Hrvatska atletičarka je naslov europske prvakinje u bacanju diska osvajala u Barceloni, Helsinkiju, Zürichu i sada u Amsterdamu – piše Drago Hudika, novinar VL
 
Sandra Perković je europska prvakinja u bacanju diska. Hrvatska atletičarka je u Amsterdamu osvojila četvrto zlato u nizu na Europskom prvenstvu.
 
Od 2010. Sandra je bila najbolja u Barceloni, Helsinkiju i Zürichu, a taj je niz i nastavila. Sandra je za naslov u Amsterdamu disk bacila 69,97 metara, druga je bila Nijemica Julia Fischer (65,77), a treća njezina sunarodnjakinja Shanice Craft (63,89).
 
- Imala sam dosta tehničkih problema u prvim serijama jer je bilo jako puno bacačica zbog niske norme, pa se moralo dugo čekati, tako da sam s ovim rezultatom iz pete serije jako zadovoljna. Kad se dugo čeka, onda se stvori nervoza. Kad je završila treća serija i ostalo nas je osam, onda je počelo pravo prvenstvo za mene, tada sam se osjećala kao u Dijamantnoj ligi, svjetskom prvenstvu i na ostalim velikim natjecanjima - rekla je Sandra.
 
Na granicu od 70 metara Sandra je bacila u petom pokušaju, a sve do četvrte serije hvatala je Fischer koja je u prva dva hica prebacila granicu od 65 metara. Sandri je to uspjelo u četvrtoj seriji, kad je sa 66,03 metara preuzela vodstvo koje više nije ispustila, a u petoj seriji bila je još bolja.
 
- Tražila sam podršku publike u četvrtoj seriji, i tada sam prebacila tih 66 metara i preuzela vodstvo iako to nije značio kraj. No, onda je došla moja moja najdraža, peta serija i disk je odletio daleko, do zlatne medalje. Kad sam si rekla sad ili nikad, krenula su prava tehnička bacanja. Nadam se da je ovo dobra uvertira za Rio - podvukla je europska prvakinja Sandra Perković.  
 
U prva dva hica je bacila 62,60 m i 63,09 m, dok je u četvrtoj i šestoj seriji prestupila. Hrvatska atletičarka je tako postala prva diskašica u povijesti koja je uspjela osvojiti četiri naslova u nizu na EP-u.
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Drago Hudika FOTO Reuters/Pixell
 
HAAK Mladost čestita Sandri Perković
 
Hrvatski akademski atletski klub Mladost ponovo je ispisao važne i značajne stranice hrvatske atletske i sportske povijesti. Naša članica, Sandra Perković, četvrti je put za redom europska prvakinja! U ovome trenutku Sandra je najbolja hrvatska sportašica, a mi s ponosom naglašavamo – Mladostašica!
 
Nova uprava kluba, koja je preuzela upravljanje klubom nedavno, svjesna je značaja i obaveza koje ovakav rezultat ima ne samo za naš klub, za Sandru ili za stotine djece koja svakodnevno dolazi u naš klub na stadion uz obale Save, već za sveukupnu hrvatsku atletsku i sportsku povijest. Ponosni smo što je među hrvatskim sudionicima EP u Amsterdamu bilo čak četvrtina – dakle troje - naših članova iz HAAK Mladost (osim Sandre Perković još i Mateo Ružić i Valentina Mužarić), što su svi opravdali sudjelovanje na najvećoj kontinentalnoj smotri i ponovno skrenuli barem djelomično pozornost na kvalitetu rada u našem klubu i kvalitetu rezultata koje već godinama postižemo u teškim uvjetima, kako za atletski, tako i za cjelokupni sport. Hvala im na tome, ponosni smo na njih.
 
Htjeli bismo kroz ovu čestitku našoj članici Sandri čestitati i svim hrvatskim atletičarkama i atletičarima koji su sudionici EP u Amsterdamu, kao i zaželjeti što više uspjeha hrvatskoj atletici u natjecanjima na OI u Rio de Janeiru! Kraljica sporta je i kroz ovaj uspjeh naše Sandre i njezinog trenera Edisa Elkasevića, te kroz rezultate naših članova i svih drugih sportskih kolega iz drugih klubova dokazala da je doista – kraljica!
 
