Europski nogometni savez (UEFA) pokrenuo je disciplinski postupak zbog prekida dvoboja Hrvatska - Češka (2-2) na EURU u St Etienneu, objavio je glasnogovornik UEFE
 
U 86. minuti utakmice  uporabom pirotehnike, huligani s dijela tribine na kojoj su bili smješteni hrvatski navijači pokušali su isprovocirati prekid utakmice.
 
Nakon što je na teren palo nekoliko baklji i topovski udar koji je eksplodirao u blizini jednog od vatrogasaca, uslijedila je i međusobna tučnjava na tribinama. Prekid je bio privremen, a nakon pet minuta susret je nastavljen.
 
Hrvatsku zasigurno čeka teška kazna UEFE zbog novoga huliganskog izgreda navijača, tim više što je reprezentacija kažnjena i s igranjem domaćih utakmica bez gledatelja u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu za SP 2018.
 
UEFA je na ovom EURU već kaznila Englesku i Rusiju zbog divljanja navijača, i to uvjetnom kaznom diskvalifikacije s natjecanja.
 
Izvor HINA  
 
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker osvrnuo se na završnicu dvoboja Vatrenih s Češkom
 
Hrvatski su nogometaši na EP-u u Francuskoj osvojili svoj četvrti bod remiziravši s Česima, no predsjednik HNS-a Davor Šuker morao se još jednom posvetiti scenama na tribinama.
 
- Što reći, ovo je već 15 godina normalno u hrvatskom društvu i hrvatskoj politici. Plaćanje kazni, huligansko slanje poruka s tribina, a najviše boli igranje pred praznim tribinama. Ne učimo na svojim greškama i ne znam više kome se obratiti. Hrvatski nogometni savez radi svoj posao, a apeliram na državu i na institucije da odrade svoj. Tražit ćemo od francuske policije pomoć našem sudstvu, da se vidi tko baca baklje, a neće ih valjda netko pokušati opravdati. Ne treba nas valjda izbaciti na četiri godine da konačno naučimo, zamislite što bi to bilo za naše igrače. Nemoćni smo, srce me boli. Nešto je trulo kod nas, a ovo ostalo zaslužuje nultu toleranciju - poručio je Šuker.
 
No, Vatreni su većinu utakmice opet izgledali izvrsno na travnjaku.
 
- Dominirali smo, vidjeli smo moćnu Hrvatsku koja je pokazivala inicijativu i na kraju žalimo zbog ovih 2:2, pogotovo jer smo prilikom Mandžukića mogli sve riješiti. Česi s razlogom slave, dok nas svi hvale kako smo možda i jedina momčad koja na ovom Europskom prvenstvu igra dominantno - rekao je predsjednik HNS-a.
 
PRENOSIMO Hrvatski nogometni savez
 
SKANDALOZNO Policija je znala u kojoj minuti počinje 'cirkus' u Saint Etienneu!
 
O namjernom izazivanju prekida utakmice protiv Češke kao alatu huligana u borbi protiv HNS-a, nešto je o čemu se u navijačkim krugovima već duže vrijeme nagađalo. Tu je informaciju imala i hrvatska policija, koja očito nije ispunila svoju zadaću i nije reagirala onako kako je trebala.
 
O namjernom izazivanju prekida utakmice protiv Češke kao alatu huligana u borbi protiv HNS-a, nešto je o čemu se u navijačkim krugovima već duže vrijeme nagađalo. Tu je informaciju imala i hrvatska policija, koja očito nije ispunila svoju zadaću i nije reagirala onako kako je trebala.
 
Točno se zna kojih 300-tinjak huligana u Hrvatskoj terorizira sve oko sebe. Zašto nad njima nisu provedene mjere i zašto im je uopće dozvoljen izlazak iz Hrvatske, očito zna samo policija. Možda je nekome odgovarao upravo ovakav događaj u Saint Etienneu...
 
Da će prekid biti točno u 85. minuti znali su i domaćini. Ljudi iz HNS-a obavijestili su francusku policiju da će incident biti baš u to vrijeme, što sugerira i pojava specijalaca ispod tribine s hrvatskim navijačima. Nažalost, i Francuzi su zakazali u preventivi. Pričaju nam navijači koji su bili na tribini s izgrednicima da se na stadion moglo unijeti što god se poželjelo. Apsolutno nikakve kontrole nije bilo ovog petka na ulazima stadiona u Saint Etienneu.
 
Što se sada može očekivati? Izvjesno je kako će HNS biti kažnjen i da će kazna biti financijske prirode. Ne zato što smo im simpatični, već zato što bi izbacivanje reprezentacije napravilo cirkus od programa u tvornici novca kakav je ovaj Euro.
 
I samo zato ćemo ostati i dalje na turniru. Iako, da imamo imalo respekta prema sebi samima, zahvalili bismo se civiliziranom svijetu i samoinicijativno bismo otišli s turnira. Čisto da se ne sramotimo više po bijelome svijetu.
 
Ako jedna država sa svojim represivnim aparatom ne može riješiti 300 huligana koji godinama sustavno "ubijaju" najbolji proizvod Hrvatske, i jedino u čemu možemo konkurirati zapadnom društvu, onda možda i nismo zaslužili da budemo dio svega toga. Nogometnom talentu unatoč..
 
PRENOSIMO Sportske novosti AUTOR Alen Lesički FOTO arhiva SN