Kvalifikacije za EP (U-21) Josip Radošević, reprezentativac U-21 i član Eibara o srazu u Burgosu – piše Branko Stipković, novinar godine HZSN
 
Josip Radošević na Veliki četvrtak s Hrvatskom U-21 nastupa u Burgosu, gradu na sjeveru Španjolske oko 200 kilometara jugozapadno od Eibara, baskijskoga gradića pola sata vožnje do San Sebastiona, u kojem brani boje istoimenog člana Primere.
 
- Tamo sam došao zadnjeg dana siječnja i već odradio šest službenih utakmica! – ne bez ponosa ističe „Gattuso iz Dugopolja“, treću godinu profesionalac Napolija koji ga je, eto, nakon lanjskih deset mjeseci posudbe Rijeci po istom načelu ali na točno pola toga roka poslao u zaleđe Biskajskog zaljeva. 
 
- Zadovoljstvu pridonosi podatak da smo 9. među 20 klubova, sa 38 bodova u 30 kola. Nema straha od kritične zone, bilo ga je lani kad su se jedva spasili i na kraju bili 18.
 
VOLIO BI OSTATI
 
Dugo su ga pratili skauti Eibara, s njima se suglasio i trener Mendilibar angažiran u srpnju.
- Stadion Municipal de Ipurua prima 6-7 tisuća gledatelja, što je četvrtina ukupnog broja stanovnika. Mjesto je smješteno među brdima, teren među visokim zgradama, nema atletske staze pa je ambijent odličan, atmosfera neposredna.
 
Radošević je premijerno utrčao u Madridu protiv Atletica nešto prije sudačke nadoknade, pa protiv Levantea dobio 12 minuta, Celti Vigo suprotstavljao se 65, Las Palmas odgledao s klupe i onda nanizao tri partije zaredom, sa Sevillom, Barcelonom i Rayom Vallecanom kad je dvaput požutio i stoga propustio dvoboj kod Getafea u petak. Kako je bilo s Rakitićevima?
- Kod kuće smo izgubili 0:4 promašujući nekoliko zrelih prilika, bilo bi valjda bolje da nas Munir nije načeo brzo, u 8. minuti.
 
Taj dečko igra za mladu Španjolsku  i stvarno mu „nije za vjerovati“…
- Naravno da sam se pozdravio s Ivanom. Popričali smo, u žaru borbe ponašali se naoko hladno, uporno, ali i pazili da jedan drugoga slučajno ne ozlijedimo.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
U klubu pomažu Hajrović i Pantić
 
Uskoro, 9. travnja, šest dana poslije Ivanova tek 22. rođendana, slijedi novo gostovanje u Madridu:
- Idemo na „Santiago Bernabue“. Veselim se susretu s Mateom i Lukom!
 
Veli da se trenira sjajno. Da mu sve odgovara - i ugodna klima, i fini, vrlo marljivi srdačni ljudi, i primjeran status. 
- Nesebično mi pomažu suigrači iz hrvatskog susjedstva, Hajrović (BiH) i Pantić (Srbija). Sjajni momci!
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
On je po običaju defenzivni vezni. I jedva čeka povratnu loptu koju bi raspalio svom snagom.
- Drago mi je da sam Eibarov. Lijepo je boraviti i raditi u tako sređenoj sredini. Ne bi mi bilo krivo da Baski, koji imaju pravo prvokupa, isplate Napolitance. Jasno da bih tada doselio suprugu Ružicu.
 
Kontrakt s Napolijem vrijedi do ljeta 2017. 
- Primera je drukčija od Serije A. Lepršavija, s manje taktičkih stega. Zaista ne manjka vrhunskih igrača.
 
Velika je stvar participirati ravnopravno u takvim okolnostima, mogu to jedino majstori s pokrićem. 
- Sve ide planski, korak po korak. Osjećam se izvanredno. 
 
Ovih dana čak i bolje. Zbog suspenzije je nakratko skočio kući u Dalmaciju, bio s Ružicom, rodbinom, s društvom. Jesu li svratili na derbi?
- Normalno. Uživali smo u pravom Hajduku i zasluženoj pobjedi.
 
U Poljudu je proveo punih deset sezona. Od sadašnjih aktera najbolje se zna s Kalinićem, Nižićem, Sušićem
- Svjestan sam da se stalno mora prodavati, kako bi se moglo živjeti, pa je otišao i moj stari prijatelj Caktaš. No radujem se svakom novom, mladom prvotimcu iz klupske škole. A Torcida je uvijek ista, nenadmašna.
 
Kako je bilo na Kantridi i Rujevici?
- Zapravo divno. U svim područjima. Kontaktiram s Malešom, Prskalom, Tomasovom, Močinićem.
 
Za Dugopolje igra sedam godina stariji brat Antonio. Nije nužno podsjetiti da je naš sugovornik bio neizostavan u svim mladim selekcijama, čvrsta točka koncepcije, razarač i pokretač. Zorna slika modernizma. Jednom čak i A-reprezentativac:
- U Bruxellesu prije tri i pol godine. 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Obavezno u katedrali za Uskrs
 
U petak su hrvatski reprezentanti ponovo ovdje. Josip ne dvoji kako će provesti nedjelju:
- Slaveći Uskrs. Iskreni sam vjernik, zato se podrazumijeva nazočnost na misi u katedrali!
 
U ponedjeljak su na redu Estonci u Zaprešiću. Potom „nalijevo krug“ i pravac Eibar. Po kruh svagdašnji. Jest da oceanska voda iza pirenejskih ogranaka ni nasred turističke sezone nije topla poput jadranske, no njemu valovi neće smetati. Navikao je na razne izazove pa ne sustaje!
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 Zahvaljuje Štimcu na podršci i povjerenju. Nada li se Čačićevom pozivu?
- Lagao bih izjavom da mi cilj nije mjesto među Vatrenima, da ne sanjam povratak na te stepenice; kako ne bih! Ali, nisam nestrpljiv. Ako zaslužim, izbornik me neće preskočiti. Dakako da se prethodno moram pokazati i dokazati i u Eibaru i u momčadi U-21.
 
NUŽNA JE ČISTA GLAVA
 
Gračanov sastav je osjetno oslabljen za sutrašnji derbi?
- U odnosu na prvi susret nedostaju trojica-četvorica vrlo bitnih. Šteta što na Rujevici nismo posve nadoknadili 0:3, ni pobjeda ne bi čudila s obzirom na okvir gola kojeg su pogađali Pašalić, Kovačić, Halilović
 
Zabili su Pašalić i Radošević. Uzvrat će biti neusporedivo teži, samo da nas ne „rastave na proste faktore“!
- Nužna je potpuna koncentracija i čista glava. Mislimo pozitivno, vjerujemo u sebe i nadamo se uspjehu. Gledao sam dakle Olivera Torresa iz Atletica, onaj drugi, Niguez, ostao je na klupi. I oni i ostali, pogotovo Deulofeu, Munir, Asensio, Ceballos…, jesu perfektni, nisu čarobnjaci.
 
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Branko Stipković FOTO sportcom.hr