Pravu svjetsku atletsku utrku imali su prigode vidjeti Karlovčani kroz nastup sjajnog Kenijca Kiptuma Maiyoa, koji je praćen burnim aplauzom kroz cilj nakon pretrčanih 10 kilometara u središtu Karlovca, protrčao s rekordnim vremenom 29:39 – piše Darko Lisac, novinar KAportal/KAŠonline
 
U prvoj utrci ispod pola sata na karlovačkim ulicama, Kiptum Maiyo bio je potpuno dominantan – drugoplasiranog Danijela Faka, prvaka Hrvatske u maratonu, ostavio je iza sebe više od tri minute, a trećeplasiranog prvaka BiH Srđana Samardžića gotovo više od tri i pol minute.
 
U ženskoj konkurenciji jednako je dominirala Kenijka Christine Moraa Oigo, koja je (zajedno su trčali muškarci i žene) u ukupnom poretku do cilja stigla kao izvrsna četvrta, zaostala je dakle samo za svojim sunarodnjakom te za prvacima Hrvatske i BiH, sve ostale atletičare ostavila je iza sebe s vremenom 33:32. Drugo mjesto osvojila je Nikolina Stepan iz AK Svetice, a treće Osječanka, hrvatska olimpijka, maratonka Marija Vrajić.
 
Na otvorenoj utrci nastupilo je više od 800 natjecatelja i natjecateljki – najbrži je bio Slovenac Aleš Smodič koji je 10 kilometara pretrčao u vrlo solidnom vremenu 37:44 što bi mu donijelo 14. mjesto u Elite utrci. Drugo mjesto osvojio je Petko Drakulić iz Vrbovskog, a treće Tomislav Švaljug iz zagrebačkog AK Forca. Na vrlo dobrom petom mjestu je najbolji Karlovčanin – Davor Mataković iz KA-tima.
 
Kod žena pobijedila je Ljubica Tonković iz AK Sinj, s izvrsnim vremenom 41:01 s kojim bi u elitnoj skupini osvojila sjajno četvrto mjesto u ženskoj konkurenciji. Druga je Danijela Krobot iz Kotoribe, a treća Jelena Puhalo iz AK Forca Zagreb. Odlično četvrto mjesto osvojila je Karlovčanka Nikolina Ilijanić, a i na petom je Karlovčanka – Mirjana Kolar.
 
Posebno atraktivno bilo je natjecanje štafeta – po četvero trkača u ovom je natjecanju trčalo 2,5 kilometra, a u konačnici najbolja je bila ekipa AK Krajišnik iz Velike Kladuše (Nermin Okanović, Melvin Sadiković, Elvis Hozdić i Jasmin Delanović). Odlično drugo mjesto pripalo je karlovačkoj ekipi G-Gang, za koju su trčali Lovro, Martin i Neven Galović te Gabrijela Šalković. Treća je bila ekipa tvrtke Infinum, za koju su trčali Nika Jukić, Luka Višić, Azzaro Mujić i Vedran Hrnčić.
 
Četvrti Karlovački cener zaslužio je najviše ocjene. Fenomenalna atmosfera, uistinu svjetska utrka sjajnog Kenijca Kiptuma Maiyoa, ogroman broj sudionika i gledatelja, publika koja bodri trkače, brojne medijske kuće uz projekt CroRun koji objedinjava osam najatraktivnijih hrvatskih utrka. S veseljem i nestrpljenjem čekamo – peti “Cener”!
 
 Za kraj spomenimo i da su organizatori pripremili nagrade za najbolje u starosnim  kategorijama pa spomenimo i njih:
 Juniori (do 19): Tin Bajac i Mirjana Matešić
 Seniori: Tomislav Švaljug i Ljubica Tonković
 Iznad 35: Aleš Smodič i Danijela Krobot
 Iznad 45: Mile Skukan i Marijana Katić
 Iznad 55: Davor Mataković i Ljerka Margetić
 Iznad 65: Vlado Starešinić i Jožica Rogelj
 
 DAN RANIJE, DJEČJE UTRKE
 
 Utrke najmlađih, ne samo Karlovčana i Karlovčanki, već i malih atletičara i atletičarki iz drugih  gradova Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine te Rusije, najavile su večerašnji atletski spektakl u  središtu grada – 4. Karlovački cener.
 
 Najmasovniji su bili oni najmlađi – predškolci i predškolke. Za njihove utrke na 100 metara  Radićeva gotovo da je bila pretijesna! U toj konkurenciji, dakako, svi su mali natjecatelji i natjecateljice bili iz Karlovca. Kod djevojčica slavila je Helena Tek, ispred Nere Đurić i Tare Vidiček – Ljubojević, a kod dječaka Vito Radaković ispred Maura Kosića i Jakova Goršćaka.
 
Učenici i učenice 1. i 2. razreda trčali su na 250 metara a i u toj konkurenciji svi na postolju bili su iz Karlovca. Djevojčice: 1. Vita Andrić, 2. Elena Mrzljak, 3. Dora Katušić. Dječaci: 1. Jakov Perinac, 2. Luka Šket, 3. Kristijano Matić.
 
Kod trećih i četvrtih razreda trčale su se utrke na 400 metara. Kod djevojčica pobijedila je Bruna Franjković iz Zagreba, ispred Nere Malović iz Karlovca i Valentine Štrbac iz Novigrada u BiH. Kod dječaka, pak, najbržio je bio Karlovčanin Petar Fičko, ispred Svena Franjkovića iz Zagreba te Evana Štedula iz Krasnodara, Rusija.
 
Peti i šesti razredi trčali su na 600 metara, a dvostruku pobjedu ostvarili su gosti iz AK Sloboda Novigrad (BiH). Kod djevojčica najbrža je bila Tea Oljača, drugoplasirana Karlovčanka Lea Novković, a trećeplasirana Dea Borojević, također iz Novigrada. Kod dečki pobijedio je Filip Brkić, ispred Leona Pleše i Nine Andrića iz Karlovca.
 
Napokon, 7. i 8. razredi natjecali su se na 1.000 metara, a opet su pobjede u obje konkurencije ostvarili gosti iz BiH. Kod djevojčica slavila je Una Borojević, a iza nje su se plasirale dvije Karlovčanke – Sara Novković na drugom te Barbara Šabanagić na trećem mjestu. Kod dječaka najbrži je bio Mile Bursać, drugi je Marko Čižić iz Karlovca, a treći Timothy Repak iz Novigrada.
 
 PRENOSIMO KAportal/KAŠonline http://kaportal.rtl.hr/ PIŠE Darko Lisac FOTO Robert Fajt/Cropix