HEROJ POŠTENJA Sezonski radnik KP Općine Murter-Kornati ‘Murtela’ Marin Pirija (52) dokaz je da još uvijek postoje pošteni i samozatajni ljudi. Rano ujutro je čistio Slanicu kad je naišao na odbačeni novčanik. Pun novca i kartica – piše Hrvoslav Pavić, novinar www.rudinapress.hr  
 
– Bilo je oko 6.30 sati ujutro. Skupljao sam smeće od Slanice prema Podraduču, kad sam na plaži kod restorana Morski pas ugledao odloženi novčanik. Pogledam unutra, vidim tri-četiri valute, osobnu kartu, nekoliko bankovnih kartica putovnicu, zdravstvenu iskaznicu, iskaznicu donora organa… Stavio sam u džep i nastavio čistiti plažu prema Površkama, pa sam na kraju smjene novčanik predao u upravu komunalnog poduzeća – kaže Pirija.
 
Ovo nije prvi novčanik koji je Marin Pirija pronašao i vratio. I zato zna kako je mukotrpna procedura pronalaska vlasnika ili nedajbože predavanja novčanika na policiji, gdje poštenom nalazniku naprave sve da zažali što je bio pošten. Sretan je što u Murteli ima dobre kolege koji su ga toga poštedjeli.
 
– Oni su napravili sve ostalo. Kontaktirali su Košarkaški savez Slovenije od kojeg su dobili broj telefona, nazvali vlasnika i vratili su mu novčanik – ispričao nam je Marin Pirija kako je pronašao novčanik slovenskog košarkaša Gorana Dragića (30), člana NBA momčadi Miami Heat.
 
– No, tada me dočekalo iznenađenje. Goran je za mene ostavio omotnicu, u koju je stavio novac kao nagradu, broj telefona i poruku da bi se našao samnom – kaže Marin.
 
Dragić je bio oduševljen što još uvijek ima tako poštenih ljudi kao što je Marin i htio se naći s njim. A Marinov 12-godišnji sin Nino Metod košarkaš je KK Murter i bila mu je velika čast upoznati jednog NBA igrača. Kako drugi Marinov sin Toni također radi u Komunalnom poduzeću, Nina Metoda je u Murter dovela majka, tako da se s Goranom Dragićem našla čitava obitelj Pirija.
 
– Dragiću je bilo jako drago. Zahvaljivao je i ponavljao kako mu je sve bilo u novčaniku. Zamišljao je u koje je sve probleme mogao upasti kao stranac bez ijednog dokumenta, bez novca, kartica… Sinu se potpisao na loptu i dao još nekoliko autograma. Metod je bio oduševljen – kaže Marin Pirija.
 
No, susret i razgovor s Goranom Dragićem nije trajao dugo, jer je u Murteru puno Slovenaca. Svi su prepoznali slavnog košarkaša i gurali se da se s njim slikaju. Dragić je nekolicini ispunio želju i otišao, a Piriji je poručio da mu se javi ako mu ikad što bude zatrebalo.
 
Marin ne želi otkriti koliku mu je nagradu košarkaš ostavio u kuverti. Kaže da ga je nagradio vrlo izdašno, ali smatra da ne bi bilo u redu da otkrije iznos. Otkriva tek da je to bio dio gotovine iz novčanika, za koju kaže samo da je bilo mnogo, u kunama, eurima, dolarima, konvertibilnim markama… Goran Dragić, pisali su mediji, s Miami Heatom prošle je godine potpisao ugovor težak 90 milijuna dolara.
 
U Komunalnom poduzeću Murtela ponosni su na svog radnika. Njime se ponosi i Općina Murter-Kornati. Načelnik Toni Turčinov, koji je do stupanja na dužnost bio voditelj odjela hortikultutre u Murteli, kaže da se, poznavajući dojučerašnjeg kolegu Piriju nije iznenadio, ali je svejedno bio dirnut ovako lijepom pričom o poštenju i otišao mu je čestitati.
 
PRENOSIMO Rudinapress PIŠE Hrvoslav Pavić FOTO Rudinapress.hr