Branko Ivanković i njegov Persepolis, od prethodnog vikenda vodeći klub Perzijske profesionalne lige Dobio je Persepolis 2:0. U ratu navijača. Utakmica kasnila 30 minuta, 10 minuta prekid u sudačkoj nadoknadi. Sad ima 3 boda prednosti – piše Branko Stipković, novinar godine HZSN
 
- U petak smo gostovali kod Esteghlala u Ahvazu, na 35 stupnjeva Celzijusovih. Premda je domaćin posljednji na ljestvici (u 26 kola skupio tek 13 bodova naspram naših 48) svjesni smo bili koliko je nezgodan čim je s imenjakom Esteghlalom u Teheranu odigrao 1:1, toliko je bilo i kod aktualnog prvaka Sepahana u Isfahanu – priča Ivanković i dodaje:  
– Bilo bi glupo glumiti favorita, to nam je bila najteža utakmica. Prva od četiri meč-lopte. A ispražnjeni smo bili nakon prošlog petka i 4:2 u derbiju svih derbija s gradskim konkurentom Esteghlalom pred 110.000 gledatelja na Azadiju. Sad imamo tri boda prednosti jer je naš prvi konkurent, Esteghlal Khuzestan, remizirao. Ovdje nama lakih suparnika. Svaki uvijek ide 100 posto, protiv Persepolisa čak i 200!
 
Posrijedi je klub s najviše navijača na svijetu:
- Ima ih 40 milijuna. Baš odanih. Istina je da Fenerbahce inspirira oko 25-30 milijuna, da Barcelona, Liverpool i(li) Manchester United okupljaju mnogo simpatizera, no za Persepolis se živi te, ako treba, gine! Ta ljubav podrazumijeva stil života. I totalnu „komu“ ako se izgubi…
 
Daleko bi nas odveo opis Brankova prožimanja s Irancima, još od 2001. kad je bio Ćirin asistent u A-reprezentaciji. Koju je 2006. odveo na SP u Njemačku. Prethodno do bronce na Kupu Azije, naknadno selekciju U-23 do kontinentalnog zlata. Od početka lanjskog travnja ponovo je u Teheranu, s Crvenom Armijom koja je tu sezonu završila na skromnoj 8. stepenici.
 
- Nisam dvojio da slijedi samo muka. Uostalom, na startu novog prvenstva u četiri nastupa osvojili smo tek jedan bod.
 
Je li bilo kritično?
- Pa… Kasno smo se kompletirali. U šest susreta četiri su nas puta „unakazili“ suci tako da smo tražili zaštitu ministarstva sporta, svi su drastično kažnjeni. Onda nam je umro kapetan Hadi Norouzi – zaspao i više se nije probudio. Vratar Sosha Makani je zbog nekog incidenta s fotografijama išao u zatvor. Ipak smo se oporavili, ipak smo uspjeli!
 
Šefu stožera pomagao je Andrej Panadić, koji se želio osamostaliti i stoga je prihvatio poziv Istre 1961. 
- Ako se predomislio, može se vratiti!
 
S Ivankovićem je mlađi Panadić, Igor, trener golmana, a kondicijskog stručnjaka Tihomira Sadibašića naslijedio je Marko Stilinović. Stalan je prevoditelj Reza Challanger?
- Nije. Nešto je obolio i uzeli smo Askara Niksirata, koji je u Prištini studirao medicinu a u Zagrebu radio u iranskom veleposlanstvu.
 
Dakle, smiješi se titula?
- Uzmemo li danas tri boda u Ahvazu i isto toliko u dvoboju s Naft Tehranom 28. svibnja, barem jednu ruku ispružit ćemo prema peharu! Do kraja će ostati nezahvalno gostovanje kod Gostaresha i domaćinstvo Rah Ahnu, ali kuzestanski i teheranski Esteghlal imaju teži raspored – prvome bježimo bod, drugome tri. Nose nas četiri pobjede zaredom, 20 kola ne znamo za poraz.
 
Kako se drži Luka Marić?
- Izvrsno. Znači nam puno jer je pouzdan, pametan.
 
Nedavno je leteći Varaždinec potpisao novi, dvogodišnji ugovor. Uvjeti su dobri? Ne dobri, odlični. Trener je posebna kategorija, ukoliko se zove Branko Ivanković! Po sezoni sigurno ne zaradi manje od milijun dolara. Najbolji igrači 300 tisuća. Smiju igrati trojica stranaca plus jedan Azijat. Oduševljavajuća serija privukla je sponzore, osim navijača zagrijani su i političari, tjedni prolaze kao u transu.
- Za sve je zaslužna igra. Agresivna, moderna, atraktivna, kakva se ovdje baš ne pamti. Model je 4-4-2 u rombu. Cilj je munjevito  napasti, i strelovito se braniti! Afirmiramo mlade, nepoznate, vrlo poletne i perspektivne. Osigurali smo sudjelovanje u Azijskoj ligi prvaka, želimo je osvojiti!
 
Sad je ključno osvojiti naslov, potom na miru isplanirati pripreme koje podrazumijevaju dolazak u Moravce i Varaždin.
- O svemu odlučujemo sami, nadajući se „kanti“ 13. svibnja.
 
Branko Ivanković, sportska zvijezda Irana, opet je tema dana, tjedna i mjeseca u postojbini Hrvata!
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
SIGURNOST
 
Neovisno o strahovitim stradanjima u nedalekom Iraku i ne predalekoj Siriji, u Iranu je sigurnost praktički savršena:
- Nema ni ekscesa, kamoli problema. Teheran je oaza mira i reda, što je za mnoge metropole nezamislivo. Ne i za narod Perzije, čija se tradicija mjeri s devet tisućljeća! – ističe Ivanković.
 
Nije tajna da u sukobima s ISIS-om susjedima pomažu i iranski generali. Ni da je Iran, nastanjen šijtima, permanentno na „ratnoj nozi“ sa Saudijskom Arabijom koju sačinjavaju suniti. Kad se njihovi klubovi moraju sučeliti u kontinentalnim natjecanjima, arapski su domaćini u Katar, iranski u Omanu… 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
HRVATI
 
Igor Štimac vodi Sepahan, a Dragan Skočić je u Fooladu s kojim je Mladen Frančić prije 11 godina bio senzacionalni šampion. Kako im ide?
- Igor je primoran na smjenu generacija, zbog koje trpi rezultat. U srijedu je od saudijskog Al Ittihada izgubio 0:4 u skupini Azijske lige prvaka i razlaz je bio neizbježan… Draganu je na proljeće krenulo dosta bolje nego ujesen tako da status nije upitan.
 
Preko Perzijskog zaljeva su Emirati, u njima Zlatko Dalić, s malim šansama da Al Ain obrani lanjsko 1. mjesto budući da Al Ahli tri kruga prije svršetka odmiče šest bodova?
- Nemoguće je nadoknaditi Asamoaha Gyana, kapetana Gane i vodećeg nogometaša Afrike, koji je otišao u Kinu gdje ga Shanghai SIPG plaća milijun dolara mjesečno! 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Branko Stipković FOTO sportske-jutarnji.hr