Već smo pripremili naslov „Aitäh, Eesti!“ Hvala Estonija što nisi podnijela žalbu na kvalifikacijski susret Hrvatske i Estonije (2:1) ovog ponedjeljka u Zaprešiću iako je za domaće igrao Ivan Fiolić koji nije upisan u službeni, potpisani zapisnik – piše Branko Stipković, novinar godine HZSN
 
Jer s raznih strana, uključujući i tajnika te pravnog eksperta HNS-a Vladimira Ivetu, tvrdilo se da izostanak žalbe oštećene strane podrazumijeva registraciju utakmice postignutim rezultatom, što bi bio sjajan podatak za izbornika Nenada Gračana i njegovu momčad. Tako navodno i jest, ponovo je jučer potvrdio Iveta. Je li to razlog za slavlje budući da smo se provukli poput slona kroz iglene uši? Na žalost, nije. Dapače!
 
UEFA je, dakle, posredstvom svoje Kontrolne, etičke i disciplinske komisije a temeljem izvještaja delegata Aristeidisa Stavropoulosa (Grčka) i suca Dimitriosa Massiasa (Cipar) pokrenula stegovni postupak protiv našeg nacionalnog saveza zbog povrede članka 39 Propozicija odnosnog natjecanja. Taj članak odnosi se isključivo na Startnu listu. Listu od koje su hrvatski „maheri“ totalnom aljkavošću napravili komediju. To jest tragediju. Zbog čega? Zbog toga što je za povredu odredbi iz te domene predviđena kazna od ukora preko novčane do oduzimanja šest bodova! Bojimo se da nastup neupisanog i stoga neidentificiranog nogometaša koji, osim ostalog, nije u ždrijebu za dopinšku kontrolu, nipošto ne spada u „tehničku pogrešku“ koja se sankcionira opomenom. Ili ponekim eurom.
 
Kamo sreće da dojam vara… 
 
Zar nam uistinu prijeti skidanje šest bodova? Ako da, ima li šanse, stignemo li nagovoriti  Estonce da se žale premda je rok istekao budući da je bolje ostati bez tri nego dvostruko više bodova!?
 
Šalimo se, no vrag šalu očito odnosi. Toga su svjesni i Iveta i Gračan. I predsjednik Davor Šuker koji je osobnu zapanjenost i ogorčenost zorno iskazao već u ponedjeljak na Interovom stadionu. I nema nikakve sumnje da će glavni osumnjičenici odnosno glavni krivci Zlatko Nakić i Antonio Pavlović ostati bez posla.
To im je valjda jasno. 
 
Neshvatljivo je da zapisnik utakmice sa šestoricom evidentiranih pričuva među kojima nema Fiolića nije imao nitko na klupi hrvatske selekcije. Kao, nije im ga dao delegat. A jesu li ga tražili, jesu li za taj dokument pripremili pozornu prijavu, jesu li provjerili sve što su morali, zašto nisu brojili zamjenske igrače pa bi im bilo jasno da nešto ne štima, ne valja? Naravno da nisu, zato sada EP reprezentacija U-21 visi kao luster budući da je u teren utrčao ilegalac!
 
Ili će se slon na kraju ipak provući kroz ušicu igle. 
 
Grk iz Grčke i ciparski Grk zapisali su, međutim, sve. U Nyonu je novi šef operative sljedeći njihov, Theodore Theodoridis. Može li išta poduzeti slavni Šukerman, član Izvršnog komiteta UEFA. Ili će se diskretno umiješati Angel Maria Villar Llona, boss iz Španjolske koju je dotična Hrvatska prošlog četvrtka u Burgosu ubila u pojam!
 
HNS se mora očitovati do ponedjeljka 4. travnja. Odluka slijedi dan kasnije.
 
ONI ODLUČUJU
 
U mandatu od 2015. do 2019. Kontrolnu, etičku i disciplinsku komisiju UEFA sačinjavaju predsjednik Thomas Partl (Austrija) te članovi Jacques Antenen (Švicarska), Sandor Berzi (Mađarska), Chris Bonett (Malta), Tomas Gea (Andora), Kepa Larumbe (Španjolska), Hans Lorenz (Njemačka), Rudolf Repka (Češka), Jim Stjerne Hansen (Danska) i Joël Wolff (Luksemburg). Neka budu milostivi… 
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Branko Stipković FOTO Uefa