Cedevita nije zaslužila da joj hrvatska košarka okreće leđa. A još manje da sama plaća račun za sve pogreške i zablude u kojima su 15 godina glavinjali i FIBA i HKS – piše Bernard Jurišić, novinar SN
 
Petnaest je godina FIBA spavala zimski san. Dopuštala da se europska košarka rasloji na malo bogatih i puno siromašnih, promatrala kako se uništavaju klubovi, čak i čitave lige i ignorirala autodestruktivne procese i propise koji su ugasili mnoge pitke košarkaške izvore. 15 je godina gledala kako se košarka pretvara u sport u kojem više ni jedan klub koji želi rezultat ne želi stvarati igrače. A one koji ih žele stvarati poslužila je čoporu gladnih vukova.
 
A onda se odjednom, s prvim znakovima proljeća poput uspavanog medvjeda probudila iz petnaestogodišnjeg zimskog sna i mamurno teturajući krenula rušiti sve što joj se našlo na putu.
 
Vertikala odgovornosti za 15 godina nereda spustila se iz FIBA-e preko HKS-a do Cedevite i Zadra. Koji su postali Pedro. Do te mjere da ih je predsjednik HKS-a decidirano prokazao riječima "hrvatska košarka nisu dva kluba". Naravno da nisu.
 
I bilo bi to tako milozvučno, širokopogledno i domoljubno, kad ne bi bilo dozlaboga licemjerno. Posebno prema Cedeviti, jer je ona zadnja koju HKS ima ikakvo moralno pravo tretirati batinom. Jer, oživimo malo uspavanu memoriju, Cedevita nije stvorila današnji sustav. Nije pokrenula ABA ligu, nije natjerala HKS da se odriče svog suvereniteta, nije dobivala nikakve privilegije koje rezultatom nije zaslužila, niti je bila u prvom kontigentu onih koji su tamo na početku 21. stoljeća zabili FIBA-i nož u leđa. Za razliku od Cibone, koja se danas predstavlja prvim križarom FIBA-e iako sjedi na dvije stolice ili Zadra, kojeg nije briga ni za FIBA-u ni za Eurokup, nego u panici od prvenstvene blamaže huška ABA ligu da se što prije blindira u statusu quo.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cedevita je igrala po pravilima koje je netko drugi napisao. Igrala je lige koje je netko drugi osmislio. I uvijek je na tom svom putu stizala razmišljati o interesima hrvatske košarke puno više i puno konkretnije nego neki koji se u njih kunu praznim frazama
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Cedevita je igrala po pravilima koje je netko drugi napisao. Igrala je lige koje je netko drugi osmislio. Razvijala se u uvjetima koje je netko drugi nametnuo. I uvijek je na tom svom putu stizala razmišljati o interesima hrvatske košarke puno više i konkretnije nego neki koji se u njih kunu praznim frazama. I danas kad se vlastitim, a ne društvenim kapitalom izdigla iznad konkurencije, nije zaslužila da joj hrvatska košarka okreće leđa. A još manje da sama plaća račun za sve pogreške i zablude u kojima su 15 godina glavinjali i FIBA i HKS.
 
Nije li smiješno da FIBA zbog svoje višegodišnje pasivnosti prijeti savezima sankcijama, a savezi zbog svoje višegodišnje pasivnosti sankcije samo prosljeđuju klubovima? U tom lancu prebacivanja odgovornosti još samo nedostaje da klubovi zaprijete igračima sankcijama pa da cirkus bude potpun.
 
Baš ovog tjedna komprimirana verzija nečega što bi trebalo biti hrvatsko košarkaško prvenstvo odradit će četiri kola (!) u osam dana. Ritam kakav ne postoji ni u NBA ligi. Zašto? Zato što je ABA liga apsolutni prioritet HKS-a. A ne reprezentacija ili domaće prvenstvo, kako nam je ovog tjedna milozvučno pjevano u uho.
 
U redu, nova je garnitura preuzela Savez, iz dna duše se nadam i potpuno nova filozofija i definicija onoga što bi trebali biti prioriteti hrvatske košarke. Saznat ćemo vrlo brzo. Jer prije ili kasnije, HKS će se morati jasno odrediti prema ABA ligi. I na djelu pokazati što je njegov stvarni i istinski, a ne deklarativni prioritet.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoće li se zaista novi HKS boriti za vraćanje svoje pozicije, svoje važnosti, svog suvereniteta i svog nacionalnog interesa ili će se pet minuta nakon što završe kvalifikacije za Olimpijske igre sve vratiti na staro?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Primjerice, kakav će stav zauzeti HKS ako se ABA odluči zatvoriti ili pretvoriti ligu u "pozivnu"? Hoće li i dalje dozvoljavati da se kalendar sezone kroji prema interesima privatnog natjecanja ili će se prema svojim klubovima u ABA ligi postaviti kako se FIBA postavila prema njemu? Ultimativno i beskompromisno. Hoće li se zaista novi HKS boriti za vraćanje svoje pozicije, svoje važnosti, svog suvereniteta i svog nacionalnog interesa ili će se pet minuta nakon što završe kvalifikacije za Olimpijske igre sve vratiti na staro?
 
A i FIBA će, kad oplahne lice i do kraja se razbudi, vrlo jasno morati definirati svoj stav o regionalnim ligama u kojima su privatnici izvlastili nacionalne saveze od klupskog košarkaškog suvereniteta.
 
Ne može se 15 godina spavanja riješiti jednim ljetom prijetnji i ultimatuma. No kako god bilo, stav da su reprezentacija i državno prvenstvo apsolutni prioritet HKS-a smo jako dobro čuli. I zapamtili.
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Bernard Jurišić FOTO Hina