Stipica Marković, predsjednik HAAK Mladost,
Jura Ozmec, dopredsjednik HAAK Mladost,
Zdravko Crnjak, Dalibor Šimić, Milan Radaković, članovi Uprave HAAK Mladost,
Franjo Pavlović, direktor HAAK Mladost,
Atletičarke i atletičari, treneri, članovi HAAK Mladost.
 
BRONČANA SARA I trener mi je rekao da ću biti “Kinder suprise”
 
 Sara Kolak, atletičarka iz Ludbrega, osvojila je brončanu medalju na europskom prvenstvu u  Amsterdamu u bacanju koplja. I to sa hicem 63,50 metara što je novi hrvatski rekord - piše Damir  Mrvec, novinar VL
 
 Popravila je vlastiti iz Splita, iz ožujka ove godine, za 0,85 metara. Na tablici svih vremena u  Hrvatskoj sada ima za sedam metara duži hitac od drugoplasirane Ivane Vuković.
 
 Njezinih 63,50 je trenutno 13. hitac na svjetskoj rang listi. Ima tek 21 godinu, a osvojila je medalju u  konkurenciji puno iskusnijih kopljašica. Primjerice, bila je bolja od Barbare Spotakove, 35-godišnje  Čehinje koja je bila prva na olimpijskim igrama u Londonu. Bila je bolja i od aktualne svjetske  prvakinje, Katharine Molitor, koja je sa 63.20 metara bila četvrta.
 
 Mogla je Sara biti i srebra da u posljednjoj seriji Njemica Linda Stahl (30 godina) nije bacila koplje  65,25 što joj je najbolji hitac ove sezone. Zlatnu medalju osvojila je Bjeloruskinja Tatjana Haladovič (25) sa hicem 66,34 što je nacionalni rekord.
 
Koliko je pak iznenađenje što je Sara osvojila medalju govori podatak da na službenoj strani Europskog atletskog saveza uopće nemaju njezinu fotografiju. A objavljuju se fotografije svih osvajača medalja.
- San se ostvario, toliko puta sam vrtila ‘film’dobrog hica iz treće serije. Iskoristila sam vjetar koji je bio dosta jak. Zadnjih pet minuta natjecanja su mi bili najteži trenuci jer prije mene su u posljednjoj seriji bacale svjetska prvakinje i svjetska rekorderka. Još imam jako puno rezerve i analizirat ću moje natjecanje sa trenerom, ali kad se dojmovi slegnu. Hoću plakati od sreće, a ne mogu. Valjda će suze doći kada se čujem sa svojim roditeljima. Sada samo čekam medalju oko vrata - rekla je Sara.
 
Sljedeće veliko natjecanje su olimpijske igre.
- O, da Rio je novi izazov. Gledajte, uvijek treba imati neki cilj. Ove sezone sam srušila novi hrvatski rekrod u Splitu, plasirala se na olimpijske igre, došla na europsko prvenstvo, uzela medalju. Svatka od nas 12 u finalu EP-a mogla je uzeti medalju, svaka je mogla srušiti nacionalni rekord. Meni se baš sve dobro poklopilo. Prije tog trećeg hica rekla sam sebi - pogledaj atmosferu na stadionu, gledaj kako svi navijaju, budi opuštena. I dala sam sve od sebe. I uspjelo je - priča Sara.
 
Zanimljivo je da Sara trenira u Sloveniji, u Novoj Gorici, a trener joj je Andrej Hajnsek, inače trener slovenske bacačice koplja Mateje Ratej koja je bila šesta.
- Prije mjesec dana trener mi je rekao da ću u Amsterdamu biti “Kinder suprise” - djevojka koja će iznenaditi. I kada sam bacila koplje 63,50 odmah sam pomislila kako je pogogodio. I nije prvi put da pogodi. Uvijek mu znam reći - treneru iz vaših usta u Božje uši - rekla je Sara koja iza sebe već ima dvije medalje, ali u mlađim dobnim skupinama. Bila je brončana na europskom i svjetskom juniorskom prvenstvu.
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Reuters/Pixell