Hrvatski olimpijski odbor (HOO) predstavio je jedinu hrvatsku judašicu s vizom za Olimpijske igre u Riju - Barbaru Matić
 
- Jako mi je drago što baš u Poreču predstavljamo Barbaru Matić kao hrvatsku olimpijku jer Grad Poreč, Turistička zajednica Grada Poreča i Laguna Poreč daju veliki obol u uspjesima hrvatskih olimpijaca - rekao je tijekom predstavljanja Ranko Ćetković, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za marketing.
 
Matić će 10. kolovoza u Carioca Areni u Riju pokušati osvojiti medalju u kategoriji do 70 kilograma. Zbog ozljede ramena izbivala je četiri mjeseca s tatamija te nije mogla nastupiti u završnim kvalifikacijama za Igre. Zato se kvalificirala kroz kontinentalnu kvotu po kojoj se može plasirati samo jedna judašica iz svake države. Barbara je 67. hrvatska sportašica u 13. sportu koja se kvalificirala za Rio.
 
- Još nisam svjesna da idem na Olimpijske igre, koje sam uvijek dosad pratila na TV-u. Inače se dobro nosim s tremom, tako da vjerujem da niti u Riju neću imati problema s tim. Pripremamo se za Rio, treninzi su naporni, pogotovo otkako smo tu u Poreču na Olimpijskom trening kampu, u sklopu Judo Festivala - rekla je ova 21-godišnja Splićanka, inače redovna studentica splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, koja slovi za jednu od velikih nada judo sporta. 
 
Osim titule svjetske juniorske prvakinje 2013. i 2014. godine, Barbara je postala i europska juniorska prvakinja 2013. godine, a može se pohvaliti i srebrom s Europskog juniorskog prvenstva 2012. i 2014. godine. Na Europskom seniorskom prvenstvu 2014. bila je brončana, a na Svjetskom prvenstvu 2014. među seniorima je izborila sjajno 5. mjesto.
 
Njezin talent prepoznao je još u kadetskom uzrastu i HOO koji ju je 2010. godine uvrstio u svoj razvojni program, a iste godine nagradio ju je i Nagradom "Dražen Petrović" zbog brončane medalje osvojene na prvim Olimpijskim igrama mladih i zlata na Europskom kadetskom prvenstvu. Spomenimo i to da je Barbara zaposlenica Oružanih snaga RH.
 
Uz predstavljanje Barbare Matić, u Poreču je predstavljen i veliki Judo Festival, koji se održava od 17. lipnja i traje do 30. lipnja. Organizatori su Europska judo unija i Hrvatski judo savez, a festival čini pet judo događanja. Olimpijski trening kamp "Na putu prema zlatu" održava se od 17. do 23. lipnja, a ugošćuje više od 400 judoka, među kojima brojni svjetski prvaci i olimpijski pobjednici. Od 20. do 30. lipnja se održava trening kamp za judoke do 15 godina, kao i obiteljski kamp „Judo & Obitelj“. Od 23. do 26. lipnja na rasporedu je veteransko Europsko prvenstvo, dok od 27. do 30. lipnja traje trening kamp za veterane. Na predstavljanju su bili i predsjednik Europske judo unije, Sergej Solovejčik, kao i predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak.
 
PREDSTAVLJENA NOVA JANA VODA S PORUKAMA HRVATSKIH OLIMPIJACA
 
 Točno 50 dana uoči Olimpijskih igara u Riju predstavljena je nova edicija Jane vode s porukom  hrvatskih olimpijaca. Zlatko Horvat, Ivan Čupić, Lucija i Ana Zaninović, Filip Hrgović, Sandra  Perković, Filip Ude, Maro Joković, Blanka Vlašić, Giovanni Cernogoraz, Martin i Valent  Sinković, Šime Fantela, Petar Muslim, Igor Marenić, Snježana Pejčić te Janica Kostelić i Ivica  Kostelić, Toni Kukoč, Dino Rađa i Ivano Balić - svi su oni autori motivirajućih poruka na novoj  ediciji Jana bočica, a slažu se u onoj glavnoj - Samo srcem uistinu možeš pobijediti.
 
 Edicijom poruka hrvatskih olimpijaca Jana želi ispričati priču o ljubavi prema sportu, natjecanju,  izazovima koje donose Olimpijske igre. Svima je cilj što bolji rezultat i želja da u određenom  trenutku budu najbolji, ali na Olimpijskim igrama i u životu, nije sve u natjecanju za zlato i za slavu.  Olimpijci se natječu za san, za ljubav onih koji ih podržavaju - jer žele usrećiti one koji su uz njih i  koji vjeruju u njihovu nemjerljivu sportsku strast. I upravo ta ljubav želi se prenijeti kroz poruke  olimpijaca. 
 
- Ova edicija sastavni je dio krovne edicije Jana SAMO LJUBAV, no porukama hrvatskih olimpijaca želimo ispričati priču o ljubavi u sportskom kontekstu. Olimpijci se natječu mišićima, snagom, talentom i satima usavršavanja tehnike i fizičke spreme, ali ono što ih stavlja u dres reprezentacije i dovodi na pobjedničko postolje su srce i ljubav. Donosimo inspiraciju svim našim olimpijcima i svim hrvatskim reprezentativcima zbog čijih vrhunskih sportskih ostvarenja osjećamo ponos - istaknuo je Mislav Galić, predsjednik uprave Jamnice d.d.
 
Prisutnima se obratio i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora: 
 
- Zahvaljujem se svim našim olimpijkama i olimpijcima koji su dio svoje kreativnosti i prepoznavanja sportskog uspjeha prenesu na ove poruke i kroz te poruke čitavoj hrvatskoj javnosti predoče kako nastaje sportski rezultat, što je osim samog rezultata bitno. Vjerujem da će suradnja Jamnice i HOO trajati još jako drugo, što je normalno, jer je hrvatski sport sam po sebi jedan vrhunski brand, baš kao i Jamnica.
 
„Kad ne bih volio to što radim, sav bi trud bio uzaludan“ poruka je olimpijca i osvajača srebrne medalje s OI Peking Filipa Udea. On je zajedno s olimpijkom i pomoćnicom ministra za sport Janicom Kostelić prisustvovao predstavljanju kao jedan od 21 olimpijca, od kojih 17 osvajača medalja, čije se inspirativne misli nalaze na bočici Jane.
 
Ova suradnja potvrda je partnerskog odnosa Hrvatskog olimpijskog odbora i Jamnice, kao dva vrhunska brenda kojima je poveznica vjera u uspjeh i želja da hrvatski sport i hrvatski sportaši dobiju status koji zaslužuju u svakom trenutku te da se kroz ovaj oblik suradnje naglasi vrijednost i važnost promotora sportskih vrijednosti koji su istinski uzori mladima, ali i svima nama.
 
HOO/Manuela Sentđerđi Čorković FOTO arhiva HOO