Vijeće  Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO)  je na svojoj 47. sjednici, koja je  pod predsjedavanjem Zlatka Mateše održana u ponedjeljak, 30. svibnja, usvojilo izmijenjeni financijski plan HOO-a za 2016. godinu od 137.452.680 kuna od kojih je 121.647.917 kuna iz Državnog proračuna RH
 
U godini Olimpijskih igara, koje će se od 5. do 21. kolovoza održati u Rio de Janeiru, HOO-u su za program javnih potreba, uz prihode od igara na sreću u iznosu od 96.081.260 kuna i sredstava prenesenih iz 2015. u iznosu od 15.932.510 dodatno osigurana sredstva iz proračunske zalihe u iznosu od 9.634.147 kuna. Ostali prihodi u iznosu od  15.804.763 kuna  osigurat će se iz  marketinga i sredstva iz Olimpijske solidarnosti te drugih izvora.  
 
- To je  drugi po veličini Proračun HOO-a u zadnjih desetak godina. Samo je onaj iz olimpijske 2012. bio veći - kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša naglašavajući da je HOO osigurao sportašima optimalne uvjete za pripreme i nastup u Riju te zahvalio na razumijevanju resornom Ministarstvu s kojim je financijski Plan usklađen. 
 
Vijeće HOO-a, koje financiranje sporta posljednjih godina ističe kao osobit problem, s današnje je sjednice uputilo prijedlog mjera za njegovo unaprijeđivanje, posebice  u dijelu koji se odnosi na priređivanja igara na sreću i klađenja kod nedomicilnih priređivača. Vijeće smatra da bi izradom novog zakonodavnog okvira kao oblika zaštite tržišnog natjecanja te porezne olakšice donijelo hrvatskom sportu bolje uvjete financiranja i razvoja. Dokument s financijskom projekcijom dobiti u korist Državnog proračuna  do 2019. godine "Analiza stanja i prijedlog mjera za unapređenje" HOO je uputio nadležnim saborskim odborima.
 
Vijeće je dalo podršku pomoćniku glavnog tajnika za marketing Ranku Ćetkoviću za pripremu Hrvatske kuće u Riju koju HOO organizira u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom i Turističkom zajednicom grada Zagreba. Hrvatska kuća u kojoj će biti i press centar HOO-a pod vodstvom glavnog urednika Sptv-a Jure Ozmeca, bit će glavno mjesto hrvatsko - brazilskih gospodarskih i sportskih susreta za vrijeme Igara.  
 
Predsjednik Mateša izvijestio je članove Vijeća o dolasku predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha koji će u Hrvatskoj boraviti 9. i 10. lipnja i biti gost na Kongresu Međunarodnog klizačkog saveza u Dubrovniku.  
 
Prije odlaska u Dubrovnik predsjednika MOO-a će primiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, a sastat će se i sa svim predsjednicima saveza olimpijskih sportova te održati prigodno predavanje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.   
 
Vijeće je prihvatilo i prijedlog Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, koju vodi dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, da HOO u  izvrši sve obveze   iz Preporuke Odbora ministara Vijeća Europe o rodno osviještenoj politici u sportu o popularizaciji ravnopravnost spolova te da ih provede preko svojih tiskovnih i elektronskih medija. 
 
Izvor HOO/Radica Jurkin