Čak 20 profesionalnih ekipa, od kojih 8 World Tour ekipa i 1 hrvatska od 19. do 24. travnja 2016. prepedalirat će 12 županija i 12 gradova – piše Damir Mrvec, novinar VL
 
Ovaj šestodnevni biciklistički event uz nacionalnu televiziju prenosit će Eurosport. Svjetska biciklistička elita starta u Osijeku, a kroz zadnji cilj proći će u metropoli.
 
Ono što je u nogometu Messi za Barcelonu, a Ronaldo za Real, to je u biciklizmu Mark Cavendish za Team Dimension Data te Rafal Majka za Tinkoff. A upravo će ove dvije svjetske biciklističke zvijezde voziti utrku Kroz Hrvatsku, od 19. do 24. travnja. Na ovogodišnjem izdanju nastupit će timovi iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetskog biciklističkog saveza.
 
Rafal Majka u svibnju ide po pobjedu na Giro d’Italia i svoju formu tražiti će upravo na utrci kroz Hrvatsku. Tinkoff brani naslov pobjednika na Giro d’Italia, koji je prošle godine osvojio Alberto Contador.
 
– To da je Tinkoff odlučio sudjelovati u našoj utrci, koja se održava tek drugu godinu zaredom, najbolja je potvrda kvalitete organizacije i ugleda koji Tour of
Croatia ima u svijetu – rekao je Vladimir Miholjević, jedan od organizatora utrke, dodavši:
 
– Tour of Croatia je događanje kojem je sportska arena zapravo cijela naša Hrvatska,utrka se održava na više od 1000 kilometara, uključeno je 12 gradova domaćina, a prolazimo kroz više od 100 različitih mjesta, imamo više od 500 minuta televizijskog prijenosa uživo, prenosi nas Eurosport, a slika ove godine ide i na 5 kontinenata. Nadalje, očekujemo više od 100 tisuća ljudi koji će izaći uz cestu da vide prolazak utrke – zaključio je Miholjević.
 
Najveća zvijezda utrke bit će Mark Cavendish, jedan od najboljih sprintera današnjice. O kako je velikoj zvijezdi riječ, najbolje govore njegovi brojni uspjesi – 23 etapne pobjede na Tour de France, osvajanje zelene majice na Tour de Franceu, 12 pobjeda na etapama na Giru d’Italia, pobjeda u generalnom plasmanu po bodovima na Giru d’Italia, svjetski prvak 2011. godine, a bio je proglašen i sportskom osobom godine u Velikoj Britaniji po izboru BBC-a. Cavendish je ove godine već najavio odličnu formu pobjedom na Tour of Qatar.
 
Hrvatske ljubitelje biciklizma razveselit će i vijest da će na utrci nastupiti i Team Wiggins. Radi se o timu koji je osnovao i za koji vozi Sir Bradley Wiggins, poznat po svojim brojnim uspjesima i olimpijskim medaljama, ali i po tome što je prvi britanski biciklist koji je, u stotinu godina koliko se vozi utrka, uspio osvojiti Tour de France. Britanska mu je kraljica, zahvaljujući tom postignuću 2012. godine dodijelila titulu Sir. Poznat po nadimku Wiggo, ovaj je biciklist prošle godine srušio svjetski rekord u vožnji pistom na sat vremena.
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Duško Marušić/Pixell