Devetnaest dana uoči početka Europskih sveučilišnih igara, koje će se održati u Zagrebu i Rijeci od 12. do 25. srpnja, organizatori ovog najvećeg multi-sportskog događaja u Hrvatskoj predstavili su konačnu brojku sudionika
 
- S posebnim zadovoljstvom možemo objaviti kako će na Igrama u Rijeci i Zagrebu nastupiti čak 4781 studenata sportaša. Kada njima pribrojimo i ostale članove, njihove trenere i službene osobe brojka se penje na 5786 osoba – istaknula je predsjednica Odbora za sport ESI 2016. Danira Bilić.
 
- Natjecatelji dolaze sa čak 403 sveučilišta iz 41 europske zemlje. “Od europskih zemalja najviše sportaša, njih 410 dolaze iz Velike Britanije, 400 iz Njemačke, 330 iz Francuske, 320 iz Portugala, 280 iz Turske, 230 iz Španjolske, 200 iz Slovenije. Posebno smo sretni što će na Igrama sudjelovati i natjecatelji iz zemalja poput Islanda ili čak Izraela, odakle nam dolazi 48 sportaša, a Hrvatsku će zbog ovog natjecanja posjetiti i studenti s Malte – nadodala je Bilić.
 
Europske sveučilišne igre održat će se na više od 40 sportskih lokacija u Zagrebu i Rijeci. 
 
- Podijelit ćemo više od 2000 medalja, oko 130 pehara za najbolje te 120 posebnih nagrada. Ovo je samo dio impresivnih brojki koje govore o kakvom se događaju radi, a za koji se već nekoliko godina pripremamo. Zahvaljujući organizaciji u koju je trenutno uključeno nekoliko tisuća osoba, a među njima i 2000 volontera, možemo već sada reći kako smo osigurali sve da Igre proteku u najboljem redu – naglasio je Zrinko Čustonja, predsjednik ESI 2016.
 
Hrvatske natjecatelje na ESI 2016. predstavila je Ana Lenard – naša karatašica koja je osvojila je broncu na 51. Prvenstvu Europe u Francuskoj, a koja će nastupiti za Sveučilište u Zagrebu.
 
Uz predsjednicu Odbora za sport ESI 2016., na konferenciji za medije bili su i članovi organizacijskog tima ESI 2016. koji su uspješnu karijeru u profesionalnom sportu zamijenili uspješnom karijerom u poslovnom svijetu – Besim Aliti, Maida Arslanagić, Gordan Kožulj, Luka Leško, Katarina Maloča Mrčala i Krunoslava Kauzlarić.
 
Posebno pozitivna priča Igara su upravo volonteri. Uz one iz Hrvatske, uspješnoj provedbi Igara svoj obol će dati i 200 volontera koji dolaze iz čitavog svijeta, pa čak i dalekog Japana, Australije i Meksika. Njih je predstavila Katarzyna Celaj, volonterka iz Poljske i članica Studentskog odbora EUSA-e koja već deset mjeseci radi u organizaciji Igara i koja je s medijima rado podijelila svoja pozitivna iskustvo u organizaciji Igara i ljubav koju je stekla za zemlju-domaćina, Hrvatsku.
 
Ovom je prigodom posebno je najavljena dojmljiva svečanost otvaranja Europskih sveučilišnih igara koja će se održati 13. srpnja s početkom u 21 sat na stadionu Mladosti na Savi. Garancija spektakularnog otvaranja je podatak kako ceremoniju režira Krešimir Dolenčić, a ulaz će biti slobodan za sve zainteresirane osobe, na kojima je samo da na vrijeme osiguraju svoju ulaznicu.
 
PRENOSIMO www.eug2016.com