U finalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti deklasirali su aktualne svjetske prvake Brazilce 2:0 – piše Josip Tolić, novinar 24sata
 
Hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku osvojila je naslov prvaka svijeta te se okitili svjetskim zlatom. Izabranici Davora Rokavca pobijedili su najveće rivale Brazilce u finalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti 2:0 u setovima (19-15, 21-18).
 
Drugi je to naslov najbolje svjetske reprezentacije za Hrvatsku nakon 2008., kada smo trijumfirali u Španjolskoj, a pamti se i srebro iz Brazila 2014. te bronca iz Omana 2012. godine.
 
Ono što je nekad bio Brazil, to je sada Hrvatska
 
Brazil je najuspješnija zemlja u ovom sportu, četverostruki svjetski prvak, dok je Hrvatska četirima uzastopnim naslovima europskog prvaka pridodala drugo svjetsko zlato.
 
- Osjećaj je predivan, definitivno. Još nisam ni svjestan, ponosan sam stvarno na sve svoje suigrače. Ovo smo spremali ne samo ovo prvenstvo, nego zadnjih par prvenstava i svaki put je Brazil bio ta prepreka koja nas ruši, koja nas baca. Danas smo napokon odigrali kako možemo i kako znamo i mislim da smo im održali lekciju rukometa na pijesku i u obrani i u napadu. I ponosan sam i presretan, napokon - rekao je Zvonimir Đikić, strijelac posljednjeg hrvatskog gola u finalu.
 
Kapetan Ivan Jurić izabran je za najkorisnijeg igrača Mundijala u Budimpešti.
 
- Osjećaj je fantastičan, na ovo smo čekali osam dugih, predugih godina. Od 2008. nismo pobijedili uopće Brazil, a ovako u finalu i 2-0, još je i slađe - kazao je Jurić.
 
Treće mjesto na Mundijalu koji se održao na Margitinu otoku u muškoj konkurenciji osvojio je Katar, a u ženskoj konkurenciji zlatne su bile Španjolke, srebrne Brazilke, a brončane Norvežanke.
 
PRENOSIMO 24sata PIŠE Josip Tolić FOTO Jozo Čabraja