Hrvatski olimpijski odbor (HOO) ispratio je 28. srpnja Hrvatsku olimpijsku delegaciju na Olimpijske igre koje se od 5. do 21. kolovoza održavaju u Rio de Janeiru
 
Među sportašima okupljenim prije puta za Brazil u zagrebačkom hotelu Panorama bili su iskusni olimpijci kojima će ovo biti treći nastup na Igrama, poput vaterpolista Josipa Pavića, Damira Burića, Andre Bušlja i Mare Jokovića, strijelkinje Snježane Pejčić, plivača Maria Todorovića, strijelca Petra Gorše te rukometaša Zlatka Horvata i Domagoja Duvnjaka, a jedriličaru Petru Cupaću ovo će biti čak četvrte olimpijske igre. No, bili su tu i mnogi koji će prvi put doživjeti čari najvećeg globalnog sportskog događanja, a najmlađi među njima su gimnastičarka Ana Đerek, skakačica u vodu Marcela Marić te tenisači Ana Konjuh. 
 
Hrvatska vaterpolska reprezentacija na put je krenula odmah po završetku ispraćaja, dok će ostali put Rija krenuti u petak, 29. srpnja. U Olimpijskom selu u Riju dočekat će ih članovi Misije na čelu sa šefom misije Damirom Šegotom. U kasnijim terminima putuju boksači, atletičari i taekwondaši. Podsjetimo da jedriličarka Tina Mihelić i veslači Damir Martin te Valent i Martin Sinković već marljivo treniraju u Riju, dok je Hrvatska košarkaška reprezentacija jučer otputovala u Argentinu gdje će igrati pripremne utakmice prije dolaska u Olimpijsko selo. 
 
- Čestitam svim našim sportašima te osobama koje prate njihov rad na plasmanu na Olimpijske igre u Riju. Svima želim puno zdravlja i zadržavanje sportske forme koja vam je osigurala nastup na Olimpijskim igrama. Od 5. kolovoza cijela će Hrvatska, pa tako i Hrvatski olimpijski odbor, biti uz vas i kao najveći navijač pratiti svaki vaš nastup. Ovim putem zahvaljujem svima koji su omogućili da se odlazak na Olimpijske igre, koji je financijski, logistički te na svaki drugi način izrazito izazovna operacija provede bez poteškoća. Sretno u Riju – naglasio je ovom prigodom Zlatko Mateša, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.
 
Na ispraćaju je glavni tajnik HOO-a Josip Čop predstavio službenu odjeća koju će olimpijci nositi u slobodno vrijeme, na svečanosti otvaranja i zatvaranja te kod dodjele medalja. Radi se o sportskoj odjeći tvrtke Erke koja je posebno kreirana i proizvedena za Olimpijske igre a na sebi nosi obilježje HOO-a te prepoznatljive crveno-bijele kockice. 
 
- Suradnja s našim partnerom već četiri godine donosi odlične rezultate, a oni su vidljivi u novoj opremi koju krasi prepoznatljivost, iznimna kvaliteta i brendiranje s našim 'kockicama'. Samo za nadolazeće Olimpijske igre za naše je sportaše osigurano 550 kompleta što znači da svaki naš olimpijac i olimpijka na raspolaganju ima 28 artikala. Posebna je oprema pripremljena za ceremoniju otvaranja, ali i za ceremoniju dodjele odličja pa se tako nadam da ćemo naše sportaše što češće vidjeti upravo u ovom izdanju - rekao je glavni tajnik HOO-a.
 
Osim službene odjeće Erke članovi delegacije dobili su na dar i posebnu liniju Startasica uz poruku „Iz Vukovara s ljubavlju, 705 djelatnika Borova“, koju je u ime tvrtke Borovo svečano predao Dubravko Šimenc, slavni vaterpolist i olimpijac.
 
Snježana Pejčić pozvala je sve nazočne i svekoliku javnost da 'skinu' besplatnu mobilnu aplikaciju za IOS i Android platforme pod nazivom 'HOO - Rio 2016' koju je tvrtka MOBILEone donirala HOO-u i hrvatskoj javnosti. Namijenjena je sportašima, novinarima i svim fanovima, a sadrži korisne informacije kao što su raspored natjecanja, biografije sportaša, fotogalerija, a naravno i rubrika pod nazivom medalje.
 
