Nakon ovakvog iskustva svijet oko sebe gledaš drugačije. Uživam u svakom danu koji imam pred sobom i pokušavam ga iskoristiti maksimalno koliko mogu – piše Alen Lesički Novinar JL
 
Iza Nikole Pokrivača ovih je dana najvažnija utakmica u karijeri. Ona koja ne bira protivnika, mjesto i vrijeme, utakmica za život. Prije desetak mjeseci završio je s epizodom u Kazahstanu te, potpisavši ugovor s izraelskim klubom Maccabi Petah Tikva, otvorio novo poglavlje karijere. Odradio je pripreme, postigao i gol na prijateljskoj utakmici te nekoliko dana odmora uoči početka sezone iskoristio da dođe u Zagreb, druži se s obitelji i uzme stvari za život u Izraelu...
 
- Nešto me mučilo i otišao sam k liječniku. Kada su mi rekli dijagnozu, svijet se srušio - priča Pokrivač. Uvjet za razgovor bio je da ne pišemo o detaljima dijagnoze ni on sam, kako nam je rekao, više nikada ne želi čuti tu riječ.
 
- Pokušajte me razumjeti. Neki sam dan otvorio novine i vidio da me spominju i pišu o mojoj bolesti iako se nitko nije potrudio doći do mene. Nije fer - rekao nam je bivši reprezentativac, iza kojeg je šest mjeseci pakla. Borbu s travnjaka prenio je u bolnice.
 
- Za bolest sam saznao slučajno jer sam nekoliko dana prije toga prošao temeljit liječnički pregled u Maccabiju, koji nije pokazao ništa. Moja prva reakcija bila je: što je ovo? Znate, ja nikada nisam imao ni ozljedu, a sada se moram boriti za život. Nije bilo lako suočiti se sa saznanjem o onom najgorem, ali kada sam to prošao, tu prvu fazu, sve je ostalo išlo lakše - rekao nam je Pokrivač, koji se liječio u Zagrebu i, uz zahvalu liječnicima, kroz ovu tešku priču spoznao je i Boga. Objasnio si je da je upravo On tamo gore htio da mu se dogodi bolest koju je pobijedio.
 
- Nisam htio izazivati empatiju javnosti jer bi mi bilo teže. Kako meni tako i mojoj obitelji. Onima koji su trebali znati, rekao sam. Nisam razmišljao o pozornosti medija jer nisam lik koji će skupljati jeftine poene na bolesti. I ovo sada pričam jer ste vi na tome inzistirali. Radije bih o nogometu - jasan je naš sugovornik, kojem su potpora bili obitelj i prijatelji. 
 
Nažalost, potporu nije dobio i u aktualnom klubu, za koji je vezan ugovorom.
 
- Da su se ponijeli ljudski, ne bi bili na sudu. Otvorio sam postupak protiv njih kod Fife i ne vidim kako bih mogao izgubiti. Zamislite, oni su u očitovanju tvrdili da nisam trenirao s njima, a prošao sam pripreme i još zabio gol u svojem prvom nastupu. Na svu sreću da postoji YouTube, gdje se to može vidjeti.
 
Kako god završila priča, novi izazov u karijeri i ruku spasa pružila mu je Koprivnica. Trener Slaven Belupa Željko Kopić pozvao je Pokrivača da trenira s njima i polako se vrati lopti. Na tome im je neizmjerno zahvalan, a plan je da zaigra do ljeta.
 
Prije dva tjedna prvi se put susreo s loptom i priznaje da je trening u njemu izazvao bujicu emocija.
 
- U šest mjeseci nisam razmišljao o nogometu, koji je moj život. Postao mi je nebitan. Kakav nogomet, kakva karijera... I onda vidim tu loptu i dođe mi da zaplačem. Kakvo je olakšanje to bilo. Ne mogu vam opisati - kaže Nikola Pokrivač.
 
Danas je drukčiji čovjek. Priznaje da ga vesele male stvari, one koje prije nije ni primjećivao:
 
- Svijet oko sebe gledaš drugačije. Uživam u svakom danu koji imam pred sobom i pokušavam ga iskoristiti maksimalno koliko mogu.
 
PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Alen Lesički FOTO Damir Krajač/Cropix