U Riju očekujem rekorde po broju medalja i zlata. Doping je veliki problem, ali opasno je za olimpijski pokret izgubiti sportsku velesilu kakva je Rusija, kaže Mateša – piše Hrvoje Slišković, novinar JL
 
Dvadesetak dana uoči početka Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Janeiru, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša emitirao je optimizam...
 
- Iako nećemo biti najbrojniji u povijesti, smatram da imamo najkvalitetniju reprezentaciju dosada. Očekujem rekord i po broju medalja (šest u Londonu) i po broju zlata (tri u Londonu te Janičine tri u Salt Lake Cityju) - rekao je Mateša nakon što su HOO i Agrokor predstavili ediciju Janinih bočica s porukama hrvatskih olimpijaca.
 
Za koga još očekujete da bi mogao izboriti nastup?
 
- Košarkaše. ‘Team spirit’ je puno važniji od pojedinaca koji su otkazali nastup. Ako među sobom pronađu kemiju, mogu se plasirati jer imamo izvrsnih igrača. Silno mi je bilo bitno da Dodig uđe u kvotu tenisača jer par Čilić-Dodig može daleko dogurati. Vjerujte mi, imamo najbolju kvalitetu u povijesti.
 
Kakva je situacija sa stjegonošom na otvaranju? Niz najboljih već sutradan ima nastupe poput Pejčić, braće Sinković, vaterpolista, a Perković, Vlašić ili sestre Zaninović tada još neće biti u Riju...
 
- Odlučit ćemo na Vijeću HOO-a 28. lipnju u dogovoru s nacionalnim savezima. Odluke stručnih stožera su svetinja i po cijenu da u svečanom mimohodu imamo samo tri sportaša. Svečanost će za sportaše trajati više od šest sati, u olimpijsko selo će se vratiti debelo iza ponoći i nema šanse da mi zbog toga ugrozimo njihove nastupe.
 
Kako se HOO brine za zdravlje sportaša s obzirom na virus Zike i “super bakteriju”?
 
- Slijedimo upute MOO-a i WHO-a... Ozbiljno pristupamo tom problemu, ali ne može se jednoznačno odrediti kada i zbog čega se cijepiti. Moramo paziti i na reakcije pojedinaca koje bi im mogle ugroziti zdravlje. Organizatori nas uvjeravaju da su potamanili legla tih komaraca i da ih je bitno manje, a što mi možemo osim vjerovati im.
 
Kakvu odluku IAAF-a i možda MOO-a, očekujete po pitanju mogućeg izbacivanja Rusije?
 
- S jedne strane je veliki problem s dopingiranjem, ali s druge strane opasnost za olimpijski pokret ako bi izgubio velesilu poput Rusije. Takva kazna ne bi bila adekvatna jer se odluka o dopingiranju donosi u užem krugu ljudi.
 
Dakle, ne vjerujete da je država poticala dopingiranje?
 
- Ne. U tom kontekstu ima dosta politike.
 
 PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Hrvoje Slišković FOTO arhiva HOO