Potencijal svakako postoji – u prvih 100 tenisača imamo čak četvoricu – no još je teško govoriti u kakvom ćemo sastavu zapravo nastupiti – piše Anton Filić, novinar VL
 
Olimpijske igre u Rio de Janeiru sve su bliže (počinju 5., a završavaju 21. kolovoza), a sport u kojemu imamo velike izglede za osvajanje medalje svakako je tenis. Mušketiri su već donijeli Hrvatskoj tri odličja, sva tri brončana – Goran Ivanišević pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni 1992. te par Ivan Ljubičić/Mario Ančić u Ateni 2004. – a u Brazilu se nadamo četvrtom.
 
Odlučuje lista od 6. lipnja
 
Potencijal svakako postoji – u prvih 100 tenisača imamo čak četvoricu – no još je teško govoriti u kakvom ćemo sastavu zapravo nastupiti. Na pojedinačnim turnirima natječu se po 64 natjecatelja, a izravno pravo nastupa imat će prvih 56 prema rang-listama od 6. lipnja (preostalih osam pozicija popunjavaju igrači s pozivnicama koje određuje ITF). Zasad je realno očekivati da tom kriteriju udovolje Marin Čilić (13. na ATP listi) i Borna Ćorić (38.). Mogao bi i Ivo Karlović (26.), ali on nije igrao za reprezentaciju (minimum koji se traži su tri nastupa) pa ga to pravilo isključuje, isto kao i Mirjanu Lučić Baroni u ženskoj konkurenciji.
Za turnir parova (32 kombinacije) zasad je “unutra” Ivan Dodig. Pravo izravnog ulaska, naime, automatski stječe svaki igrač koji će 6. lipnja biti među deset najboljih igrač(ic)a parova. On potom za partnera ili partnericu može uzeti bilo koga. Dodig bi mogao s Marinom Draganjom ili Matom Pavićem, ali će možda radije, kao u Londonu 2012.,izabrati svog Međugorca Marina Čilića. Koji će i sam, na temelju plasmana u pojedinačnoj konkurenciji, moći birati partnera za igru parova.
 
– Cilj Hrvatskog teniskog saveza je da u Riju nastupimo sa što više natjecatelja u svim kategorijama. U ovom trenutku prerano je govoriti o detaljima, tko će i s kim igrati u paru, jer je do objave relevantne rang-liste ostalo gotovo četiri mjeseca. O potencijalnim kombinacijama u konkurencijama parova bit će govora tijekom tjedna u Davisovu kupu u ožujku (Hrvatska gostuje u Belgiji), kada će na okupu biti svi hrvatski kandidati za nastup u Riju – kaže o tome glasnogovornik
HTS-a Igor Rajković.
 
Može li Ana zamijeniti Saniju?
 
Velika nam se šansa pruža i na turniru mješovitih parova gdje nastupa samo 16 kombinacija i za finale su potrebne tri pobjede. Dodig je na Australian Openu nastupio s Indijkom Sanijom Mirzom i stigao do polufinala. Može li Mirzu uspješno zamijeniti Darija Jurak (47. na listi parova) ili možda Ana Konjuh (79. u pojedinačnoj konkurenciji)?
 
– Mislim da imamo dobre izglede da u Riju dođemo do medalje. Lakše u parovima, iako nije nemoguće ni u pojedinačnoj konkurenciji. Ako Čilić bude igrao s Dodigom, onda bi i Draganja i Mate Pavić mogli biti jaka kombinacija. Treba iskoristiti i priliku u mješovitoj konkurenciji. Dodig je odličan igrač parova, iako je i pojedinačno jak, pokazao je na Australian Openu da može igrati i u miksu i mislim i da bi tu priliku trebalo iskoristiti – smatra Branimir Horvat, bivši tenisač, teniski učitelj i organizator teniskih turnira.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Anton Filić FOTO Reuters/Pixsel