Reporter Sportskih novosti Branko Stipković novinar je godine po izboru HZSN, dok su među nagrađenima HTV-ov komentator Mićo Dušanović, dobitnik nagrade za životno djelo i proslavljeni skijaš Ivica Kostelić koji je dobio priznanje za suradnju s medijima
 
U Novinarskom domu u Zagrebu održan je 25. Sabor HZSN-a. Prije svečanog dijela održan je i redoviti Sabor HZSN, na kojem je predsjednik Jura Ozmec kazao je kako je članstvo HZSN-a stabilno, ali će se u narednom razdoblju pokušati i proširiti nizom akcija. Ozmec je posebno istaknuo novu, redizajniranu web-stranicu Zbora na kojoj se redovito objavljuju tekstovi članova, zahvalivši novinarima na suradnji, i aktualnosti, ali i brojne domaće i inozemne aktivnosti, te pogodnosti za članove HZSN. Članovi HZSN-a jednoglasno su prihvatili izvješće predsjednika i glavnog tajnika te financijski plan za 2016. godinu.
 
Svečanom dijelu Sabora prisustvovali su brojni gosti među kojima i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, potpisan je godišnji ugovor sa putničkom agencijom Btravel. Potpisali su ga direktor putničke agencije Btravel Dalibor Bilić i predsjednik HZSN Jura Ozmec.
 
Dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja HZSN-a za 2015. godinu. Nagradu  novinar godine HZSN dobio je reporter Sportskih novosti Branko Stipković, a nagrada za životno djelo pripala je TV komentatoru Mići Dušanoviću. Priznanje za  suradnju s mediji medijima pripalo proslavljenom hrvatskom skijašu Ivici Kosteliću.  Dodijeljena su još 5 priznanja: Marku Cvijanoviću (Novi list) za intervju, Milanu  Stjelji (Nova TV) za tv reportažu, Antonu Filiću (Večernji list) za novinsku  reportažu, sportskom kroničaru Jurici Gizdiću za izdavaštvo, a za najbolju press službu priznanje je primio Zadar Dogus Košarkaški turnir. Čak tri posebna priznanja dodijelio je HZSN i to: Tjedniku MAX, Miroslavu Tomaševiću te zajedničku za Sekciju HZSN Zadar i Nebojši Gunjeviću - autoru monografije „Nebeski koš: razgovori, razmišljanja i crtice“. 
 
 Stipković je godišnju nagradu zaslužio izvještavajući sa Svjetskog prvenstva nogometaša do 17 godina u Čileu, gdje je  svojim  zanimljivim opažanjima i sjajnim reportažama dočarao to natjecanje iz daleke zemlje. 
 
 - U Čileu je bilo nezaboravno i zanimljivo s obzirom na činjenicu da sam bio jedini hrvatski novinar. Malo je nedostajalo da  uopće ne otputujem na Svjetsko prvenstvo jer sam imao problema s akreditacijom, no sve su probleme riješili  predsjednik i  glavni tajnik HZSN-a Jura Ozmec i Marijan Bakić. Na kraju bih želio zamoliti kolege da ne kritiziraju hrvatski  nogomet jer je  on  puno bolji i ima veći ugled u svijetu nego što uopće zamišljamo - kazao je Stipković, kome je nagradu  uručio  predsjednik  Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.  
 
 Nagrada za životno djelo pripala je televizijskom komentatoru Mići Dušanoviću, koji je dugi niz godina na svoj osebujan  način  pratio zbivanja iz tenisa, vaterpola, plivanja, odbojke, hokeja na ledu i brojnih drugih malih sportova. 
 
 - Osjećam se počašćeno što primam nagradu od svojih kolega, koji su kao i ja zaraženi istim virusom, koji rade posao koji je  premalo cijenjen i plaćen, a rade kad svi drugi odmaraju. Svi sportskim novinarima bih poručio da nastave poštovati sport i  pogotovu sportaše, a nadam se da ću sljedeću nagradu dobiti kao debitant godine - kazao je u svom stilu Dušanović, kome je  nagradu uručio glavni tajnik HOO-a Josip Čop. 
 
Posebno priznanje za suradnju s medijima pripalo je Ivici Kosteliću, koji je osobno došao u Zagreb usred skijaške sezone  primiti nagradu ceha sportskih novinara, te izazvao najveću pažnju nazočnih. 
 
 - Ovo mi je vrlo drago priznanje jer i ja i sportski novinari dijelimo istu strast za sportom i istinom već desetljećima. Vi kao sportski novinari imate prednost pred svima ostalima jer se bavite samo istinom i zato je vaš posao jedan od najboljih uopće - kazao je Ivica, koji je odao počast preminulim skijaškim novinarima Borisu Mutiću i Nenadu Mariniću, ali i kazao kako još nije spreman prekinuti sa skijaškom karijerom. 
 
- Odluka o prestanku karijere bit će mi vrlo teška, skijanje je moj život i uvjeravam vas da bi, da nije zdravstvenih problema, vjerojatno skijao do sljedećih Zimskih olimpijskih igara 2018. godine. No, koljeno sve više boli i svjestan sam da ću uskoro morati donijeti neke odluke. Priznat ću vam da me ipak jako privlači mogućnost da još jednom odskijam utrku Svjetskog kupa na Sljemenu - kazao je Kostelić.   
 
