Kao mogući nasljednici Roya Hodgsona spominju se Harry Redknapp, Gareth Southgate, Alan Shearer, ali i naš Slaven Bilić koji prema kladionicama ima iste šanse kao Benitez i Pellegrini – piše Alen Besedić, novinar 24 sata
 
Nije trebalo dugo čekati - Englezi već traže novog izbornika. Samo koji sat nakon ispadanja s Europskog prvenstva s kojeg se vraćaju osramoćeni i bez izbornika, na Otoku već raspravljaju o novm čovjeku koji će ih povesti na prastare staze slave.
 
Brojne britanske kladionice u ponude su gurnule pozamašan broj kandidata, a jedno ime posebno je zanimljivo i Hrvatima. Riječ je, naravno, o Slavenu Biliću. Bivši hrvatski izbornik i čovjek koji je dvaput srušio reprezentaciju 'tri lava' na popisu je većine kladionica, a prema nekim čak spada i među top 10 kandidata. Njegove se šanse procjenjuju u rasponu od 25/1 do 40/1 što se naravno mijenja iz sata u sat.
 
Kao najveći favorit glasi Gareth Southgate, aktualni izbornik U-21 reprezentacije, a u stopu ga slijede Alan Shearer, Glen Hoddle, Alan Pardew, Harry Redknapp...
 
- Još sam im prije pet godina rekao da želim biti izbornik, da je to pravi posao za mene. Rekli su mi tada da nemam iskustva pa sam im odgovorio da su do sada imali izbornike s iskustvom i to ih nikamo nije odvelo - priznao je spremnost da preuzme klupu Engleske Alan Shearer.
 
Iskustva svakako ima Harry Redknapp, no on, čini se, nije u najboljem odnosu sa savezom.
 
- Siguran sam da neće izabrati pravog čovjeka. Vjeruje li itko više savezu? Za mene je prvi kandidat za Hodgsonova nasljednika bio Gary Neville, ali tko bi mu, dovraga, dao posao nakon onoga što je napravio u Valenciji - bez dlake na jeziku je Harry.
 
U rangu s Bilićevim šansama su Scolari, Villas-Boas, Blanc, Wenger, Benitez, Pellegrini, Moyes, Mourinho... Čak i ako ga ne izaberu, što je sasvim realno očekivati, velika je čast za hrvatski sport da se jedan naš stručnjak spominje u kontekstu izbornika jedne takve reprezentacije. Biliću Englezi posebno pamte kvalifikacije za Euro 2008. kada je nokautirao Englesku, a i protekle je sezone dokazao na klupi West Hama da mu odgovara engleski nogomet. I zato ne treba čuditi spominjanje Bilića jer u Engleskoj je sve moguće. Pravi dokaz tome je Leicester City.
 
- Teško da bi Slaven Bilić prihvatio posao izbornika, no ja bih svakako ispitao tu mogućnost. Njegovi nastupi kao komentatora na ITV-u dali su do znanja javnosti ono što svi koji ga poznaju već jako dobro znaju. On je pronicljiv, oštrouman i lukav menadžer. Bilić je napravio sjajan posao s Hrvatskom i vođenje Engleske bio bi možda težak zadatak za takvog domoljuba, no on jako voli ovu zemlju i ima karizmu da okrene mišljenje naroda i medija - smatra Jason Burt, novinar Telegrapha koji se zalaže da Bilić sjedne na klupu Engleske.
 
PRENOSIMO 24sata PIŠE Alen Besedić FOTO PA/Pixell