Trofejni Španjolac je priznao, naš Ante je najbolji trener Eura - piše Tomislav Židak, novinar JL
 
Je li netko ikad mogao zamisliti da će jedan bivši trener Dubrave, Intera iz Zaprešića ili Slaven Belupa pobijediti Vicente del Bosquea, čuvenog trenera Reala, svjetskog i europskog prvaka, da će jedan „dečec“ iz naše ulice održati lekciju nogometnom markizu? 
 
Da sam na teškim drogama, takve slike se ne bi mogle uprizoriti. Međutim, činjenice govore da su taktičke zamisli „bivšeg trenera Dubrave“ u bibliji sportskog novinarstva Lequipeu dobile ocjenu osam, kao niti jedan trener u dosadašnjem tijeku turnira, a čuveni Del Bosque je ocijenjen – mizernom četvorkom.
 
O bahatosti Ante Čačića mogli bi se napisati romani. I kada je bio bez posla, dolazio bi za naš stol u Domagoju i pokušavao nas impresionirati svojom nogometnom logikom. Imali su ti rezoni smisla, ali, mi uvijek više cijenimo tko govori, nego što govori. Jednom, dok me vozio u starom, rasklimanom Volvu, pitao me: „Dobro, kada ću ja biti trener Dinama?“ Da se mene pita – nikad, rekao sam, vjerojatno ljut, jer sam izgubio teniski meč. Danas stvari stoje drukčije; Ante Čačić ne samo da je bio trener Dinama, već je igrao i Ligu prvaka, danas je šef stručnog stožera hrvatske reprezentacije, pod njegovim ravnanjem ta reprezentacija igra najbolji nogomet u Europi. Ne bi me čudilo da me danas pita; kada ću biti trener Barcelone? Danas ga ne bi ismijao...
 
O vremena, o običaji! Čačić 8, Del Bosque 4! Što je to došlo na svijet?
 
Prije nekoliko tjedana pitao me: „Što je to karizma? Zašto je ja nemam?“ Prijekorno sam ga pogledao i rekao: „Ante, sami smo, znamo se...“ No, danas Ante Čačić više ne pita što je karizma, jer ju je upravo stekao. U očima nacije izbrisana je percepcija da je Mamićev pijun, makar je mjesecima trubio da njega „nitko ne drži za jaja“. Danas je ozbiljni nogometni stručnjak, kojega nogometni svijet respektira. On nema bijeli šal ni kapu francuskog žandara, on nije kao Otto Barić vodio tri europske reprezentacije, nije bio ni slavni igrač kao Zlatko Kranjčar, Slaven Bilić, Igor Štimac ili Niko Kovač, on je je svoju karizmu stekao za samo 12 dana na Europskom prvenstvu. Ljudi, Hrvatska igra bolji nogomet od Francuske, Engleske, Španjolske. Ivan Perišić je rekao: „Neka Italija bude sretna, što nam je pobjegla ispod noža“. U tome ima i Antinih zasluga. Danas više nisu popularne šale među nogometnim pukom: „Ako imaš problem s televizorom, znam dobrog servisera“, takvi vicevi pripadaju prošlosti.
 
Kada je na kraju press konferencije novinar Večernjeg lista pitao – hoćete li se kandidirati za premijera, očekivao sam da će Ante samo odmahnuti rukom i reći: „to nije pitanje za ovu prigodu, a niti za mene“. Ali ne, moj Ante se podbočio kao Rodinov Mislilac i odgovorio, kao da j cijelo popodne uvježbavao odgovor pred špiglom:
 
Zadaća premijera je okupiti najbolje kadrove u Hrvatskoj, kao što sam to učinio ja! Tako bi trebao raditi i hrvatski premijer...
 
Malo ga je „zelo“. Ali, ljudi moji, koga ne bi? Prije sat vremena pobijedio je najbolju reprezentaciju u Europi, a u novinama dosta jasno piše - Čačić 8, Del Bosque 4“... Koji je vrlo direktno priznao da je Ante Čačić najbolji dirigent nogometnog ansambla na Europskom prvenstvu!
 
 PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Tomislav Židak FOTO arhiva HNS i www.vbetnews.com