OBRAZLOŽENJA NAGRADA I PRIZNANJA
 
BRANKO STIPKOVIĆ
Novinar godine HZSN
 
Jedan od vodećih reportera Sportskih novosti Branko Stipković prošle je godine izvještavao sa Svjetskog prvenstva nogometaša do 17 godina u Čileu. Onako kako to čini uvijek: faktografski precizno, nizom zanimljivih intervjua i dojmljivih reportaža. Prepoznatljivim stilom koji krasi lakoća jednostavnosti, bogatstvo sadržaja, neposrednost, pripadnost nacionalnim bojama, nerijetko i intrigantna ironičnost. Stipković je i kod kuće posvećen pojedincima čiji rad secira pozorno i objektivno te NK Zagrebu kojeg ne želi unaprijed pokopati. Svaki dan u akciji, otkad postoji laptop ne i u redakciji, ali obvezno na stranicama slavljenika – Sportskih novosti!
 
 MIĆO DUŠANOVIĆ
 Nagrada za životno djelo  
 
 Ne postoji zaljubljenik u sport koji u proteklih gotovo 40 godina nije pratio prijenose Miće Dušanovića. Tenis, odbojka, vaterpolo,  hokej na ledu, ali i atletika i košarka, mnogi drugi sportovi upisani su uz ime Miće Dušanovića. I mnoge reportaže, crtice, pa i  pravi dokumentarci. Najupečatljiviji je bio komentirajući tenis. Rečenica „A sad plačite, smijte se...“ još se pamti uz povijesni  uspjeh Gorana Ivaniševića u Wimbledonu. Uvijek s dozom digniteta, uvijek pravovremen s objašnjenjem situacije, uvijek  dosljedan sportskom ferpleju i uvijek voljan pomoći mlađem kolegi. Zbog toga ga vole, ali i ne vole. I tako već 40 godina. Počeo  je 1974. kao suradnik, a od tada je radio u svim emisijama i na svim velikim projektima TV Zagreb i Hrvatske televizije, na  mnogima je bio voditelj projekta. Sjećamo ga se iz stotina studijskih emisija, s komentatorskih pozicija širom svijeta, iz Dnevnika,  javljao je i o rušenju Berlinskog zida istim žarom kao i o pobjedama mnogih sportaša, a u nogometni šou Portugol uveo je i -  kuhanje. To mu je pasija. Bio je urednik Sportskoga programa za vrijeme Domovinskoga rata, istodobno uređujući i vodeći  program Za slobodu. Nikad nije radio nigdje drugdje osim na HTV-u, a ove godine, nakon OI u Riju ide u zasluženu mirovinu. Nagrada za životno djelo zasluženo ide Mići Dušanoviću!
 
IVICA KOSTELIĆ
Priznanje za suradnju s medijima  
 
 Iako iza njega nije sezona iz snova, Ivica Kostelić ostao je čvrsto na zemlji, baš kao što je bio i na vrhuncu karijere. Od početka  bavljenja profesionalnim sportom, i u sretnim i u teškim trenucima, uvijek je bio maksimalno korektan prema novinarima. Uz sve  obaveze koje je imao, Kostelić nikad nije zapostavio 'sedmu silu', a u posljednjih nekoliko godina bio je vrlo aktivan i na  društvenim mrežama. Čovjek kojeg će povijest pamtiti kao jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena apsolutno je  zaslužio priznanje za suradnju s novinarima. Sportaš i profesionalac, od glave do pete.
 
 MARKO CVIJANOVIĆ
 Priznanje za intervju  
 
Marko Cvijanović, novinar Novog list, prošlog je lipnja izvještavao s finala nogometne Lige prvaka u Berlinu.
Njegovi dojmovi iz ukupno tri berlinska dana odišu nogometnim znanjem i spisateljskim darom, a posebno je inspirativan intervju s Ivanom Rakitićem. Cvijanović je u pomalo intimnom razgovoru s hrvatskim reprezentativcem saznao sve o uspjehu njegove karijere, o zadovoljstvu što ga je mogao podijeliti sa suprugom i kćerkicom, o simbolici broja četiri – gol u četvrtoj minuti, broj četiri na leđima, četvrti trofej za redom, kao i o eksploziji radosti koju je doživio.
 
MILAN STJELJA
Priznanje za TV reportažu  
 
 Milan Stjelja s Nove TV dokazuje se kao jedan od najnadarenijih sportskih novinara generacije  osamdesetih. Nenametljivo i lako uspostavlja komunikaciju s nogometašima i trenerima, što  koristi za stvaranje autorskih priloga, kratkih i dužih, za Dnevnik ili specijalizirane emisije.  Pokazao je to u reportaži koju je napravio nakon što je posjetio naše reprezentativce iz  Fiorentine, Nikolu Kalinića i Milana Badelja. Stjelja se spustio među navijače i prenio kako Firenca  živi za nogomet, a usput je i svratio u bazu talijanske nogometne reprezentacije, Coverciano  pokraj Firence. 
 
