Dojučerašnji glavni tajnik Uefe pobijedio je u drugom krugu sa 115 glasova ispred bahreinskog šeika Salmana Bin Ibrahim Al-Khalife s 88 i princa al-Husseina sa četiri - pišu Marko Pavić, i Vanja Deželić, novinari VL
 
Krovna svjetska nogometna federacija (FIFA) je na izvanrednom kongresu u Zürichu izabrala novog predsjednika - bit će to dosadašnji tajnik Uefe Gianni Infantino! Biralo je 207 delegata i trebala su im dva kruga da se odluče za nasljednika kompromitiranog i suspendiranog Seppa Blattera. Na kraju je ovaj 45-godišnji Švicarac talijanskih korijena slavio sa 115 glasova.
 
- Hvala vam svima, ovo je bilo jedno dugačko putovanje prepuno emocijama prilikom kojeg sam upoznao mnogo sjajnih ljudi koji vole i žive nogomet. Želim vam svima vratiti, želim biti predsjednik svih vas 209 članova Fife! Želim da zajedno izgradimo novu eru, u kojoj će nogomet biti u centru pažnje - rekao je novi predsjednik Fife u obraćanju nakon izbora.
 
Petorica kandidata borila su se za tu poziciju – Infantino, prvi čovjek Azijske nogometne federacije bahreinski šeik Salman bin Ibrahim al-Khalifa, jordanski princ Ali bin al-Hussein, Francuz Jerome Champagne te Južnoafrikanac Tokyo Sexwale koji je tijekom kongresa povukao kandidaturu. Prema očekivanjima, vodila se tijesna bitka između Infantina i Al-Khalifa. U prvom krugu Infantino je dobio 88 glasova, Al-Khalifa 85 glasova, princ Ali bin al-Hussein 27 glasova i Jerome Champagne sedam glasova. U drugom krugu situacija je bila bitno drugačija jer delegati su znali da osim dvojca Infantino - Al-Khalifa nema smisla "prosipati" glasove. Pa je tako pobjednik dobio 115 glasova, Al-Khalifa je imao 88, Al-Hussein četiri i Champagne je ostao bez ijednog.
 
Ovo je prvi puta nakon 1974. godine,  kada je izabran Brazilac Joao Havelange, da je predsjednik Fife izabran u drugom krugu. Naime, u prvom krugu nitko nije dobio dvotrećinsku većinu, odnosno 138 glasova.
 
Staloženi odvjetnik otpočetka se činio kao najbolji izbor za Blatterovog nasljednika jer kao tajnik Uefe radi od 2009. godine, a nogometne djelatnosti obavlja od 2001. godine, što jasno govori da ima mnogo iskustva. No ima i pred sobom velik izazov povratiti izgubljeni ugled i kredibilitet Fife. Njegovi kritičari tvrde da kao osoba u bliskoj vezi s Blatterom i Michelom Platinijem ne može donijetni ništa novog, ali njegovi zagovaratelji pak tvrde da je Infantino oduvijek za pravičnost te da se prvi postavio kao borac protiv aktualnih struja u organizaciji. Kakav je znat ćemo kroz njegove poteze sljedećih godina jer mandat mu završava 2019. godine. Zasad se istaknuo prijedlogom da poveća broj reprezentacija sudionica na svjetskim prvenstvima s trenutnih 32 na 40.
 
Uzdrmana korupcijskom aferom, FIFA je odlučila sprati ljagu sa svog imena i krenuti novim smjerom. Stoga su delegati u Zürichu ranije izglasali reforme koje uključuju objavu plaća Fifinih dužnosnika, odvajanje političkih i upravljačkih funkcija, izglasavanje novog Vijeća Fife, promociju žena u sportu te uključivanje u borbu za ljudska prava.
 
SVI DOSADAŠNJI PREDSJEDNICI:
 
Robert Guerin (Francuska) 1904-1906
Daniel Burley Woolfall (Engleska) 1906-1918
Jules Rimet (Francuska) 1921-1954
Rodolphe Seeldrayers (Belgija) 1954-1955
Arthur Drewry (Engleska) 1955-1961
Stanley Rous (Engleska) 1961-1974
Joao Havelange (Brazil) 1974-1998
Sepp Blatter (Švicarska) 1998 - do prosinca 2015.
Gianni Infantino (Švicarska)  od 2016. godine
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠU Marko Pavić, i Vanja Deželić FOTO Reuters/Pixell