Proteklih su tjedana u Zagreb stizale raznorazne UFC-ove ekipe kako bi dogovarali detalje o pripremama i produkciji prve hrvatske priredbe najveće svjetske organizacije slobodne borbe što će se 10. travnja održati u hrvatskom glavnom gradu – piše Dražen Brajdić, novinar VL
 
Tom prilikom glavnu potporu dobili su od Fight Channela i njegova vlasnika Orsata Zovka, koji je zasigurno jedan od najzaslužnijih osoba da hrvatski MMA poklonici mogu vidjeti neke od najboljih svjetskih boraca u zagrebačkoj Areni.
 
Čak 46 priredbi godišnje
 
– Gotovo sam dvije godine radio na dovođenju najbolje svjetske borilačke promocije u Zagreb. Mnogobrojne analize i uvjeravanja konačno su urodila plodom. Rezultati Cro Copa, Stipe Miočića, ali i borilačkih legendi poput Parlova i Mavrovića samo su bili dodatni argument mojoj priči od samog početka da je naša metropola idealna destinacija za UFC u ovom dijelu Europe.
 
Pitamo Orsata hoće li to biti vrhunac njegove producentske karijere bez obzira na to što neće imati toliki organizacijski udjel kao i na K-1 i Glory priredbama?
 
– Ne, po meni je puno teže napraviti FFC priredbu u SAD-u, a mi ćemo ih do kraja godine raditi šest. Najveći test moje producentske karijere bit će 22. travnja u Springfieldu u Massachusettsu, a popravni 4. lipnja u Daytona Beachu. Nakon toga ili smo izborili svoje mjesto među desetak najboljih svjetskih promocija ili ćemo ostati samo jedna od onih koja je to pokušala. U 2016. smo napravili korak dalje u produkcijskom smislu. Potpuno novi izgled, moćniji svjetlosni, scenski i grafički elementi doprinijeli su da FFC izgleda kao vrhunski svjetski proizvod. Da bi ostvario svoj novi poslovni san, Orsat se preselio u Los Angeles, gdje je u West Hollywoodu iznajmio stan, a u Sunset Boulevardu otvorio ured. Zapravo, Orsat je u Grad anđela preselio i sjedište tvrtke FFC, a osim produkcijske kuće, tamo će biti sjedište i satelitskog kanala za cijeli svijet specijaliziranog za borilačke sportove (Fight Channel World).
 
– Već sam zaposlio troje ljudi, a među njima i odvjetnika. Prošle godine deset posto udjela prodao sam producentskoj kući Hoplite, vlasnika Jona Smitha, a tri mjeseca poslije oni su osvojili nagradu Emmy, što je doprinijelo da nam se sada neka vrata lakše otvaraju. Moj tim u Zagrebu, predvođen Markom, Nikolinom i Lorisom i dalje će raditi europske priredbe FFC-a, a ja ću s američkim partnerima raditi u SAD-u, pri čemu će mi desna ruka biti Gabriel Krstanović, Hrvat koji gotovo 20 godina živi u Vegasu i sad se zbog ugovora s FFC-om preselio u L. A. Ovo što ja radim posve obični poslovni ljudi ne rade jer oni imaju biznis unutar nekih granica normale, a mene su uvijek interesirali izazovi i pomicanje tih granica. Priznajte da baš nije uobičajeno da tvrtka iz Hrvatske radi borilačke priredbe u Americi i pri tome otvori i satelitski TV kanal u Los Angelesu. U ovom trenutku smo jedina europska produkcijska tvrtka koja, osim Europe, i u Americi istovremeno radi MMA i kikboks priredbe.
 
Premda je poznat po tome da većinu priredbi radi isključivo sa svojim ljudima, UFC će se ovaj put koristiti uslugama Fight Channela i velikim Orsatovim produkcijskim iskustvom.
 
– UFC ima nevjerojatan produkcijski tim i surađivati s njima još je jedno golemo iskustvo za Fight Channel i mene osobno. Oni su priča za sebe, svemirski brod koji trebate vidjeti i doživjeti. Napraviti godišnje 46 priredbi po cijelom svijetu, nekad i po dvije, tri priredbe u istom vikendu, i to na različitim kontinentima svrstava ih u kategoriju nedodirljivih u ovom poslu.
 
Zasad bez Miočića u Zagrebu
 
Premda Hrvatska priželjkuje vidjeti uživo američkog Hrvata Stipu Miočića, ovom prilikom 10. travnja u Zagrebu vidjeti ga na djelu nećemo.
 
– Da je izgubio od Arlovskog, onda bi bili veliki izgledi da se on bori sada u Zagrebu, no kako je pobijedio, to će biti vrlo teško. Bilo je kombinacija da se Stipe bori u Zagrebu za status prvog izazivača, no s obzirom na to da mu je predsjednik UFC-a Dana Whiteobećao borbu za naslov, ona ne može biti u Zagrebu. Zbog vremenske razlike i važnosti američkog tržišta teško je bilo očekivati da se meč za svjetsku titulu održi u Hrvatskoj – zaključio je Orsat.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO Goran Kovačić/pixsell