPC Svjetskom prvenstvu u Kataru
- Najuspješnija ekipa ili momčad sportaša s invaliditetom: Ženska stolnoteniska ekipa (Anđela Mužinić, Helena Dretar Kari) - zlato na ITTF Europskom prvenstvu u Danskoj
- Najuspješniji stručni djelatnik: Ante Pavković (atletika) - trener svjetskog prvaka i svjetskog rekordera u bacanju koplja Branimira Budetića
- Najuspješniji sportaš u neparaolimpijskim sportovima: Stjepan Đunđek (kuglanje) - zlato na SP u kategoriji B1 1x120 i zlato i svjetski rekord u kategorija B1 2x120
- Najuspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima: Petra Deša (kuglanje) - zlato i svjetski rekord na SP u kategoriji B1 1x120 i B1 2x120
- Priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom: Nino Baša (stolni tenis), Mihovil Ninčević (plivanje), Antonija Radoš (plivanje), Matija Sloup (atletika)
Lucija Brešković (judo)
- Priznanje za izniman doprinos medijskoj promociji: IN portal, Dragan Balić (urednik informativnog programa Jabuka TV)
- Priznanja za pomoć u organizaciji EI mladih za sportaše s invaliditetom: Grad Varaždin, Varaždinska županija, Opća bolnica Varaždin
- Priznanje za pomoć u organizaciji IPC SK u streljaštvu 2015, Osijek: Građansko streljačko društvo Osijek 1784.
- Priznanje za dugogodišnji uspješni rad u sportu osoba s invaliditetom: Tomo Gnječ (Sportski savez osoba s invaliditetom Đurđevac), Ivan Špehar (Športska udruga slijepih Osijek), Željka Kapeš Zembić (Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pogled prema Riju
Na premijeri u Rimu 1960. godine na Paraolimpijskim igrama okupilo se 400 sportašica i sportaša iz 23 zemlje svijeta. Od onda do danas paraolimpijski pokret stalno je rastao. Na Igrama u Londonu prije četiri godine nastupilo je čak 4.237 sportaša iz 164 zemlje.
Prema posljednjim najavama ovogodišnje Paraolimpijske igre mogle bi biti najbrojnije ikada, a u najveću delegaciju do sada vjeruje i Hrvatski paraolimpijski odbor.
Pogledajmo kako je Hrvatska izgledala na proteklim Igrama:
1992. (Barcelona) 6 sportaša (atletika, plivanje, streljaštvo) - 1 bronca
1996. (Atlanta) 5 sportaša (atletika, plivanje)
2000. (Sydney) 14 sportaša (atletika, plivanje, dresurno jahanje, streljaštvo, stolni tenis)
2004. (Atena) 17 sportaša (atletika, plivanje, dresurno jahanje, streljaštvo, stolni tenis) - 
4 bronce
2008. (Peking) 25 sportaša (atletika, plivanje, dresurno jahanje, streljaštvo, stolni tenis, biciklizam)- 3 zlata i 1 srebro
2012. (London) 25 sportaša (atletika, plivanje, streljaštvo, stolni tenis, biciklizam) - 2 srebra i 3 bronce
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Čak 31 velika medalja hrvatskih paraolimpijaca u 2015.
Hrvatski paraolimpijski odbor može se pohvaliti nizom velikih svjetskih i europskim medalja u protekloj godini.
Na IPC Svjetskom prvenstvu u Dohi hrvatski atletičari osvojili su čak pet medalja, zlatni su Branimir Budetić (koplje) i Mikela Ristoski (troskok), Mikela je još i srebrna u dalju, kao i Zoran Talić u muškoj konkurenciji, dok je Velimir Šandor bio brončani u disku.
Na IPC SP-u u Glasgowu plivač Kristijan Vincek bio je brončani na 100 m leptir, na WTF SP-u u Samsunu taekwondaš Ivan Mikulić osvojio je zlato (K44 M +75 kg), na IBSA SP-u u kuglanju za slijepe i slabovidne u Slovačkoj pobrali smo čak 16 medalja, od čega 8 zlatnih, 3 srebrne i 5 brončanih.
Hrvatska ima i momčadske viceprvake svijeta u sportskom ribolovu (Portugal) Ivicu Bonina Hasana, Mensura Rošića, Željka Kljaića, Nikolu Gečeka i Zlatka Poparića.
Stolnotenisači su donijeli tri europske medalje iz Danske - Sandra Paović bila je zlatna, Anđena Mužinić srebrna, a prvakinje u paru su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić.
Lucija Brešković treća je judašica Europe, dok je na IPC Svjetskom skijaškom kupu sjajan bio slalomaš Dino Sokolović. U St. Moritzu je bio najbolji, a u La Molini zlatni i brončani.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Kristina Dominković FOTO index.hr /Radio Sljeme/Hrvatski paraolimpijski odbor