Samo jednim udarcem šake, ali gromovitim poput udara oluje, 33-godišnji američki Hrvat Stipe Miočić postao je teškaški prvak najjače svjetske organizacije slobodne borbe (UFC), a samim time i svjetski prvak – piše Dražen Brajdić, novinar VL
 
A za takvo što nastradao je dosadašnji vlasnik UFC-ova pojasa, 38-godišnji Brazilac Fabricio Werdum koji je u jednom svom odveć optimističnom naletu primio udarac u bradu s potpisom “Fabriciju, za laku noć”.
 
Pomalo neočekivano Werdum je jurnuo na Miočića, kao da je on taj koji je izazivač i želi preoteti pojas, s previsokim mišljenjem o vlastitom boksu. No, kako je prije borbe najavio da silno želi nokautirati protivnika već u prvoj rundi, očito je u tom naumu posve izgubio strpljenje.
 
A njega mu je protiv udarača kakav je Stipe trebalo u velikim količinama, posebice ako je htio protivnika odvesti na teritorij (u parter) na kojem su nastradali i najveći MMA borac svih vremena Fjodor Jemjeljanjenko, ali i bivši UFC-ov prvak Cain Velasquez.
 
Umjesto sretne – tužna faca
 
Nakon što je jednom pogodio Miočića, Werdum se osilio i ponovno jurnuo, a Stipe je ponovo uzmicao i u tom povlačenju pogodio Fabricija kratkim desnim udarcem točno u bradu. Bio je to klasičan nokaut, shvatio je odmah i sudac u kavezu, pa se spašavajući zdravlje Werdumu bacio na Stipu koji je pak, svjestan koliko je Brazilac opasan na podu, sve htio potvrditi dodatnim udaranjem.
 
Razgaljen najvećim trenutkom u karijeri, Miočić se zaletio prema svom kutu, preskočio kavez i bacio se u zagrljaj svom stručnom stožeru kličući:
 
– Ja sam svjetski prvak! Ja sam svjetski prvak!
 
Sve to zbilo se u glavnoj borbi večeri, na UFC-u 198, na nogometnom stadionu u Curitibi, ispred 45 tisuća ljudi sklonih domaćem borcu. Štoviše, glavna borba večeri bila je najavljivana kao Miočićeva borba protiv 45 tisuće Werduma, što se na kraju ipak nije dogodilo jer je UFC zabranio unos maski koje je brazilski borac podijelio svojim navijačima.
 
A bile su to maske s takozvanom “sretnom facom”, nekim izvještačenim osmjehom koji podsjeća na onaj Jockerov iz Batmana. Na Werdumovu žalost, nakon samo dvije minute i 47 sekundi dosadašnji je prvak morao nositi svoju tužnu facu.
 
– Tužan sam, jako sam tužan. I dalje ne mislim da je bolji od mene jer ja sam kompletniji borac, no večeras je bio bolji. S obzirom na to da sam imao šest pobjeda zaredom i da sam do večeras bio prvak, mislim da bi najpoštenije bilo da mi daju uzvrat.
 
Sam Miočić kazao je da nema ništa protiv toga kao ni protiv Overeemove želje da bude sljedeći.
 
– Borit ću se s bilo kim. U ovom trenutku ja samo želim otići kući, dobro se odmoriti i oženiti se.
 
A taj sretan dan za njega i 28-godišnju frizerku Ryan Marie Carney planiran je za lipanj. Među uzvanicima trebao bi biti i njegov borilački uzor, sada i veliki prijatelj, Mirko Cro Cop Filipović. A nekako vjerujemo da će u toj prigodi biti još Hrvata jer Stipe je mnogo puta isticao koliko voli domovinu svojih roditelja.
 
On jest rođen u SAD-u, ali je uistinu hrvatski domoljub pa se, dok UFC nije potpisao ugovor s Reebokom, borio u gaćicama s hrvatskim grbom. Osim toga, natjerao je sve najavljivače njegovih borbi i televizijske i radijske novinare da pravilno izgovaraju njegovo ime a ne “Stajp Majosik”.
 
Uostalom, na Hrvatsku nije zaboravio ni u kavezu pa je viknuo:
 
– Cleveland, Hrvatska, imate prvaka!
 
A za njegov rodni Cleveland ovo je doista jako važno jer ovaj grad velikog prvaka nije imao još od 1964. i trijumfa momčadi NFL lige Cleveland Brownsa.
 
– Drago mi je da sam skinuo prokletstvo s Clevelanda prije LeBrona Jamesa i njegovih Cavaliersa kojima od sveg srca želim NBA naslov.
 
Slomit ću i drugo prokletstvo
 
No, ima još jedno prokletstvo s kojim se Stipe treba baviti jer nijedan teškaški prvak UFC-a nije branio naslov više od dvaput.
 
– Treniram teško, neću se uljuljkati u koži prvaka i želim zadržati ovaj pojas što je dulje moguće. I to ću učiniti, to vam obećavam.
 
A kada Stipe nešto obeća, onda to obično tako i bude. Uostalom, i nama je tijekom prošlogodišnjeg boravka u Hrvatskoj obećao da će biti svjetski prvak i to je i postao. A obećao je i da će ostati i dalje vatrogasac, čak i onda kada postane svjetski prvak.
 
– S obzirom na to da je uvijek teže obraniti nego osvojiti naslov, hoćete li se prestati baviti poslom vatrogasca da si ostavite više vremena za treninge i odmor?
 
– bilo je novinarsko pitanje.
 
– Ne, ja se neću promijeniti. Volim pomagati ljudima i dalje ću biti vatrogasac.
 
Eto, takav vam je čovjek novi prvak svijeta u najopasnijem borilačkom sportu na svijetu. Ljudina, reklo bi se u našim krajevima.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO arhiva VL