Na Europskom prvenstvu u kros duatlonu održanom u Târgu Muresu, triatlonska reprezentacija osvojila je dvije bronce.
 
Na juniorsko se postolje popela Ema Filipović, dok je u konkurenciji sportaša mlađih od 23 godine to učinio Silvije Tomac, oboje ujedno i državni prvaci u kros duatlonu i članovi TK Maksimir. 
 
U rumunjskom Târgu Muresu su, osim Eme Filipović i Silvija Tomca, dobre rezultate ostvarili i Valentina Belović (8. mjesto, Elite), Eugen Popović (6. mjesto, U23) i Emil Novosad (8. mjesto, Junior), dok je Vedran Planisek (Elite) zbog tehničkih poteškoća morao odustati na prvom krugu bicikla.
 
Značajan uspjeh naših mladih sportaša prvi je tog ranga u sve popularnijim kros disciplinama triatlonskog sporta.
 
HOO i olimpijci podržali Euromelanoma dan
 
„Sunce je svugdje oko vas, a ne samo na plaži“ slogan je kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože pod nazivom „Euromelanoma dan Hrvatska 2016.“. Ove je godine projekt usredotočen na primarnu zaštitu od negativnog utjecaja UV zračenja. Upravo zbog česte izloženosti sportaša UV zrakama, a uz predstojeće Olimpijske igre u Riju, ciljna skupina ovogodišnjeg projekta su sportaši, zbog čega se i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uključio u ovu akciju.
 
U sklopu akcije, preventivni pregledi kože u dermatološkim ordinacijama i Klinikama diljem Hrvatske rezervirani su za olimpijce i sve ostale sportaše korisnike Razvojnih programa HOO-a. Pregledi će se obavljati tijekom mjeseca svibnja u više termina, najavljeno je to na konferenciji za medije održanoj 21. travnja 2016. godine u hotelu Panorama u Zagrebu.
 
Konferenciju su vodili predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja RH Mirna Šitum, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša te voditeljica zdravstvene skrbi u HOO-u Mimi Vurdelja. Profesorica Šitum ukazala je na problematiku nastanka zloćudnih tumora kože, prezentirajući zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj, kao i zabrinjavajuće statističke podatke o nekorištenju mjera fotozaštite u većini europskih zemalja. 
 
Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom u 2013. godini bio je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca. Zahvaljujući javnopreventivnim akcijama melanom je lokaliziran kod 48,5 posto oboljelih. Veliko istraživanje koje je provedeno u 17 europskih zemalja na više od 13.500 Europljana, ukazalo je da iako 91 posto osoba zna da neprimjereno izlaganje UV zrakama može izazvati zdravstvene probleme, čak 40 posto ne provodi mjere zaštite od sunca kad nisu na godišnjem odmoru. Samo 14 posto Europljana štiti svoju kožu tijekom cijele godine, a čak 13 posto ih uopće ne koristi mjere zaštite od sunca. Procjenjuje se kako u Europi godišnje 3,5 milijuna osoba oboli, a od toga 22.000 umre od raka kože.
 
- Pozivam sve građane da se informiraju o pravilnom ponašanju na suncu i redovito obavljaju samopreglede kože te u slučaju zabrinutosti obavezno odu liječniku, jer samopreventivni i pravovremeni pregled može spriječiti neizvjesnu životnu prognozu - naglasila je Šitum.
 
Svoju podršku kampanji Euromelanoma dan dali su i olimpijski kandidati, veslači Damir Martin, Valent i Martin Sinković te maratonka Matea Matošević, zatim alpski skijaš Filip Zubčić, tenisačica Ana Konjuh te kajakaši Jadran Zonjić i Luka i Antonio Obadić.
 
Euromelanoma dan Hrvatska provodi se već jedanaestu godinu u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, a u njemu sudjeluju mnogi dermatolozi u cijeloj Republici Hrvatskoj. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma Day organizacije.
 
Izvor HOO