ANTON FILIĆ
Priznanje za novinsku reportažu 
 
Dugogodišnji reporter Večernjeg lista Anton Filić izvještavao je teniskog Davis Cup dvoboja između Srbije i Hrvatske u Kraljevu. Zanosom mladca i iskustvom veterana, profinjenim stilom, prikazao je i sportsku i društvenu dimenziju višednevne priredbe. S mjerom je hvalio, s mjerom je kudio. Filić je pritom posve dočarao ozračje prije, za vrijeme i nakon teniskog dvoboja. Odjeknuli su njegovi reci o pljesku (i) hrvatskoj himni u Kraljevu, o pothvatima Novaka Đokovića i njegove obitelji, o životnoj svakodnevici u jednom gradu središnje Srbije.
 
JURICA GIZDIĆ
Priznanje za izdavaštvo 
 
 Knjiga Jurice Gizdića „Hrvatske sportašice na olimpijskim igrama“ jedinstveno je djelo u  hrvatskom sportu, a možda i šire koje govori isključivo o hrvatskim sportašicama koje su  sudjelovale na olimpijskim igrama po strogo zadanim kriterijima od Berlina 1936. pa do Zimskih  igara u Sočiju 2014. Gizdićeva knjiga obuhvaća 161 sportašicu s romansiranom pričom i  biografijom te portretom po sportovima. Zahvaljujući medaljama, od prvih Đurđice Bjedov u  Meksiku 1968. pa do Sandre Perković i Lucije Zaninović u Londonu 2012., a posebno šest Janice Kostelić, možemo reći da su  hrvatske olimpijke „šlag na torti u našem olimpijskom pokretu“.
 
 TJEDNIK MAX
 Posebno priznanje
 
Dugo vremena medijski prostor u Hrvatskoj iščekivao je pravi tjednik, koji bi na objektivan i kvalitetan način pokrio teme od značaja za svakog ljubitelja sporta. Upravo je tjednik Max koji izlazi od 2011. dao priliku sportskim fanovima da jednom tjedno uživaju u 100 posto sportskim temama. Istraživačke priče, analize, kolumne i ekskluzivni intervjui glavna su uzdanica tjednika Max, koji je u ovom, vrlo teškom vremenu za novinarstvo uspio o(p)stati na sve zahtjevnijem tržištu zahvaljujući kvaliteti i objektivnosti, a bez odlaska u 'žutilo'.
 
 ZADAR DOGUS KOŠARKAŠKI TURNIR
 Priznanje za najbolju press službu  
 
 Više od 150 akreditiranih novinara pratilo je drugo izdanje Zadar Dogus Basketball turnira na  kojem je sudjelovalo čak pet euroligaških momčadi i domaćin Zadar. TV slika iz dvorane na  Višnjiku prenosila se u svim zemljama regije, Njemačkoj, Grčkoj i Turskoj. Službenu statističku  web platformu turnira posjetilo je više od 15.000 ljudi iz 60 zemalja. U press službi turnira radilo je  12 djelatnika, koji su ažurno uređivali stranicu turnira, statističku platformu i društvene mreže,  izdavali dnevni bilten, a posebna novost bila je i TV platforma turnira na internetu. 
 
 MIROSLAV TOMAŠEVIĆ
 Posebno priznanje
 
 Najnovija edicija Miroslava Tomaševića o nogometnom klubu  Dinamu je monografija “Dinamo –  povijest i zlatnih 10 godina” koja, uz brojne raritete i dosad neobjavljene dokumente, na  dinamičan, zanimljiv i duhovit način  prati povijest kluba od samoga početka. To je cjelovit prikaz zbivanja u svim povijesnim  fazama pri čemu je Tomašević svakoj  generaciji pridao pažnju i istaknuo zapaženije rezultate i događaje. Knjiga je nastala  povodom Dinamova 10. uzastopnog  naslova prvaka pa je naglasak na presjeku ovoga desetljeća, a od brojnih zanimljivosti  istaknimo prikaz evolucije Dinamova  grba.
 
 
 HZSN – SEKCIJA ZADAR i NEBOJŠA GUNJEVIĆ
 Posebno priznanje
 
 Najmlađa sekcija HZSN-a, zadarska, prometnula se u jednu od najaktivnijih na humanitarnom    planu.  Posebnu pažnju posvetili su  Socijalnoj samoposluzi sv. Frane u Zadru za čije su  korisnike  proveli dvije  velike akcije. Nebojša Gunjević cjelokupni je prihod  od prodaje  monografije pod  imenom „Nebeski  koš: razgovori, razmišljanja i crtice“ donirao za potrebe  Socijalne  samoposluge.  Uoči Božića zadarski  su novinari pokrenuli akciju u koju su se uključili  brojni  sportaši, a zahvaljujući kojoj je prvi put od  otvaranja Socijalna samoposluga bila  napunjena do  vrha. 
 
 FOTO Sanjin Strukić/Pixell, Dominik Krajač /Cropix i Robert Valai/HZSN