Članove delegacije ispratili su uz predsjednika HOO-a Zlatka Matešu i ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar, ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Nacionalnog vijeća za sport Predrag Sloboda te pomoćnica ministra za sport i najtrofejnija hrvatska olimpijka Janica Kostelić.
 
Na završetku svečanosti Josip Pavić je, kao stjegonoša na skoroj ceremoniji otvaranja, u ime svih hrvatskih olimpijaca pročitao Deklaraciju Fair-play-a hrvatske olimpijske delegacije za Igre XXXI. olimpijade Rio 2016. godine. Navedenu deklaraciju na kraju svečanosti potpisali su svi prisutni sportaši i tako poslali snažnu poruku kojom će se svi oni voditi na nadolazećim Olimpijskim igrama. 
 
Izvor HOO
 
Hrvatski rukometaši s karlovačkim blagoslovom iz Nacionalnog svetišta odlaze u Brazil
 
 Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu hodočasti su, prije odlaska na Olimpijske igre, koje se  od 5. do 21. kolovoza održavaju u Rio de Janeiru, članovi Hrvatske rukometne reprezentacija koje je  predvodio izbornik Željko Babić. Ispred nacionalnog svetišta na Dubovcu dočekao ih je velik broj  župljana kao i domaćin mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta i župnik župe Majke Božje Snježne –  Dubovac, s Karlovačkom gradskom gardom i mladim animatorima Nacionalnog svetišta, nakon čega  je uslijedila sveta misa. 
 
 Hodočašćem u Josipovo Nacionalno svetište hrvatski rukometaši žele svetom Josipu, glavnom  zaštitniku Hrvatske, zahvaliti na postignutim rezultatima i preporučiti se za dobre sportske rezultate  na nadolazećim Olimpijskim igrama. Naime, izbornikova je želja bila da dan prije puta za Brazil dođu  u Karlovac te u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa prime blagoslov tražeći duhovnu snagu i  zagovor svetog Josipa, glavnog zaštitnika Hrvatske.
 
U svojoj propovijedi mons. Sente uputio je rukometašima poruku ohrabrenja i vjere istaknuvši kako su već nebrojeno puta pokazali kako se zajedničkim radom mogu ostvariti rezultati. Pozvao ih je da to zajedništvo pretoče i u svakodnevni život te da drugima budu ohrabrenje i radost. Poželio im je da kroz žrtvu i nesebično davanje drugima postignu zlatne rezultate i na zemlji i u vječnosti, a u tome neka ih prati zagovor svetog Josipa: 
 
- Siguran sam da će se cijela nacija, zajedno s vama, radovati svakom golu i svakoj ostvarenoj pobijedi. Bit ćete izvor radosti cijeloj našoj Domovini – poručio je rektor Svetišta te pozvao sve vjernike da, osim navijanjem, prate Hrvatsku reprezentaciju i molitvom. 
 
- Ako Irci slave svog sv, Patrika zašto onda Hrvati ne bi slavili svog zaštitnika sv. Josipa. Ovo je Nacionalno svetište a vi ste nacionalna momčad i tu ste svoji na svome. Želimo vam sreću i zdravlje te da zajedništvom u Riju postignete što više pobjeda do osvajanja medalje – završio je propovijed rektor Svetišta 
 
Ništa nije slučajno pa ni to da je gradska četvrt Dubovac kolijevka malog rukometa u gradu na četiri rijeke gdje su prvu rukometnu abecedu prošli najbolji karlovački rukometaši, a krajem 50-ih godina prošlog stoljeća osnovan prvi klub malog rukometa. Neka i to bude još jedan poticaj našim rukometašima kojima ništa ne bi trebalo zasmetati da u Riju ostvare čim bolji rezultat, a ono što posebno veseli je da po njega idu s karlovačkim blagoslovom, iz Nacionalnog svetišta na Dubovcu. 
 
PRENOSIMO KAportal/KAŠonline www.kaportal.rtl.hr PIŠE Marijan Bakić FOTO arhiva KAportal